To γλυπτό της μαύρης διαδηλώτριας Τζεν Ρέιντ πήρε την θέση του δουλέμπορου στο Μπρίστολ. Τι δήλωσε η ίδια και ο δημιουργός του αγάλματος

Το άγαλμα του δουλέμπορου Έντουαρντ Κόλστον στο Μπρίστολ της Αγγλίας, που είχε αποκαθηλωθεί έναν μήνα πριν, αντικαταστάθηκε σήμερα από το γλυπτό μιας διαδηλώτριας του Black Lives Matter.

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων για την τραγική δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, το άγαλμα του δουλέμπορου Έντουαρντ Κόλστον στο Μπρίστολ αποκαθηλώθηκε από ομάδα διαδηλωτών.
Το πρωί της Τετάρτης 15 Ιουλίου αντικαταστάθηκε

από το γλυπτό μιας μαύρης διαδηλώτριας, της Τζεν Ρέιντ.

Το γλυπτό της γυναίκας, η οποία είχε φωτογραφηθεί πάνω στο βάθρο του αγάλματος με υψωμένη γροθιά μετά την αποκαθήλωση, φιλοτεχνήθηκε από τον Μαρκ Κουίν. Η ανέγερση του νέου αγάλματος πραγματοποιήθηκε χωρίς την άδεια των βρετανικών αρχών.

Διαβάστε ακόμα: Τόνι Μόρρισον. Η πρώτη Αφροαμερικανή συγγραφέας που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ. Ήταν απόγονος οικογένειας σκλάβων και το 1988 κέρδισε το Πούλιντζερ για το αριστούργημά της «Beloved» 

Λίγο πριν τις 5 το ξημέρωμα, μια ομάδα δέκα ατόμων κατέφτασαν με δύο φορτηγά στο σημείο μαζί με τον καλλιτέχνη και εργάστηκαν τάχιστα και μετά από λεπτομερή σχεδιασμό. Οι τοπικές αρχές κατέφτασαν στο σημείο 15 λεπτά μετά την τοποθέτηση του γλυπτού και μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί σε δήλωση επί του θέματος.

Η Τζεν Ρέιντ αποκάλυψε πως ήταν σε κρυφή συννενόηση με τον Κουίν όλο το προηγούμενο διάστημα. Η ίδια δήλωσε πως «το πιο συγκινητικό είναι να βλέπεις τα παιδιά να στέκονται δίπλα στο άγαλμα και να σηκώνουν τη γροθιά τους. Μαύρα παιδιά και λευκά παιδιά, μαζί.»

Ο Μαρκ Κουίν δήλωσε πως το θεώρησε καθήκον του ως γνωστός λευκός καλλιτέχνης να ενισχύσει άλλες φωνές. «Ανέκαθεν ένιωθα πως είναι μέρος της δουλειάς μου να φέρνω τον κόσμο στην τέχνη και την τέχνη στον κόσμο. Η Τζεν δημιούργησε το άγαλμα όταν στάθηκε πάνω στο βάθρο και ύψωσε την γροθιά της στον αέρα. Τώρα απλώς το αποτυπώσαμε», ανέφερε σε δήλωσή του.

Στη βάση του νέου μνημείου τοποθετήθηκε επιγραφή που αναγράφει «Black Lives Matter», αποτίοντας φόρο τιμής στο κίνημα για τα δικαιώματα των μαύρων πολιτών στις ΗΠΑ που πυροδοτήθηκε από την δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού στη Μινεάπολη στις 25 Μαΐου 2020.

Αντλήθηκαν πληροφορίες από: The Guardian

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Το πογκρόμ στο Ρόουζγουντ εναντίον Αφροαμερικανών. Τους έκαψαν τα σπίτια, τους δολοφόνησαν και τους ξυλοκόπησαν άγρια, μετά την καταγγελία ότι ένας μαύρος βίασε μια λευκή. Ο βιασμός δεν συνέβη ποτέ 

The post To γλυπτό της μαύρης διαδηλώτριας Τζεν Ρέιντ πήρε την θέση του δουλέμπορου στο Μπρίστολ. Τι δήλωσε η ίδια και ο δημιουργός του αγάλματος appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τζεν Ρέιτ, Μπρίστολ,tzen reit, bristol