Χιλιάδες θαλάσσια σκουλήκια κατέκλυσαν τις ακτές της Καλιφόρνια. Η εξήγηση των ειδικών για το παράξενο φαινόμενο

Χιλιάδες θαλάσσια σκουλήκια Urechis caupo, γνωστά και ως «penis fish» («ψάρια-πέη») γέμισαν πρόσφατα την αμμουδιά στην παραλία Ντρέικς της βόρειας Καλιφόρνιας. 

Σύμφωνα με το περιοδικό Bay Nature, αυτοί οι θαλάσσιοι οργανισμοί σε σχήμα φαλλού είναι πολύ κοινοί στις δυτικές ακτές της βορείου Αμερικής. Λίγοι ωστόσο  γνωρίζουν την ύπαρξή τους καθώς αυτοί οι οργανισμοί περνούν όλη τη ζωή τους κάτω από την άμμο, σε λαγούμια με σχήμα U.

O Ντέιβιντ Φόρντ, ένας εκ των κατοίκων της περιοχής που αντίκρυσε το πρωτοφανές

θέαμα ενώ έκανε βόλτα στην παραλία, ομολόγησε ότι δεν είχε ξαναδεί στην ζωή του τόσο παράξενα πλάσματα – και σε τόσο μεγάλη ποσότητα.

«Δεν είχα ιδέα για τί επρόκειτο – και συνεχιζόταν επί δύο μίλια» δήλωσε ο Φορντ. «Περπατούσα επί μισή ώρα και ήταν σκορπισμένα παντού…»

Η δε παραλία, σύμφωνα με τον Φόρντ, ήταν γεμάτη γλάρους, οι οποίοι είχαν σκάσει στο φαί – κυριολεκτικά.

«Δεν μπορούσαν να σταθούν όρθιοι!» είπε χαρακτηριστικά ο Φορντ. «Το ένα τέταρτο των σκουληκιών φαίνονταν ακόμα ζωντανά. Τα υπόλοιπα ήταν νεκρά και βρωμούσαν…»

Μία πρόσφατη καταιγίδα στη βόρεια Καλιφόρνια προκάλεσε μεγάλα κύματα, τα οποία απομάκρυναν μεγάλες ποσότητες άμμου από την παραλία, με αποτέλεσμα να εκτεθούν τα σκουλήκια στην επιφάνεια.

https://twitter.com/BayNature/status/1204905854572449792

Ο οργανισμός, που μπορεί να ζήσει μέχρι και 25 χρόνια, τροφοδοτείται και κολυμπά χρησιμοποιώντας την «στυλοειδή προβοσκίδα» του. Τρώει συνήθως βακτήρια, πλαγκτόν και άλλα μικρά σωματίδια τα οποία συλλέγει χρησιμοποιώντας «κολλώδη βλέννα».Τα πρώτα σκουλήκια του είδους έκαναν την εμφάνισή τους περίπου πριν από περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια και είναι βρώσιμα.

Μονοδόλι ή Τσουτσούνι: στην ελίτ των δολομάτων από τους έλληνες ψαράδες

Μονοδόλια στο εμπόριο υπάρχουν από πολλές περιοχές της Ελλάδος και ανάλογα τον τόπο και την μορφολογία του βυθού που συλλέγονται εξαρτάται η απόδοση τους στο ψάρεμα και η διάρκεια της  ζωής τους. Υπάρχουν μονοδόλια Χαλκίδος, Λευκάδος, Στυλίδας,Σαλαμίνας και άλλων περιοχών ,αλλά δυστυχώς η μεγάλη κατανάλωση επί πολλά έτη έχει μείωση  σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή τους με αποτέλεσμα τα μεγάλα κομμάτια του είδους να έχουν εξαφανιστεί και πολύ φοβάμαι ότι σε μερικά χρόνια θα έχουν αφανιστεί παντελώς.

Λόγω της έλλειψης που υπάρχει στο εμπόριο έχουμε αρχίσει και εισάγουμε μονοδόλια από την Ιταλία, την Γαλλία ,ακόμα και την Κίνα, που η απόδοση τους στο ψάρεμα είναι εξίσου καλές όπως και στα ντόπια . Το μέγεθος τους είναι συνήθως μεγαλύτερο από τα δικά μας ,αντέχουν περισσότερες μέρες ζωντανά ,είναι πολύ πιο οικονομικά , και για τα επόμενα 100 χρόνια δεν θα έχουμε έλλειψη γιατί η παραγωγικότητα τους είναι η πενήνταπλασια από τα εγχώρια . Το χαρακτηριστικό στοιχείο για να ξεχωρίζετε τα ντόπια από τα εισαγωγής είναι το στόμα  η αλλιώς η τρυπά τους. Τα ελληνικά έχουν μια τρυπά ,ή στόμα, ενώ τα εισαγόμενα και από τις δύο άκρες έχουν τρυπά-στόμα.

Για να συντηρήσετε τα  μονοδόλια πρέπει να έχετε ένα πλαστικό ή φελιζολένιο ψυγείακι. Βάλτε μέσα μια παγοκύστη τυλιγμένη με εφημερίδα και ακουμπήστε τα επάνω , βρέχτε με θαλασσινό νερό χαρτοπετσέτες και ρίχτε τες από πάνω.Κάθε 7 ώρες  που ξεπαγώνει η παγοκύστη θέλει άλλαγμα και ξανά βρεγμένες χαρτοπετσέτες . Όταν περάσουν τις 2 μέρες καλό είναι να τα βάλετε σε θαλασσινό νερό με οξυγονωτή και η θερμοκρασία του νερού να είναι από 7 μέχρι 12 βαθμούς .Με αυτόν το τρόπο μπορείτε να τα κρατήσετε ζωντανά για 2 ή 3 μέρες ακόμα.

Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να κρατήθουν ζωντανά  10 μέρες ,και με ακριβώς τον ίδιο τρόπο συντήρησης να ψοφήσουν σε μόνο 1 μέρα. Αυτό οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες ,όταν ο δολωματάς τα βγάζει από το νερό. Για παράδειγμα όταν έχει 40 βαθμούς θερμοκρασία,τα σκουλήκια τα βλέπει για πολλές ώρες ο ήλιος (με τον τρόπο που βγαίνουν )με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερο αντοχή. Αυτό γίνεται και όταν έχει βροχή ,τότε τα σκουλήκια βρέχονται με γλυκό νερό και πάλι δεν αντέχουν τις ίδιες μέρες ζωντανά. Είναι και άλλοι παράγοντες που εμείς μπορεί να μην γνωρίζουμε , για αυτό τα δολώματα δεν έχουν πάντα την ίδια διάρκεια ζωής .

The post Χιλιάδες θαλάσσια σκουλήκια κατέκλυσαν τις ακτές της Καλιφόρνια. Η εξήγηση των ειδικών για το παράξενο φαινόμενο appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα