ΕΜΑ για εμβόλιο Johnson & Johnson. «Πιθανή συσχέτιση» με σπάνια περιστατικά θρομβώσεων- Περισσότερα τα οφέλη από τον εμβολιασμό

Πιθανή τη σύνδεση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια, βρίσκει ο EMA αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η επιτροπή ασφάλειας του Οργανισμού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια προειδοποίηση για ασυνήθιστους θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες του προϊόντος για το COVID-19 Vaccine Janssen

(της Johnson & Johnson). Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι αυτά τα συμβάντα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου.

«Οι υγειονομικοί και όσοι θα λαμβάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την πιθανότητα σπάνιων περιπτώσεων θρομβώσεων σε διάστημα τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό», τονίζεται σε ανακοίνωση του.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας…

Ωστόσο ο ΕΜΑ σημείωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων των παρενεργειών.

Η επιτροπή έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα προς το παρόν αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων οκτώ αναφορών από τις Ηνωμένες Πολιτείες για σοβαρές περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, ένα από τα οποία είχε θανατηφόρο αποτέλεσμα. Από τις 13 Απριλίου 2021, περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα είχαν λάβει το εμβόλιο του Janssen στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, ο αναφερόμενος συνδυασμός θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνιος και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου της Janssen στην πρόληψη της COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων που μπορεί να προκαλέσουν οι παρενέργειες.

Μια πιθανή εξήγηση για το συνδυασμό θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι η ανοσοαπόκριση, η οποία οδηγεί σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που παρατηρείται μερικές φορές σε ασθενείς που έλαβαν ηπαρίνη και ονομάζεται θρομβοπενία.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου…

The post ΕΜΑ για εμβόλιο Johnson & Johnson. «Πιθανή συσχέτιση» με σπάνια περιστατικά θρομβώσεων- Περισσότερα τα οφέλη από τον εμβολιασμό appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα