Έρευνα σε 25 χώρες σχετικά με τους συνωμοσιολόγους για τον κορωνοϊό. Σε ποια θέση βρίσκεται η χώρα μας.

Παρά την παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο πιστεύουν σε συνωμοσίες, ότι δηλαδή δημιουργήθηκε σκόπιμα, έχει σκοτώσει πολύ λιγότερους ανθρώπους από ό,τι υποστηρίζουν τα επίσημα στοιχεία ή ότι δεν υπάρχει καν στην πραγματικότητα. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας του YouGov Cambridge Globalism Project μιας έρευνας που έγινε σε δείγμα 26.000 ανθρώπων από 25 χώρες.

Περίπου το 60% των ερωτηθέντων στη Νιγηρία απάντησε πως το ποσοστό θνησιμότητας είναι «υπερβολικό»

όπως παρουσιάζεται, με το αντίστοιχο ποσοστό για τη χώρα μας να φτάνει στο 46%. Ακολουθούν Νότια Αφρική, Μεξικό και Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης, η χώρα μας είναι στην πέμπτη θέση σε ο,τι αφορά τις ανησυχίες για τα πιθανά εμβόλια που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης.

«Οι θεωρίες συνωμοσίας υπάρχουν επειδή οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να μεταδώσουν σωστά το μήνυμα, αδυνατούν να δώσουν ένα σαφές μήνυμα», αναφέρει ο Στέφαν Λεβαντόφσκι, γνωσιακός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και ειδικός στην παραπληροφόρηση, μιλώντας στον Guardian. «Γι’ αυτό το λόγο χρειαζόμαστε σαφή, τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής που ο πολίτης να μπορεί να εμπιστευτεί».

Μια ακόμη διαδεδομένη θεωρία που κυριαρχεί είναι πως ο ιός είναι κατασκευασμένος από την κινεζική ή αμερικανική κυβέρνηση, ενώ στην Πολωνία ένας στους πέντε πολίτες απαντούν πως ο ιός κατασκευάστηκε «από τις ισχυρές δυνάμεις». Σχεδόν τα ίδια ποσοστά καταγράφονται στην Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, ενώ οι ισχυρισμοί περί κατασκευής για έλεγχο του παγκόσμιου πληθυσμού φτάνουν στο 13% στις ΗΠΑ.

Περισσότεροι από τους μισούς Νιγηριανούς, το 40% των Νοτιοαφρικανών, Πολωνών και Τούρκων, περισσότερο από το 35% των Αμερικανών, Βραζιλιάνων και Ισπανών και ένας στους πέντε Γάλλους, Βρετανούς, Ιταλούς και Γερμανούς ερωτηθέντες απάντησαν ότι η νόσος Covid-19 δημιουργήθηκε σκόπιμα και διαδόθηκε από την κινεζική κυβέρνηση.

Αντιστοίχως, το 37% των ερωτηθέντων στην Τουρκία, ένας στους πέντε στην Ελλάδα και την Ισπανία, 16% στην Πολωνία, 12% στη Γαλλία και μόλις 5% στη Βρετανία, απάντησαν πως ο ιός κατασκευάστηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 20% των ερωτηθέντων πιστεύει δε, πως ο ιός μπορεί να κατασκευάστηκε από «μια ομάδα ηγετών που δρουν μαζί».

Τέλος, πρώτοι σε επίπεδα αντιεμβολιαστικών ανησυχιών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Διαβάστε ακόμα: Χαρδαλιάς: Lockdown από αύριο σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα. Περνούν στο «κόκκινο» επίπεδο 4

The post Έρευνα σε 25 χώρες σχετικά με τους συνωμοσιολόγους για τον κορωνοϊό. Σε ποια θέση βρίσκεται η χώρα μας. appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα