Καύσωνας μέχρι το Σαββατοκύριακο με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών. Σε ποιες περιοχές της χώρας η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από χθες σε περιοχές της Λάρισας, της Αιτωλοακαρνανίας και στη Σαλαμίνα, καθώς μεγάλος μέρος της χώρας μπαίνει σε ένα κύμα ζέστης το οποίο θα διαρκέσει έως και το Σαββατοκύριακο.

Ο υδράργυρος χτύπησε κόκκινο σε αρκετές ακόμη περιοχές της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας. Με βάση τα στοιχεία από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ρεκόρ σημειώθηκε στη Λάρισα (38,1) και στη Γαβαλού Αιταωλοακαρνανίας (38,1). Ακολούθησαν η

Σαλαμίνα (37,8), η Λίνδος (37,6) και η Καλλιθέα Αττικής (37,5).

Η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας το μεσημέρι της Παρασκευής 09/08 σήμερα πηγή: meteo

Ο καιρός σήμερα 

Σήμερα αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και η θερμοκρασία θα αυξηθεί περαιτέρω.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται να σημειωθούν σε Λάρισα και Αγρίνιο, όπου ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 40 βαθμούς.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά 5 μποφόρ και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνεις 4 με 6 μποφόρ. Αύριο Σάββατο, όμως, οι άνεμοι μπορεί να φτάσουν τοπικά τα 8 μποφόρ.

Υψηλότερες θερμοκρασίες στις 8/8 πηγή: meteo

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά τις θερμές ώρες της ημέρας έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 26 έως 36 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως τις θερμές ώρες της ημέρας θα γίνουν νότιοι και νοτιοδυτικοί ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 33 βαθμούς.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 18 έως 35 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 19 έως 37, στη Θεσσαλία και τη Δυτική Στερεά από 20 έως 40 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 37, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 32, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 22 έως 34 και τοπικά έως 36 με 37, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 21 έως 32, στην Κρήτη από 21 έως 34 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 36 με 37.

Ο Χάρτ
πηγή: meteo

Κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το meteo, η ξηρασία σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους βόρειους ανέμους που θα πνέουν σε αρκετές περιοχές της χώρας και τους ανατολικούς-βορειοανατολικούς ανέμους που θα επικρατήσουν στη Δυτική Ελλάδα, θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Ακόμη και την Παρασκευή οπότε το μελτέμι στο Αιγαίο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 με 6 μποφόρ, ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι υψηλός σε αρκετές περιοχές, λόγω των ζεστών και ξηρών συνθηκών (Χάρτης 2).

The post Καύσωνας μέχρι το Σαββατοκύριακο με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών. Σε ποιες περιοχές της χώρας η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα