Πώς τα rapid tests μπορούν να περιορίσουν την πανδημία – Εντυπωσιακό σχεδιάγραμμα από την El Pais

Το rapid test έχει καταστεί κλειδί για τον περιορισμό της μετάδοσης στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς εντοπίζει γρήγορα τα θετικά κρούσματα, που σημαίνει ότι αυτά απομονώνονται άμεσα και δεν διαδίδουν τον ιό.

Η El Pais ετοίμασε διάφορα γραφήματα προκειμένου να κατανοήσει κανείς πώς βοηθούν

στην μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά και στην άμεση απομόνωση των ανθρώπων και των επαφών τους.

Δείτε ένα παράδειγμα

Ένα άτομο που έχει μολυνθεί με κορωνοϊό περνάει περίοδο επώασης 4 έως 5 ημερών προτού γίνει μολυσματικός.

Αυτό το άτομο μπορεί να μολύνει άλλους για περίπου 8 ημέρες. Μετά από αυτό, το ιικό φορτίο εξασθενεί και η ασθένεια δεν μεταδίδεται πλέον.

Ας φανταστούμε ότι αυτό το άτομο έχει 8 στενές επαφές και μολύνει τέσσερα από αυτά εάν δεν γίνει τίποτα για να το αποτρέψει.

Κάθε μολυσμένη επαφή θα περάσει από τη δική της περίοδο επώασης, ακολουθούμενη από έναν μολυσματικό κύκλο όταν είναι δυνατή η μετάδοση.

Τι θα συμβεί εάν αυτό το άτομο δει έναν γιατρό και κάνει τεστ PCR; Θα του ζητηθεί να απομονωθεί προληπτικά, αλλά θα περάσουν 2 ή 3 ημέρες προτού μάθει εάν έχει βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τηρούν αυστηρά την προληπτική απομόνωση και ενδέχεται να μολύνουν άλλους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Έτσι μολύνεται η επαφή 1. Εάν οι επαφές του πρώτου ατόμου εντοπιστούν μετά το θετικό αποτέλεσμα, και οι 8 θα πρέπει να απομονωθούν. Αλλά θα εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για τη μετάδοση του ιού σε άλλους.

Τι γίνεται εάν κάνουμε ένα rapid test; Μέσα σε 15 λεπτά από την επίσκεψη στον γιατρό, το άτομο θα πάρει το θετικό αποτέλεσμα. Η απομόνωση και η ανίχνευση των επαφών μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως.

Η ταχύτητα των rapid tests αποτρέπει νέες ευκαιρίες για λοίμωξη.

Rapid tests: Μια όλο και πιο δημοφιλής στρατηγική στη μάχη ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού
Τα rapid tests αλλάζουν τον πόλεμο εναντίον του κορωνοϊού. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής στρατηγική, και πλέον στην Ισπανία αντιπροσωπεύει το 30% όλων των τεστ, όταν ήταν μόλις μέρος της εξίσωσης μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά επίσης τη χρήση τους σε κέντρα φροντίδας και σε άλλα μέρη όπου εμφανίζονται κρούσματα, καθώς και για την παρακολούθηση των στενών επαφών.

Αυτά τα τεστ έχουν δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: είναι γρήγορα και φθηνά. Ανιχνεύουν τις αντιγόνες πρωτεΐνες που επιτρέπουν τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων. Λαμβάνεται δείγμα με έναν στυλεό από τη μύτη του ασθενούς, με τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα σε λιγότερο από μισή ώρα. Η κύρια διαφορά από το τεστ PCR είναι ότι το δείγμα δεν χρειάζεται να σταλεί σε εργαστήριο για να ληφθεί το αποτέλεσμα.

Στο παρακάτω γράφημα μπορούμε να δούμε την εξέλιξη του ιικού φορτίου κατά τη διάρκεια της μολυσματικής φάσης, όταν η ανίχνευση θετικών κρουσμάτων είναι ζωτικής σημασίας.

Ένα άτομο με κορωνοϊό μπορεί να μολύνει άλλους σε διάστημα αρκετών ημερών. Πριν από αυτό, υπάρχει μια περίοδος επώασης. Μετά, το ιικό φορτίο γίνεται χαμηλό και δεν υπάρχει πλέον μετάδοση.
Κατά τη διάρκεια της μολυσματικής φάσης, το ιικό φορτίο είναι υψηλό και τόσο το τεστ PCR όσο και αυτό των αντιγόνων θα ανιχνεύσει τον ιό.
Το πλεονέκτημα του τεστ αντιγόνων είναι ότι σε 15 λεπτά ξέρουμε εάν είμαστε θετικοί. Αυτό καθιστά δυνατή την ταχύτερη απομόνωση του θετικού ατόμου και των επαφών του.

Είναι οικονομικό αλλά είναι ευαίσθητο;

«Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του τεστ αντιγόνων (rapid tests) έγκειται στο γεγονός ότι είναι γρήγορο», λέει ο Στέφεν Κίσλερ, ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Σε ένα σενάριο μετάδοσης στην κοινότητα, αυτό που θέλουμε να μάθουμε είναι εάν ένας ασθενής είναι μεταδοτικός. Το τεστ αντιγόνων είναι το πιο ισχυρό εργαλείο». Μέχρι πριν από λίγους μήνες υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την ευαισθησία του: Πόσα θετικά κρούσματα θα μπορούσαν να ξεφύγουν από ένα τεστ αντιγόνων σε σύγκριση με ένα τεστ PCR;

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως τα rapid tests είναι στην πραγματικότητα αρκετά ευαίσθητα, ειδικά όταν πρόκειται για την ανίχνευση ατόμων κατά τη μεταδοτική φάση της νόσου. Γνωρίζουμε ότι το 20% των τεστ PCR που βγαίνουν θετικά, βγαίνουν αρνητικά σε τεστ αντιγόνων: με άλλα λόγια, είναι ψευδώς αρνητικά και συνήθως αφορούν ασθενείς με χαμηλό ιικό φορτίο που μόλις και μετά βίας θα μεταδώσουν τον ιό. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη στην Ισπανία, «οι ασθενείς που είναι θετικοί σε PCR αλλά είναι αρνητικοί σε rapid test, πιθανώς δεν είναι μεταδοτικοί».

Μια άλλη προκαταρκτική έρευνα θέτει την ευαισθησία της ταχείας δοκιμής σε πάνω από 93% όταν το ιικό φορτίο είναι υψηλό, ακόμη και σε ασυμπτωματικά κρούσματα. Έτσι, τα rapid tests θα μπορούσαν να αποδώσουν ιδιαίτερα καλά σε περιπτώσεις «που σχετίζονται με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης».

The post Πώς τα rapid tests μπορούν να περιορίσουν την πανδημία – Εντυπωσιακό σχεδιάγραμμα από την El Pais appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα