Ρώσος πράκτορας της FSB παραδέχτηκε τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι. Υποστήριξε ότι το Novichok είχε τοποθετηθεί στο εσώρουχο του πολιτικού

Ένας πράκτορας της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) παραδέχτηκε την δηλητηρίαση του πολιτικού της αντιπολίτευσης και επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο φέρεται να έχει στη διάθεσή του σχετική ηχογραφημένη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ναβάλνι και του πράκτορα της FSB.

Θεωρώντας ότι πρόκειται για μια ενημέρωση, ο Konstantin Kudryavtsev μίλησε επίσης για άλλους εμπλεκόμενους στη δηλητηρίαση και το πώς εστάλη στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας για να καθαρίσει την κατάσταση. Όμως, ο πράκτορας

δεν μιλούσε σε αξιωματούχο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, όπως νόμιζε, αλλά με τον ίδιο τον Ναβάλνι.

Η επικοινωνία έγινε μερικές ώρες πριν δοθεί στην δημοσιότητα η έρευνα, που πραγματοποιήσαν απο κοινού το περιοδικό Der Spiegel οι ερευνητικές πλατφόρμες Bellingcat και The Insider και το CNN.

Ο τηλεφωνικός αριθμός του Ναβάλνι  ήταν «πειραγμένος» ώστε να φαίνεται ότι καλεί από τα κεντρικά της FSB, σύμφωνα με την ομάδα του πολιτικού της αντιπολίτευσης. Ο πράκτορας συζήτησε στη συνέχεια με τον Ναβάλνι για την δηλητηρίαση επί σχεδόν 50 λεπτά.

Μεταξύ άλλων, αλλά ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο Kudryavtsev περιέγραψε λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο ο νευρικός παράγοντας Νόβιτσοκ κατέληξε σε ένα εσώρουχο του Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι ρώτησε: «Σε ποιο ρούχο δόθηκε έμφαση; Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο ρούχο;»

«Εσώρουχα», απάντησε ο Kudryavtsev.

Ο Ρώσος πολιτικός συνέχισε ρωτώντας ακριβώς πού εφαρμόστηκε ο παράγοντας Νόβιτσοκ – στις εσωτερικές ή στις εξωτερικές ραφές.

«Εσωτερικά, στον καβάλο», απάντησε ο Kudryavtsev.

Σύμφωνα με όσα τόνισαν τοξικολόγοι στο CNN, αν το συγκεκριμένο στοιχείο τοποθετηθεί σε κόκκους στα ρούχα, τότε μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα μέσω του ιδρώτα και να προκαλέσει ζημιά στον οργανισμό. Λένε ότι, σε αυτήν την περίπτωση, φαίνεται ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν μια στερεή μορφή του νευροτοξκού παράγοντα, παρά ένα υγρό ή τζελ όπως είχε ανιχνευτεί στην επίθεση εναντίον του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Nαβάλνι κατέρρευσε σε πτήση από το Τομσκ στη Σιβηρία προς τη Μόσχα τον Αύγουστο.

Το «Spiegel», οι ερευνητικές πλατφόρμες «Bellingcat» και «The Insider« καθώς επίσης και ο αμερικανικός τηλεοπτικός σταθμός CNN, σε κοινή έρευνα που πραγματοποιήσαν και δημοσίευσαν πρόσφατα, είχαν αποκαλύψει ότι πράκτορες της FSB δηλητηρίασαν τον Ναβάλνι, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να απορρίπτει πάντως τις κατηγορίες.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα: Η εξέλιξη της ανθρωπότητας μέσα από 10 αυτοκρατορίες. Από τη Ρώμη ως τη Σοβιετική Ένωση και από την Κίνα ως τη βρετανική αυτοκρατορία

The post Ρώσος πράκτορας της FSB παραδέχτηκε τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι. Υποστήριξε ότι το Novichok είχε τοποθετηθεί στο εσώρουχο του πολιτικού appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα