Σε 346.000 δόσεις AstraZeneca στην Ελλάδα, ένα περιστατικό θρόμβωσης σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Νέο ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών

Ψυχραιμία συνέστησε στους πολίτες που ανησυχούν σχετικά με την πιθανή συσχέτιση του εμβολίου της AstraZeneca με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρομβώσεις και θρομβοπενία, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως τόνισε, στην Ελλάδα έχει καταγραφεί μόλις ένα περιστατικό, το οποίο διερευνάται, έπειτα από τη χορήγηση περίπου 346.000 δόσεων του συγκεκριμένου εμβολίου.

«Έχει

γίνει μεγάλη συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca. Από πλευράς επιδημιολογικής, φαίνεται ότι το σύνδρομο θρόμβωσης και θρομβοπενίας είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλο το φάσμα των ηλικιών. Η Εθνική Επιτροπή παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και τις αξιολογεί».

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη σύνδεση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Στο ΗΒ, σε 18,1 εκατ. δόσεις AstraZeneca, έχουν παρατηρηθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης και 8 περιπτώσεων θρομβοπενίας.

Παγκοσμίως έχουν παρατηρηθεί 44 περιπτώσεις. Δεν έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο. Τα επεισόδια που έχουν παρατηρηθεί μετά τον εμβολιασμό, δεν έχουν υπερβεί τον αριθμό που συνήθως έχουμε. Στην Ελλάδα, σε 346.000 δόσεις AstraZeneca, έχει αναφερθεί ένα επεισόδιο, που έχει χαρακτηριστεί πιθανό.

Παρά την ανησυχία που έχει αναφερθεί για τα περιστατικά αυτά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει σημειώσει ότι το όφελος υπερτερεί της σημαντικά μικρής πιθανότητας να σχετίζονται με τα εμβόλια. Τα περιστατικά αυτά του σπάνιου συνδρόμου βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Οι υγειονομικοί θα πρέπει να συμπληρώνουν κίτρινη κάρτα, για επεισόδια εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό. Οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται σε γιατρό αν παρουσιάσουν: Δύσπνοια, θωρακικό άλγος, νευρολογικό σύμπτωμα, επίμονη κεφαλαλγεία άνω των τεσσάρων ημερών, ή μελανιές.

Παράλληλα,  η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως ο ταχύς εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας για την δημιουργία “τείχους ανοσίας”.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας …

Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής περισσότερες από 47.000 δόσεις και μέχρις τέλος της ημέρας πιθανόν να ξεπεραστούν οι 53.000 και θα πρόκειται για ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών, ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Συνολικά έχουν χορηγηθεί 1.847.000 δόσεις. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 1.214.000, ποσοστό 11,56% και με τις δύο δόσεις 663.000, ποσοστό 6,31%.

Αναφέρθηκε επίσης στο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των εμβολίων που προχωρά κανονικά, όπως είπε.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου…

The post Σε 346.000 δόσεις AstraZeneca στην Ελλάδα, ένα περιστατικό θρόμβωσης σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Νέο ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα