Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Δευτέρα. Τα μέτρα χαλάρωσης και τα «προνόμια» για τους εμβολιασμένους

Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 01:30 από τη Δευτέρα 28/06. Τα μέτρα χαλάρωσης και τα «προνόμια» για τους εμβολιασμένους. 

Τα μέτρα χαλάρωσης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, από τη Δευτέρα τα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού χαλαρώνουν περισσότερο.

Πέρα από την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, από αύριο Δευτέρα 28/06 θα ισχύουν τα εξής:

Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test
σε χώρους εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για τους αθλούμενους σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.Στην εστίαση, αυξάνεται το ανώτατο όριο παρουσίας σε τραπέζι από 6 σε 10 άτομα.Στους εξωτερικούς χώρους δεξιώσεων, το ανώτατο όριο αριθμού ατόμων θα είναι 300.Στις οργανωμένες παραλίες/πλαζ ,ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά 1.000 τ.μ. θα είναι 120.«Προνόμια» για τους εμβολιασμένους

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τυχόν «προνόμια» σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι συνέστησε «λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν».

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας

Το ζήτημα είναι λεπτό, και από συνταγματικής σκοπιάς. Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει «χειρουργικά» μέτρα, τα οποία μεν θα διευκολύνουν όσους έχουν εμβολιαστεί, αλλά δεν θα περιορίζουν τις ελευθερίες των πολιτών.
Στόχος, όπως εξήγησε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, είναι να ενθαρρυνθεί ο πληθυσμός να εμβολιαστεί, και όχι η επιβολή περιορισμών.

Και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα θα γίνουν ανακοινώσεις για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων.

Ποια είναι τα 5 βασικά «προνόμια» των εμβολιασμένων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν:

Να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκαΝα μετακινούνται και να ταξιδεύουν χωρίς τεστΗ είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια θα γίνεται χωρίς περιορισμούςΝα έχουν ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η ΙουλίουΨυχαγωγία «δύο ταχυτήτων»

Σχετικά με την εστίαση και την ψυχαγωγία εξετάζονται διαφορετιά σενάρια.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ το πλάνο προβλέπει υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων να μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους.
Δηλαδή να είναι covid-free καταστήματα ή χώροι οπότε και θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, που σημαίνει πληρότητα 90% ή και 100%.

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να απευθύνεται και σε εμβολιασμένους και σε ανεμβολίαστους, τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή.
Δηλαδή στην εστίαση 70% πληρότητα, στα τραπέζια μέχρι 10 άτομα, εργαζόμενοι με μάσκες κ.ό.κ.

Εξαίρεση σε αυτό το μοντέλο θα έχουν οι χώροι που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης.
Δηλαδή δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ, κλπ.  Σε αυτά δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήδη σχεδιάζει μια εφαρμογή με την οποία ένα κατάστημα θα μπορεί να ελέγχει QR code από κινητό ή τυπωμένο έγγραφο ενός εμβολιασμένου πολίτη.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου

Με πληροφορίες από: ΣΚΑΪ
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: «Σχεδία Home». Το περιοδικό που πουλάνε οι άστεγοι, μετεξελίχθηκε σε εστιατόριο, καφετέρια και δίνει εργασία και ελπίδα στους αποκλεισμένους. Είναι στο κέντρο της Αθήνας και χρειάζεται τη στήριξη όλων 

The post Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Δευτέρα. Τα μέτρα χαλάρωσης και τα «προνόμια» για τους εμβολιασμένους appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τέλος, Δευτέρα,telos, deftera