Τι είναι το «Σύνδρομο της Αβάνας» που προκαλεί εγκεφαλικά τραύματα και έχει πλήξει αμερικανούς αξιωματικούς, διπλωμάτες και πράκτορες. Τι «δείχνουν» οι έρευνες της C.I.A.

Μια ειδική ομάδα της C.I.A.  θα ερευνήσει ένα ανεξήγητο φαινόμενο, που προκαλεί εγκεφαλικά τραύματα και έχει πλήξει περισσότερους από 130 αξιωματικούς στην Κούβα, την Κίνα και τη Ρωσία. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως «Σύνδρομο της Αβάνας».

Η ειδική ομάδα θα συνεργαστεί με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών για να συλλέξει νέα στοιχεία σχετικά με τα επεισόδια και να επανεξετάσει το υπάρχον υλικό για να εξαγάγει συμπεράσματα σχετικά με

το εάν συνέβησαν επιθέσεις και, εάν ναι, τι προκάλεσε τους τραυματισμούς και ποιος ήταν υπεύθυνος.

«Η C.I.A. συνεργάζεται με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες για να διπλασιάσει τις προσπάθειές μας να βρούμε απαντήσεις σχετικά με τα ανεξήγητα περιστατικά υγείας που έχουν επηρεάσει το προσωπικό», δήλωσε ο Τίμοθι Λ. Μπαρέτ, ο υπέυθυνος Τύπου της C.I.A. και πρόσθεσε πως «η κορυφαία προτεραιότητα του οργανισμού ήταν και συνεχίζει να είναι η ευημερία όλων των αξιωματικών μας».

Το Σύνδρομο της Αβάνας

Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες αξιωματούχοι πληροφοριών και διπλωμάτες έχουν επηρεαστεί από αυτό που έχει γίνει γνωστό ως σύνδρομο Αβάνας, ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων όπως πονοκέφαλοι, απώλεια μνήμης, ζάλη και πολλά άλλα.

Ένας αριθμός αξιωματικών, διπλωματών και κατασκόπων της C.I.A. που εργάζονται στην αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα εμφάνισαν συμπτώματα το 2016 και το 2017.
Το 2018, περισσότεροι Αμερικανοί που εργάζονταν στο Γκουάνγκτζου της Κίνας, άρχισαν να βιώνουν τα ίδια συμπτώματα.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας

Όπλο μικροκυμάτων

Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, με τα θύματα να έχουν παραπεμφθεί στα εξωτερικά ιατρεία του στρατιωτικού νοσοκομείου Ουόλτερ Ριντ της Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση αποφεύγει να χαρακτηρίσει τα περιστατικά αυτά «επιθέσεις», παρότι ειδικοί εκτιμούν ότι τα συμπτώματα των παθόντων, που αναφέρουν ζαλάδα και ναυτία, παραπέμπουν σε προηγμένο οπλικό σύστημα μαγνητικών κυμάτων.

Σε έκθεσή της τον Δεκέμβριο, η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ εξέφρασε τη θεωρία ότι πίσω από τα περιστατικά αυτά κρύβεται όπλο μικροκυμάτων, ικανό να πλήττει τις εγκεφαλικές λειτουργίες των στόχων του. Ορισμένα από τα θύματα αναφέρουν χρόνια και ενδεχομένως ανίατα προβλήματα στον εγκέφαλο και στην ψυχική υγεία.

Η μεγάλη πλειονότητα των επιθέσεων πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό, αν και κάποιες από αυτές σημειώθηκαν στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Το 2020, αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αισθάνθηκε τα συμπτώματα αυτά περπατώντας στον νότιο περίβολο του Λευκού Οίκου, ενώ το 2019, γυναίκα ανέφερε τέτοια συμπτώματα ενώ έβγαζε βόλτα τον σκύλο της σε προάστιο της Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια της θητείας Τραμπ, αξιωματούχοι της CIA, που κατέγραψαν το φαινόμενο, το ονόμασαν Σύνδρομο της Αβάνας, καθώς πρώτοι επλήγησαν από αυτό Αμερικανοί αξιωματούχοι που επισκέπτονταν την Κούβα για εμπορικές συνομιλίες. Η CIA, όμως, απέρριψε το ενδεχόμενο πίσω από το όπλο αυτό να βρίσκονται ξένες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μόνο προβλήματα στο Κρεμλίνο.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου

Πηγή: Julian E. Barnes/The New York Times
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Ο τριπλός κατάσκοπος των Βρετανών, που ενημέρωσε για το Περλ Χάρμπορ και τον αγνόησαν. Ντούσαν Ποπόφ, ο γόης, με τα ακριβά γούστα 

The post Τι είναι το «Σύνδρομο της Αβάνας» που προκαλεί εγκεφαλικά τραύματα και έχει πλήξει αμερικανούς αξιωματικούς, διπλωμάτες και πράκτορες. Τι «δείχνουν» οι έρευνες της C.I.A. appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα