Τη μεσολάβηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ζήτησε ο Τσίπρας. Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία: «Μην σκεφτείτε να εκμεταλλευθείτε ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν»

news247:

Η Τουρκία να κατανοήσει ότι η προσπάθεια εκμετάλλευσης ενός συνήθους μεθοριακού συμβάντος, θα αποβεί εις βάρος της, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός κατά το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο. Χαμηλοί τόνοι δημόσια, κλιμακούμενες ενέργειες της Αθήνας στο παρασκήνιο. Επικοινωνία Τσίπρα- Γκουτέρες

Την ανάγκη “να μην αναδειχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο” η υπόθεση κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές μετά την άτυπη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, που συγκάλεσε

ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών τόνισε πως «χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».
Ο προβληματισμός στην κυβέρνηση εντείνεται σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, καίτοι η Αθήνα συνεχίζει να εκτιμά ότι δε θα εξελιχθεί σε “διπλωματικό θρίλερ”, όπως τόνισε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν μετά τη συνεδρίαση πως το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία παρακολουθούν στενά την υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν η κυβέρνηση δε θα προβεί σε δημόσιες πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες, αν και στο παρασκήνιο αυτές όχι απλώς εντείνονται, αλλά δεν αφορούν μόνο τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, αλλά και τα διεθνή fora. Μ’ άλλα λόγια, για την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, δεν σκοπεύει να τηλεφωνήσει είτε στον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, είτε στον ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Παρέμβαση του ΟΗΕ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ζήτησε ο Τσίπρας

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες συνομίλησε εν τω μεταξύ ο κ.Τσίπρας. Κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την πΓΔΜ αλλά και για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το συμβάν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Κάθε δικονομική διαδικασία εξαντλούν οι τουρκικές αρχές

Το παιχνίδι των καθυστερήσεων παίζουν οι τουρκικές αρχές στο χειρισμό της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι και μάλιστα, όπως επισήμανε το πρωί της Τρίτης από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, «σε φυλακές υψίστης ασφαλείας».
Τραβώντας χρονικά κάθε δικονομική διαδικασία, οι τουρκικές αρχές μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης που υπέβαλαν χθες οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών, ελέγχουν τώρα εξονυχιστικά τα κινητά τηλέφωνα των δύο κρατούμενων και ταυτόχρονα στοιχεία από κάμερες που έχουν εγκαταστήσει την περιοχή των συνόρων.
Η έρευνα στα κινητά τηλέφωνα θα γίνει στα εγκληματολογικά εργαστήρια των τουρκικών αστυνομικών αρχών στην Άγκυρα, όπου απεστάλησαν οι συσκευές. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την εξέταση είναι άγνωστος, ωστόσο, από το αποτέλεσμα της διαδικασίας θα κριθεί εν πολλοίς το κατηγορητήριο που θα συντάξει τελικά σε βάρος τους ο εισαγγελέας της Αδριανούπολης, βάσει του οποίου θα οδηγηθούν σε δίκη. Όπως προκύπτει, η δίκη δεν μπορεί να προσδιορισθεί όσο δεν υπάρχει κατηγορητήριο.
Η προφυλάκισή τους την περασμένη Παρασκευή έγινε με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και ενώ συνεχιζόταν η έρευνα για το ενδεχόμενο τέλεσης ‘στρατιωτικής κατασκοπείας’. Τέτοια κατηγορία δεν έχει αποδοθεί στους δύο στρατιωτικούς. Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία έχει επιλέξει την τακτική της εξάντλησης των δικονομικών μέσων στην υπόθεση, πράγμα που έχει συνέπεια την παράταση της περιπέτειας των δύο στρατιωτικών.
Οι ίδιοι πάντως συναντήθηκαν χθες με τους γονείς τους στις φυλακές της Αδριανούπολης και όπως έγινε γνωστό από στρατιωτικές πηγές είναι πολύ καλά στην υγεία τους και οι συνθήκες κράτησής τους είναι άριστες.

Ο Σχοινάς παραπέμπει την υπόθεση των δύο Ελλήνων στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων

Στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων με αντικείμενο την Άμυνα που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες παρέπεμψε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για την υπόθεση των δύο στρατιωτών στον Έβρο. Πάντως ο Μαργαρίτης Σχοινάς υποβάθμισε το περιστατικό.
«Η Κομισιόν γνωρίζει το περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών από τις Τουρκικές Αρχές», είπε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. «Έχουν ενημερωθεί οι υπουργοί Άμυνας που συναντιούνται για το Συμβούλιο σήμερα στις Βρυξέλλες από τον Έλληνα υπουργό. Η Κομισιόν ελπίζει σε ένα ήρεμο και θετικό αποτέλεσμα, που βασίζεται στην καλή γειτονία, όπως άλλωστε αρμόζει σε δύο μέλη του ΝΑΤΟ».
Ερωτηθείς αν η Τουρκία επιχειρεί να αυξήσει την ένταση ενόψει της Συνόδου της Βάρνα, ο Μ. Σχοινάς απάντησε ότι «δε θα προχωρήσω σε καμία εικασία, είναι ένα διασυνοριακό περιστατικό» και επανέλαβε ότι η Κομισιόν «προετοιμάζει την Σύνοδο της Βάρνας».

«Η Κομισιόν γνωρίζει το περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών από τις Τουρκικές Αρχές», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Μογκερίνι: Αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τους δύο στρατιωτικούς

Ερωτηθείσα αν ενημερώθηκε για το θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτών στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «όχι μόνο εγώ, αλλά όλοι οι υπουργοί ενημερώθηκαν από τον συνάδελφό μας Έλληνα υπουργό Άμυνας, ο οποίος μας πληροφόρησε για την κατάσταση και τις δυναμικές. Είναι σημαντικό για εμάς να μοιραζόμαστε τις πληροφορίες αυτές. Εκφράζουμε την ελπίδα για ομαλή και θετική έκβαση στην υπόθεση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε καλή γειτονία στην περιοχή, είναι κάτι που εκφράζουμε σε όλους τους Τούρκους συνομιλητές σε όλα τα διαφορετικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μου. Θα προσέθετα ότι αυτό είναι πάντα το θέμα μεταξύ γειτόνων και ειδικά μεταξύ κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Αλληλεγγύη λοιπόν και ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να έχει θετικό και ομαλό αποτέλεσμα», κατέληξε η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Τζανακόπουλος για στρατιωτικούς: Ο Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τον Ερντογάν αν χρειαστεί

Το άρθρο Τη μεσολάβηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ζήτησε ο Τσίπρας. Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία: «Μην σκεφτείτε να εκμεταλλευθείτε ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν» δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΟΗΕ, Έλληνες, Τσίπρας, Αυστηρό, Τουρκία, Μην,oie, ellines, tsipras, afstiro, tourkia, min