Την Τετάρτη 26 Μαΐου ανοίγουν τα ραντεβού για τους 35 – 39 ετών με όλα τα εμβόλια. Πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών: «Λάθος να ακυρώνεται η δεύτερη δόση του εμβολίου»

Από την Τετάρτη 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια και για την ηλικιακή ομάδα 35-39, ενώ σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 5.000.000 εμβολιασμούς, με τους 1,8 εκατ, πολίτες (17,2%) να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμώνστη χώρα μας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε τα ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικία, ξεκινώντας από την ηλικιακή ομάδα που άνοιξε πιο πρόσφατα και ειδικότερα τους 40-44. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει κλείσει ήδη

145.000 ραντεβού, με το 21% να έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού να φτάσει στο 45%.

Στις άλλες ηλικιακές ομάδες:

-Στους 85 και άνω, έχει εμβολιαστεί το 65% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 67%

-Στους 80-84 έχουν εμβολιαστεί το 66% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 70%
-Στους 75-79 έχουν εμβολιαστεί το 76% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 81,75%
-Στους 70-74 έχουν εμβολιαστεί το 66% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 76%
-Στους 65-69 έχουν εμβολιαστεί το 57,5% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 76,35%
-Στους 60-64 έχουν εμβολιαστεί το 59% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 70,5%
-Στους 55-59 έχουν εμβολιαστεί το 40,5% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 66%
-Στους 50-54 έχουν εμβολιαστεί το 41,2% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 61%
-Στους 45-49 έχουν εμβολιαστεί το 26% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 56%

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα εμβολιασμού των νησιών, ο γενικός γραμματέας, είπε ότι για το διάστημα 24-30 Μαΐου, στα 19 νησιά έχει καταγραφεί πάνω από 90% πληρότητα στα ραντεβού. Ωστόσο, σε πέντε νησιά και συγκεκριμένα σε Σάμο, Λήμνο, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Κάλυμνο, τα ποσοστά είναι μικρά και συγκεκριμένα κάτω από 35%.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας….

Όσον αφορά τους πολίτες που έχουν νοσήσει. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Τρίτη αλλάζει η τακτική και αφορά δύο κατηγορίες:

-Όσοι έχουν νοσήσει το προηγούμενο διάστημα, θα δικαιούνται εμβολιασμό έξι μήνες μετά και το ραντεβού τους θα ακυρώνεται αυτόματα. Πριν παρέλθει το εξάμηνο, θα έρχεται ειδοποίηση για νέο ραντεβού.
-Όσοι νοσήσουν μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, θα ακυρώνεται το δεύτερο ραντεβού και θα εμβολιάζονται 6-12 μήνες μετά.

Σχετικά με το εάν μπορεί να γίνει 2η δόση με διαφορετικό εμβόλιο από την πρώτη, η η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου  τόνισε ότι ο κανόνας ισχύει ακόμη: Με όποιο αρχίζεις, με το ίδιο τελειώνεις. Αυτό αποδίδει τα μέγιστα σε ασφάλεια και ανοσογονικότητα.

Άλλη μελέτη στην οποία αναφέρθηκε η κυρία Θεοδωρίδου δείχνει ότι τα εμβόλια τόσο της Phizer όσο και της AstraZeneca δείχνει ότι είναι αποτελεσματικά και στις μεταλλάξεις, καθώς μετά τις 2 δόσεις παρατηρήθηκε προστασία κατά 86% και 66% αντίστοιχα από τις νέες μεταλλάξεις, τη βρετανική και την ινδική.

Τόνισε πως είναι ασφαλή τα εμβόλια για τις εγκύους και τις θηλάζουσες και επισήμανε ότι είναι λάθος αρκετοί άνθρωποι να ακυρώνουν τη β’ δόση του εμβολιασμού έχοντας την εμπειρία των παρενεργειών της α’ δόσης, οι οποίες όπως είπε είναι αναμενόμενες.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου….

The post Την Τετάρτη 26 Μαΐου ανοίγουν τα ραντεβού για τους 35 – 39 ετών με όλα τα εμβόλια. Πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών: «Λάθος να ακυρώνεται η δεύτερη δόση του εμβολίου» appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα