Το ενδεχόμενο σκληρότερου lockdown για 2 εβδομάδες εξετάζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι. Αλλαγές και στον κωδικό «6» – Σε ορισμένη απόσταση οι μετακινήσεις

Σε νέα μέτρα για να συγκρατηθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες προσανατολίζεται η κυβέρνηση, που περιμένει την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Αυτό που φοβίζει επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη είναι οι μεταλλάξεις του ιού που ευθύνονται για την υψηλή μεταδοτικότητα. Η Αττική και άλλες περιοχές της χώρας βρίσκονται σε lockdown εδώ και εβδομάδες, τα κρούσματα όμως, αντί να μειώνονται, καταγράφουν καθημερινά νέα

ρεκόρ και η πίεση στο σύστημα υγείας έχει γίνει ασφυκτική.

«Αν δεν είχαμε κάνει το lockdown, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα», είπε χθες ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συζητήθηκαν τα νέα μέτρα που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας …

Σκέψεις για αλλαγές στα SMS και τον κωδικό 6

Το «κλειδί» των αποφάσεων είναι οι αλλαγές στον κωδικό 6 στο 13033, όπου, εφόσον επιτρέπεται, έχει παρατηρηθεί πολίτες από τη μία μεριά της Αττικής να μεταβαίνουν στην άλλη για να πραγματοποιήσουν την βόλτα τους προκαλώντας συνωστισμό σε παραλιακές περιοχές, πάρκα, πλατείες, εμπορικούς δρόμους κ.α. Έτσι, εάν και εφόσον δεν υιοθετηθεί η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, σοβαρές αξιώσεις έχει το ενδεχόμενο να συνδεθεί ο κωδικός 6 στο SMS 13033 μόνο με μετακινήσεις που γίνονται με τα πόδια, ήτοι σε μία χιλιομετρική απόσταση από την οικία των πολιτών.

Αυτό βέβαια θα αφορά στους ελέγχους που γίνονται από την Αστυνομία, μιας και το 13033 δεν επιδέχεται προσαρμογές. Έτσι, ένας πολίτης που στείλει μήνυμα στο 13033 για σωματική άσκηση και μένει στο Γαλάτσι, εάν βρεθεί στην Βουλιαγμένη δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει την μετακίνησή του και θα του επιβάλλεται πρόστιμο.

Πρόκειται, δηλαδή για έναν έμμεσο τρόπο απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, αφού δεν μπορεί, άλλωστε, να υπάρχει μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. σε κάθε είσοδο και έξοδο κάθε Δήμου της Αττικής.

Κατ’ ουσίαν όλοι οι ειδικοί αγωνιώντας να προτείνουν αποτελεσματικά και εφαρμόσιμα μέτρα για την επιδημία, συμφωνούν πως μείζον ζήτημα αποτελεί σε κάθε περίπτωση η αδυναμία ελέγχου των μέτρων. Πληροφορίες δε του protothema.gr θέλουν το κυβερνητικό στρατόπεδο να δείχνει απροθυμία να εμπλέξει ακόμη περισσότερο την Αστυνομία όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων, καθώς γίνεται κατανοητό πως τα περισσότερα πρόστιμα δεν θα προσφέρουν κάτι με δεδομένη την κόπωση των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, αν και όλα φαίνονται ακόμη ρευστά καθώς οι τελικές αποφάσεις θα είναι πολιτικές, τα όποια μέτρα ανακοινωθούν θα ισχύσουν από αύριο Πέμπτη στις 06:00.

Βαρύτητα στους πιο συχνούς ελέγχους

Πολύ μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στους ελέγχους από τους αρμόδιους μηχανισμούς. Τόσο στις μετακινήσεις όσο και σε χώρους εργασίας. Στις συσκέψεις που έχουν γίνει το θέμα έχει τεθεί με ένταση από την πλευρά των επιστημόνων, που τονίζουν ότι «αν δεν τηρούνται τα μέτρα, δεν θα πέσουν τα κρούσματα», ενώ και κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι «η κατάσταση στους δρόμους δεν θυμίζει lockdown». Αναμένεται λοιπόν το επόμενο διάστημα να εντατικοποιηθούν και να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι.

Αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι για τις εισηγήσεις

Στις 11:00 ξεκινά η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια θα προχωρήσει σε εισήγηση προς την κυβέρνηση και θα ληφθούν τα νέα μέτρα. Ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα, οπότε και θα παρουσιαστεί το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου

The post Το ενδεχόμενο σκληρότερου lockdown για 2 εβδομάδες εξετάζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι. Αλλαγές και στον κωδικό «6» – Σε ορισμένη απόσταση οι μετακινήσεις appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλλαγές, 6 –,allages, 6 –