Το φαινόμενο της άμπωτης αποκάλυψε το λιμάνι της Αρχαίας Μαρώνειας στη Ροδόπη. Ανάλογη εικόνα και στο Ποντικονήσι της Κέρκυρας

Το φαινόμενο της άμπωτης αποκάλυψε το λιμάνι της Αρχαίας Μαρώνειας στη Ροδόπη.

Λόγω του φαινομένοι, η στάθμη της θάλασσας κατέβηκε τόσο πολύ, ώστε αποκαλύφθηκαν τα θεμέλια του αρχαίου λιμανιού, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σύγχρονο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους. Η περιοχή θεωρείται η «καρδιά» της βυζαντινής Μαρώνειας, καθώς εκεί βρίσκεται πλήθος αρχαίων ευρυμάτων.

Ιστορικά, το λιμάνι της Αρχαίας Μαρώνειας αποτελούσε ένα σπουδαίο σταθμό για τα πλοία.

Η Μαρώνεια υπήρξε η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη απ’ όλες τις αρχαίες ελληνικές

αποικίες των παραλίων της Δυτικής Θράκης και ήταν μάλιστα η μόνη που παρουσιάζει συνεχή ακμή σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας. Η Αρχαία Μαρώνεια ήταν χτισμένη σε μια τοποθεσία όπου οι υπώρειες του Ίσμαρου σμίγουν με τη θάλασσα και σχηματίζουν έναν φυσικό όρμο, ο οποίος με τις κατάλληλες τεχνικές διευθετήσεις παρείχε γίνει ένα ασφαλές λιμάνι. Δηλαδή στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους.

Η πόλη βρισκόταν πάνω στο θαλάσσιο δρόμο Τρωάδας-Μακεδονίας και το λιμάνι της αποτελούσε ένα σπουδαίο σταθμό για τα πλοία που χρησιμοποιούσαν το δρόμο αυτόν. Ασκούσε έλεγχο σε δυο σημαντικές διαβάσεις:

1) στα γειτονικά στενά των Κορπίλων, απ’ όπου περνούσε υποχρεωτικά ο πανάρχαιος δρόμος (και αργότερα η Εγνατία οδός), που συνέδεε την Ανατολή με τη Δύση και
2) στην ορεινή διάβαση της σημερινής Νυμφαίας, μέσω της οποίας ένας άλλος αρχαίος δρόμος (κατοπινό παρακλάδι της Εγνατίας) εξασφάλιζε την επικοινωνία του Αιγαιακού κόσμου με τις κοιλάδες του΄Εβρου και βορειότερα του Δούναβη.

Η μεγάλη ακμή που γνώρισε η Μαρώνεια, κατά τη ρωμαϊκή εποχή, οφειλόταν κυρίως στο λιμάνι της, το οποίο επέτρεψε την ανάπτυξη μιας ιδιαίτερα έντονης εμπορικής δραστηριότητας, όπως μαρτυρεί η ανεύρεση μαρωνίτικων νομισμάτων σε μακρινά σημεία της Βαλκανικής κι ακόμη ως κάτω στη Συρία.

Αντίστοιχες εικόνες παρατηρήθηκαν και στην Κέρκυρα.

Συγκεκριμένα στον όρμο της Γαρίτσας, το Ποντικονήσι, όπου σημειώθηκε άμπωτη, ξεβράστηκαν βράχια, φύκια, μεγάλες πέτρες, ακόμη και κορμοί δέντρων.

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς επιστήμονες «τα συγκεκριμένα φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες», ενώ εντός ημερών, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες «τα νερά αναμένεται να επανέλθουν στη φυσική τους θέση».

Ο ομότιμος καθηγητής Παράκτιας Τεχνικής και Ωκεανογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κρεστενίτης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε ότι «δεν είναι κάτι εξωπραγματικό, περίεργο ή αφύσικο και δεν σχετίζεται με τον σεισμό. Είναι ένα φυσικό γεγονός και έχει φυσικά αίτια που το δημιούργησαν» σημειώνει.

Εξηγεί, παράλληλα ότι τα φυσικά αίτιά του είναι δύο: το πρώτο είναι ότι επικρατεί σε όλη αυτή την περιοχή ένα βαρομετρικό σύστημα με πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις, που σχεδόν καλύπτει όλη τη Μεσόγειο. Το δεύτερο, όπως τονίζει, «είναι ότι την περίοδο αυτή είχαμε και ιδιαίτερα υψηλές διακυμάνσεις (σημ. της στάθμης του νερού) λόγω αστρονομικής παλίρροιας, που συμβαίνει όταν έχουμε νέο φεγγάρι ή πανσέληνο και η παλίρροια ενισχύεται».

Αντλήθηκαν πληροφορίες από την εφημερίδα Χρόνος

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Quiz για βουνίσιους. Πού βρίσκεται ο Παρνασσός; Η Γκιώνα; Το Φαλακρό; Σε ποιο νομό ανήκει το όρος Μαίναλο;

The post Το φαινόμενο της άμπωτης αποκάλυψε το λιμάνι της Αρχαίας Μαρώνειας στη Ροδόπη. Ανάλογη εικόνα και στο Ποντικονήσι της Κέρκυρας appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα