Archegos: Ο θεοσεβούμενος επενδυτής Bill Huang που ξεγέλασε το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

00:02 4/5/2024 - Πηγή: Mononews

Ύβρις και απληστία. Αυτές τις δύο λέξεις αναφέρουν οι επενδυτές όταν θυμούνται το fund Archegos, το οποίο πριν τρία χρόνια συντάραξε τη Wall Street.  Ο ιθύνων νους πίσω από μία ιλλιγιώδη άνοδο και μία ηχηρή κατάρρευση, ο Bill Hwang, θα υποστεί την κρίση για τα πεπραγμένα του την ερχόμενη εβδομάδα.

Μυστηριώδης, ταπεινός και ευσεβής χριστιανός, ο ιδρυτής του fund

Archegos συγκέντρωσε αθόρυβα μέσω του οικογενειακού του γραφείου περιουσία σχεδόν 36 δισ. δολαρίων, για να τη δει να εξανεμίζεται δημόσια εν μία νυκτί.

Τώρα θα κάτσει στο εδώλιο σε ποινική δίκη στη Νέα Υόρκη με τη κατηγορία της απάτης και της συνομωσίας για εκβιασμό, στις 8 Μαΐου.

Ο άνθρωπος που χειραγώγησε τις τράπεζες

Πλέον στη Wall Street όλοι μιλάνε για μία προδιαγεγραμμένη πτώση. Ο Bill Hwang πήγε να ξεγελάσει το σύστημα σε ένα αυτοκτονικό κόλπο, που δεν θα μπορούσε παρά να αποκαλυφθεί.

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον Hwang να χειραγωγήσει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, συγκεντρώνοντας τεράστια ποσά.

Κάποιοι τον κατηγορούν ότι το σκάνδαλο αυτό ήταν εν μέρει  μοιραίο για την Credit Suisse, τη τράπεζα που μέτραγε τη μία αστοχία μετά την άλλη, μέχρι να καταρρεύσει το 2023 και να περάσει εξ’ ολοκλήρου στη UBS.

Ποιο ήταν το κόλπο της Archegos;  Οι επενδύσεις της Archegos ήταν εν μέρει συγκεντρωμένες σε ένα κοινό παράγωγο της Wall Street, το οποίο ονομάζεται ανταλλαγή συνολικής απόδοσης (total return swap).

Σε αυτές τις συμβάσεις μεσολαβούν τράπεζες και επιτρέπουν σε ένα χρήστη να αναλάβει τα κέρδη και τις ζημιές ενός χαρτοφυλακίου έναντι αμοιβής.

Ο Hwang άνοιξε μεγάλες θέσεις σε εταιρείες όπως η  ViacomCBS και σε διάφορες κινεζικές εταιρείες, χειραγωγούσε τις αγορές βάζοντας τους επενδυτές του να αγοράζουν μετοχές προκαλώντας τεχνητό ράλι, όμως αυτό δεν κατάφερε να το διατηρήσει για πολύ καιρό με αποτέλεσμα όταν οι τράπεζες υποπτεύθηκαν ότι πάει κάτι στραβά, να ακολουθήσει ένα άγριο sell-off με τον Hwang να κλείνει θέσεις δισεκατομμυρίων.

Το αποτέλεσμα; Η Credit Suisse έχασε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που -μαζί με άλλα λάθη- κατέληξε τελικά στην επείγουσα εξαγορά της εταιρείας από την UBS . Η Nomura  έχασε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια και η Morgan Stanley πάνω από 900 εκατομμύρια δολάρια.

Οι τράπεζες κλήθηκαν τα επόμενα χρόνια να διαχειριστούν τη τρύπα που προκλήθηκε και να αντιμετωπίσουν ομαδικές αγωγές από πελάτες.

Ο ευσεβής Χριστιανός

Άγνωστος το ευρύ κοινό, πιστός Χριστιανός αλλά και γνώριμος των ρυθμιστικών αρχών.

Πριν την κατάρρευση της Archegos, ο Hwang δεν ήταν γνωστός στις αγορές.

Το βιογραφικό του ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς εργάστηκε για χρόνια δίπλα στον θρύλο των hedge funds Τζούλιαν Ρόμπερτσον στην Tiger Management, κι όταν αυτή έκλεισε ο Hwang δημιούργησε το δικό του fund στην Ασία, μέχρι που μπήκε στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών για inside trading.

Δεν έχασε την «πίστη» του πάντως και επέμεινε στον χώρο των hedge funds, δημιουργώντας το Archegos. Λειτουργούσε ως hedge fund, όμως απολάμβανε την ιδιωτικότητα ενός προσωπικού γραφείου.

Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν η βαθιά του πίστη. Γιος ενός πάστορα, μιλούσε σε μικρά χριστιανικά συνέδρια, φιλοξενούσε αναγνώσεις της Βίβλου στο γραφείο της εταιρείας του στο Midtown και χάριζε σε επισκέπτες χριστιανικά βιβλία.

Όταν αναφερόταν στις επενδύσεις του έκανε λόγο για ένα έργο που «τιμά τον Θεό».

«Διαβάζοντας τη Βίβλο συνειδητοποίησα ότι στον Θεό αρέσει να ορίζει μια δίκαιη αξία. Το να βοηθάω τις εταιρείες να καθορίσουν μια κατάλληλη τιμή αγοράς κάνοντας επενδύσεις και υποστηρίζοντάς τες να τα πάνε καλά είναι όλα μέρος του έργου του Θεού», είχε πει σε μια συνέντευξή του το 2018.

Η ποινή που αντιμετωπίζει

Ο Hwang κατηγορείται για 11 ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας για εκβιασμό.

Επιπλέον, κατηγορείται για απάτη με κινητές αξίες, απάτη μέσω καλωδίων και χειραγώγηση της αγοράς. Κάθε μία από τις κατηγορίες επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών, εάν καταδικαστεί.

Ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος και έχει υποστηρίξει ότι όλα έγιναν με το «γράμμα του νόμου».

Διαβάστε επίσης:

United Group: H E& του Άμπου Ντάμπι εξετάζει ενδεχόμενη εξαγορά της μητρικής της Nova – Στα 8 δισ. η αποτίμηση

LVMH: Τι συζητά για το μέλλον του εμπορικού σήματος Marc Jacobs

Bloomberg για το Ελληνικό: H μεγαλύτερη «έξυπνη πόλη» της Ευρώπης χτίζεται στην Ελλάδα

Keywords
Αναζητήσεις
archegos-o-theosevoumenos-ependytis-bill-huang-pou-xegelase-to-pagkosmio-trapeziko-systima.htm
Τυχαία Θέματα