Big deal στον κλάδο εξόρυξης: Η BHP Group υπέβαλε προσφορά εξαγοράς της Anglo American με αποτίμηση 39 δισ. δολ.

Ο κολοσσός του κλάδου εξόρυξης BHP Group ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υπέβαλε προσφορά εξαγοράς των μετοχών της ανταγωνίστριας εταιρείας Anglo American, αποτιμώντας την στα 31,1 δισεκατομμύρια λίρες (38,9 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η μετοχή της Anglo American εκτοξεύτηκε στο άνοιγμα της αγοράς κατά 12%, στο Λονδίνο.

Η εταιρεία

επιβεβαίωσε ότι έλαβε μη δεσμευτική και με υψηλούς όρους πρόταση συγχώνευσης, την οποία δήλωσε ότι εξετάζει με τους συμβούλους της.

Η BHP, που εδρεύει στην Αυστραλία και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση της, δήλωσε ότι η συμφωνία θα αποδώσει 0,7097 μετοχές BHP για κάθε μία κοινή μετοχή της Anglo American, στους μετόχους της εξαγορασθείσας.

Η ένωση των δύο εταιρειών θα δημιουργήσει έναν κολοσσό στην εξόρυξη χαλκού και τον μεγαλύτερο παίκτη στον κόσμο στον τομέα αυτό, ο οποίος θα προμηθεύει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Η Anglo American διαθέτει μια τεράστια επιχείρηση χαλκού στη Νότια Αμερική και στόχο παραγωγής για το μέταλλο 730.000 έως 790.000 τόνων το 2024. Για την ίδια περίοδο η BHP έχει στόχο παραγωγής χαλκού μεταξύ 1,7 εκατομμυρίων και 1,9 εκατομμυρίων τόνων.

Οι εταιρείες εξόρυξης επιδιώκουν να αυξήσουν τις προμήθειες χαλκού τα επόμενα χρόνια λόγω προβλέψεων για ελλείψεις αλλά και λόγω του κρίσιμου ρόλου του μετάλλου στην ενεργειακή μετάβαση, με χρήσεις σε ηλεκτρικά οχήματα, δίκτυα ηλεκτροδότησης και ανεμογεννήτριες.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια σημειώνεται αύξηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο εξόρυξης, καθώς οι εταιρείες προετοιμάζονται για τις μεταβολές της ζήτησης, αναφέρει το CNBC.

«Ο συνδυασμός των δύο εταιρειών θα ενώσει τα ατού της BHP και της Anglo American σε μια βέλτιστη δομή. Η Anglo American θα έφερνε τα περιουσιακά της στοιχεία και τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες ανάπτυξης. Η BHP θα έφερνε τα περιουσιακά της στοιχεία που παράγουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους και τα έργα ανάπτυξης μαζί με τις μεγαλύτερες ελεύθερες ταμειακές ροές και τον ισχυρότερο ισολογισμό της», δήλωσε η BHP Group.

Διαβάστε ακόμη:

Jefferies: O CEO της πούλησε μετοχές αξίας 65 εκατ. δολαρίων για να αγοράσει γιοτ

Mytilineos: Παραμένει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης – Αυξημένα κατά 12% τα EBITDA στο α’ τρίμηνο του 2024

Όμιλος Σαράντη: Αφετηρία για την επίτευξη των στόχων οι ισχυρές επιδόσεις τριμήνου

Keywords
Τυχαία Θέματα