Global Gateway: Επενδύσεις επιρροής ύψους 300δις από την ΕΕ

Η ΕΕ μπαίνει στο διεθνές παιχνίδι επενδύσεων «επιρροής» στις υποδομές και σε άλλους σημαντικούς τομείς όπως ενέργεια, υγεία, εκπαίδευση σε όλο  τον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο απαντάει στα αντίστοιχα προγράμματα επενδύσεων των ΗΠΑ(Build Back Better), της Κίνας OBOR (One Belt One Road) και BRI (Belt Road Initiative) και στο πρόγραμμα επενδύσεων 259δις. της Ιαπωνίας στην Νοτιοανατολική Ασία.

Το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Global Gateway έχει ως στόχο την τοποθέτηση κεφαλαίων ύψους 300 δις

ευρώ μέχρι το 2027 για την εξασφάλιση του Ευρωπαϊκού στρατηγικού σχεδιασμού για ένα βιώσιμο μέλλον και σταθερές συνεργασίες παγκοσμίως.

Το πρόγραμμα αυτό είναι «δημοκρατικά προσανατολισμένο» βασισμένο σε ευρωπαϊκές αξίες για να αντιμετωπίσει με τον αποδοτικότερο τρόπο τις προκλήσεις που αναδύονται όπως η κλιματική αλλαγή και οι λίγες επιλογές για επενδύσεις.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε μετά από αίτημα του Συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ στην Κομισιόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπολογισμοί των G20 κάνουν λόγο για έλλειμα 13 τρις μέχρι το 2040 στον τομέα των υποδομών. Έτσι, η γεφύρωση του παγκόσμιου χάσματος υποδομών και η επίτευξη των σχετικών με τις υποδομές Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) στις χώρες εταίρους, με παράλληλη παραμονή σε τροχιά περιορισμού της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, θα απαιτήσει εκτιμώμενη επένδυση 1,3 τρις ευρώ ετησίως.

Με άντληση κεφαλαίων από ευρωπαϊκά προγράμματα και μηχανισμούς αλλά και επενδύσεις το Global Gateway επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της ΕΕ σε τρίτες χώρες περιορίζοντας αναλόγως την Κίνα ώστε να εξαντλήσει της επιρροή της. Η οποία αντλείται από τον νέο δρόμο του μεταξιού, γνωστό με τις ονομασίες OBOR (One Belt One Road) και BRI (Belt Road Initiative). Το BRI αποτελεί τη δεύτερη φάση της στρατηγικής «2000 Going Out Policy», γνωστής και ως «Go Global», η οποία κινητοποίησε τις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στο εξωτερικό.

Το Global Gateway ως αξιόπιστο brand

Με δηλώσεις της η πρόεδρος Ursula Von Der Leyen τονίζει ότι το Global Gateway πρέπει να γίνει ένα αξιόπιστο brand  το οποίο θα αποτελεί κρίσιμο εργαλείο της ΕΕ για βιώσιμη ανάπτυξη και επενδύσεις στις σύγχρονες παγκόσμιες υποδομές.

Το Global Gateway επιδιώκει την αύξηση των επενδύσεων με υψηλά στάνταρ και αναδεικνύει την βέλτιστη διακυβέρνηση με διαφάνεια, ίσες συνεργασίες και δημιουργία eco-ασφαλών και σύγχρονων υποδομών.

Ειδικότερα είναι ένας χάρτης για σημαντικές επενδύσεις σε βασικές υποδομές και η «πόρτα» για δημιουργία νέων συνεργασιών εκτός ευρωπαϊκών συνόρων. Μάλιστα, το πλάνο έχει στόχο να διοχετεύσει τα κεφάλαια αυτά σε 5 τομείς ζωτικής σημασίας, το συντονισμό πολιτικής, τη συνδεσιμότητα των εγκαταστάσεων, το ελεύθερο εμπόριο, την οικονομική ενοποίηση και την ανάπτυξη πολιτισμικών σχέσεων.

Ψηφιοποίηση

H EE στοχεύει σε επενδύσεις για κατασκευή οπτικών ινών ανάμεσα σε χώρες, βελτίωση δορυφορικών επικοινωνιών και ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με κοινό στόχο την βελτιστοποίηση των επικοινωνιών και την γρηγορότερη μετάδοση πληροφοριών . Θα αυξηθούν κατά 15 εκατομμύρια ευρώ οι επενδύσεις για οπτική ίνα υψηλών ταχυτήτων 35.000 χλμ. για το δίκτυο της Λατινικής Αμερικής.

 Ενέργεια

Στόχος είναι η ενίσχυση παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου και η άρση εμποδίων στην αγορά υδρογόνου. Επίσης, προορίζει πακέτα ύψους 2.4 δις ευρώ στην υποσαχάρια Αφρική και 1δις ευρώ στην Νότια Αφρική για την ενεργειακή επάρκεια  και την αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας.

Μεταφορές

Σε απευθείας απάντηση στην πρωτοβουλία της Κίνας η ΕΕ επενδύει στην ανάπτυξη υποδομών όπως σιδηρόδρομοι, λιμάνια και αεροδρόμια στις τρίτες χώρες και στην διεύρυνση της εφοδιαστικής αλυσίδας τους. Συγκεκριμένα θα διατεθούν 4.6δις ευρώ για βιώσιμα δίκτυα μεταφοράς και δημιουργία ενός διαμεσογειακού δικτύου που θα συνδέει την Νότια Αφρική με την Ευρώπη.

Υγεία

Είναι στις προθέσεις της ΕΕ να βοηθήσει χώρες να φτιάξουν εργοστάσια που θα κατασκευάζουν εμβόλια ώστε να διευρυνθούν οι επιλογές εφοδιασμού της Ευρώπης. Παράλληλα, τίθεται ως προτεραιότητα η παροχή βοήθειας στην Αφρική.

Εκπαίδευση

Η ΕΕ θέλει να δώσει έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης δίνοντας ώθηση στην καινοτομία και στην έρευνα. Η επένδυση στο πρόγραμμα Erasmus+ διευρύνει τις συνεργασίες με χώρες εταίρους  στο πλαίσιο της παγκόσμιας συνεργασίας.

Πακέτο ύψους 400εκατομμυρίων ευρώ θα ενισχύσει το έργο αυτό και θα συμβάλλει στην πραγματοποίηση της πολιτισμικής συνεργασίας της ΕΕ και των εταίρων της.

Keywords
Τυχαία Θέματα