J.P. Morgan: Γιατί θα είναι αρνητική εξέλιξη η αναβάθμιση της Ελλάδας σε αναπτυγμένη αγορά

Η αμερικανική τράπεζα J.P. Morgan και η ομάδα του David Aserkoff θεωρούν ότι θα ήταν αρνητική εξέλιξη για την εγχώρια αγορά μετοχών να αναβαθμιστεί σε αναπτυγμένη αγορά και να «φύγει» από τον δείκτη MSCI Emerging Markets (EM).

«Μόνο τρεις ελληνικές μετοχές, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και ΟΠΑΠ,

θα πληρούσαν τις προδιαγραφές για τον δείκτη των ανεπτυγμένων μετοχών στην Ευρώπη (DM Europe) και η Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον πέντε μετοχές. Είμαστε ευχαριστημένοι με τη σύσταση overweight για την Ελλάδα και πιστεύουμε ότι η αγορά μπορεί να υπεραποδώσει στις αναδυόμενες αγορές περαιτέρω, καθώς οι ελληνικές τράπεζες μειώνουν το discount τους σε σχέση με τις τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA), όπου η κορυφαία επιλογή μας είναι η Eurobank», επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.

Η J.P. Morgan δεν εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ήταν ευνοημένες από μια αναβάθμιση. «Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι οι ισχυρές θεμελιώδεις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών σε ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, με καθαρούς ισολογισμούς, μπορεί να συνεχίσουν να στηρίζουν τις σχετικές αποτιμήσεις του κλάδου έναντι του δείκτη των ανεπτυγμένων μετοχών στην Ευρώπη. Θεωρητικά πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα βάσιμο επιχείρημα, αλλά πρακτικά η Ευρώπη παραμένει ένα δύσκολο σημείο αναφοράς, όσον αφορά τις αποτιμήσεις. Συγκρίνοντας τις ελληνικές τράπεζες θεμελιωδώς με πιο συναφείς ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως οι ιρλανδικές τράπεζες ή επιλεγμένες ιταλικές/ισπανικές τράπεζες, αυτό δείχνει ότι ενώ υπάρχει κάποιο περιθώριο για επαναξιολόγηση, είναι σχετικά περιορισμένο και οι ελληνικές τράπεζες δεν βρίσκονται σε ακραίο επίπεδο αποτίμησης. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πρίσμα των αναδυόμενων αγορών παραμένει ένας σημαντικός τεχνικός παράγοντας στήριξης για τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Tι χρειάζεται για την αναβάθμιση της χώρας και τι δείχνει το παρελθόν

Οι αναλυτές του οίκου πιστεύουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε αναπτυγμένη αγορά, επειδή διαθέτει μόνο τρεις μετοχές (Εθνική Τράπεζα, Eurobank και ΟΠΑΠ), που έχουν την ποιότητα για τον δείκτη MSCI Europe, όπου τα βασικά εμπόδια είναι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς και το free float. Τα βασικά κριτήρια για την Ελλάδα είναι τα εξής:

Πέντε μετοχές που πληρούν τα κριτήρια κεφαλαιοποίησης αγοράς/ρευστότητας τα οποία είναι:

1) 5,8 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίηση αγοράς για τον MSCI Europe,

2) 2,9 δισ. δολάρια σε ελεύθερη διακύμανση (free float),

3) Τα κριτήρια προσβασιμότητας στην αγορά και η “διαθεσιμότητα επενδυτικών εργαλείων”.

Όσον αφορά το μέγεθος, η Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές έχει δέκα μετοχές στον δείκτη MSCI Greece, αλλά αν θα πρέπει να εισέλθει στις αναπτυγμένες αγορές της Ευρώπης (η JPM δεν το θεωρεί καν προαγωγή), τότε πιθανότατα θα χάσει επτά μετοχές, κάτω από το ελάχιστο όριο των πέντε μετοχών για να πληροί τις προϋποθέσεις των αναπτυγμένων αγορών.

«Ενώ υπάρχει σίγουρα ένα όφελος από το καθεστώς ή τις δημόσιες σχέσεις στην αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά πιστεύουμε ότι θα ήταν μια υποβάθμιση στον κατάλογο των αγορών στις οποίες δίνουν προσοχή οι επενδυτές. Πιστεύουμε ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι η μεγιστοποίηση της προσοχής των επενδυτών και η συμμετοχή με 0,13% στον δείκτη MSCI DM Europe ή το 0,02% στον δείκτη MSCI DM που θα επέτρεπε στους επενδυτές να προσπεράσουν εντελώς την Ελλάδα. Θυμόμαστε όταν η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε αναπτυγμένη αγορά το 2001, το ενδιαφέρον στην αγορά μειώθηκε και δεν βλέπουμε γιατί αυτή τη φορά να είναι διαφορετικά. Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα θα ήταν πολύ χαμηλό. Υπάρχουν κάποιες επενδυτές που είναι overweight στην Ελλάδα και θέλουν η αγορά να παραμείνει στις αναδυόμενες αγορές και δεν έχουμε ακούσει ακόμη ούτε έναν Ευρωπαίο επενδυτή των αναπτυγμένων αγορών να θέλει να προσθέσει την Ελλάδα στους δείκτες αναφοράς του. Σύμφωνα με την ομάδα έρευνας του δείκτη μας, μια αναβάθμιση της Ελλάδας από αναδυόμενη αγορά σε αναπτυγμένη αγορά θα οδηγήσει σε εκροή 1,8 δισ. δολαρίων», καταλήγει ο David Aserkoff και η ομάδα του.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Ρευστοποιήσεις στις τράπεζες πιέζουν τον Γενικό Δείκτη

ΔΑΑ: Αργεί η απογείωση – Συστήνουμε διακράτηση με τιμή στόχο τα 9 ευρώ

Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με Cenergy, Lamda, Motor Oil, Nvidia και Pfizer

Keywords
Τυχαία Θέματα