Ozempic: Νέος αντίπαλος στην αγορά απώλειας βάρους για τη Novo Nordisk

13:49 3/5/2024 - Πηγή: Mononews

Ενώ ήδη βρίσκεται σε σκληρό ανταγωνισμό με την αμερικανική Eli Lilly, η δανική Novo Nordisk αντιμετωπίζει κι έναν νέο αντίπαλο.

Την Παρασκευή, η φαρμακοβιομηχανία, η οποία έχει καταφέρει να συνταράξει την αγορά με τα best sellers της Ozempic και Wegovy, είδε τη μετοχή της να πέφτει για δεύτερη συνεχή ημέρα, καθώς ένας ανταγωνιστής της η Amgen, ανέφερε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα έρευνας για ένα νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας.

Η

Novo Nordisk κατέγραψε απώλειες της τάξης του 5% στις ευρωαγορές, ενώ αντίθετα η Amgen προσυνεδριακά είδε τη μετοχή της να κάνει άλμα 14%.

Η εταιρεία-φαινόμενο

Η Novo Nordisk έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα της αγοράς, καθώς του προηγούμενους μήνες πέτυχε να εκτοξεύσει την κεφαλαιοποίησή της στα 500 δισ. δολάρια  και να ρίξει από τον θρόνο της τη LVMH, ως την πιο πολύτιμη εταιρεία της Ευρώπης. Η μετοχή έχει υπερτετραπλασιαστεί από τις αρχές του 2020.

Η επιτυχία της έστρεψε τα βλέμματα των επενδυτών στη νέα αγορά απώλειας βάρους, η οποία αναμένεται να αγγίξει τα 80 δισ. δολάρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να εισέλθουν στον τομέα, δεδομένης της τεράστιας ζήτησης. Πέρυσι η AstraZeneca Plc δήλωσε ότι ένα χάπι απώλειας βάρους που αναπτύσσει με την κινεζική Eccogene θα μπορούσε να κοστίζει λιγότερο από τα σκευάσματα που παρασκευάζονται από αντιπάλους όπως η Novo και η Eli Lilly.

Ο ανταγωνισμός

Μια άλλη δανική εταιρεία, η Zealand Pharma, είδε ένα άλμα ρεκόρ στη μετοχή της τον Φεβρουάριο, αφού η εταιρεία Boehringer Ingelheim, με την οποία συνεργάζεται δημοσίευσε θετικά αποτελέσματα δοκιμών για ένα φάρμακο για απώλεια βάρους, το Survodutide.

Η αναλύτρια της Barclays Plc, Emily Field, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς την ανταγωνιστική απειλή για τη Novo ή την Eli Lilly, τις δύο φαρμακευτικές που κυριαρχούν στην αγορά απώλειας βάρους χάρη στα Ozempic-Wegovy και Zepbound αντίστοιχα.

«Σήμερα, δεν βλέπουμε λόγο ανησυχίας όσον αφορά την ανταγωνιστική δυναμική έναντι των ηγετών της αγοράς», έγραψε η Field σε σημείωμά της.

Διαβάστε επίσης:

Wegovy: Αγώνας δρόμους για Eli Lilly-Novo Nordisk για να καλύψουν τις ελλείψεις στα φάρμακα για αδυνάτισμα

Ozempic: Πώς το best seller φάρμακο για το αδυνάτισμα «καταβρόχθισε» μια ολόκληρη οικονομία

Zepbound: Αποτελεσματικό και στην υπνική άπνοια το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

Keywords
Αναζητήσεις
ozempic-neos-antipalos-stin-agora-apoleias-varous-gia-ti-novo-nordisk.htm
Τυχαία Θέματα