Αποθήκη Καβάλας: Ανοίγει ο δρόμος για τις δεσμευτικές προσφορές

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την Αποθήκη Καβάλας, με τον Πρόεδρο της ΡΑΕ Αθανάσιο Δαγούμα, σύμφωνα με πληροφορίες, με θέμα τον Κανονισμό Τιμολόγησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δρομολογείται πλέον η β΄φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της Αποθήκης Καβάλας, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ο Κανονισμός Τιμολόγησης της ΡΑΕ που αναμένουν οι υποψήφιοι επενδυτές για

να πραγματοποιήσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους. Η πρόταση της ΡΑΕ, για την εν μέρει και όχι πλήρη κοινωνικοποίηση του έργου, αναφέρουν πηγές του υπουργείου  εξασφαλίζει την ελκυστικότητα του έργου, ενώ οι άλλες εκκρεμότητες, όπως το ακριβές μέγεθος του έργου θα προσδιοριστούν στην πορεία.

Άποψη της  ΡΑΕ, όπως έχει εκφραστεί μέχρι σήμερα,  είναι ότι πρέπει το έργο  να καλυφθεί κατά 50% από ρυθμιζόμενες χρεώσεις (δηλαδή από την κατανάλωση), 35% από επιδότηση και 15% από τον επενδυτή.

Όχι σε ένα φαραωνικό project

Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Δαγούμας έχει αναφέρει ότι ο ΔΕΣΦΑ έχει προτείνει μία επένδυση ύψους 1 δις ευρώ και τη δημιουργία ενός δεύτερου αγωγού φυσικού αερίου από την  Αθήνα έως τον  Έβρο που δεν είναι αποδεκτός, ως απαραίτητο σκέλος του έργου.

Η ΡΑΕ,  έχει δηλώσει ο κ. Δαγούμας, δεν μπορεί να δεχτεί ένα τόσο φαραωνικό πρότζεκτ.  Για αυτό ζήτησε από τον ΔΕΣΦΑ να περιορίσει το έργο σε ένα  δεύτερο, μικρότερο αγωγό  με αναβάθμιση του τμήματος από την Καβάλα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, κόστους περίπου  100 εκατ. ευρώ.

 Το θέμα αυτό, δηλαδή τι θα γίνει με τα σύνοδα έργα, φαίνεται πως θα συζητηθεί σε δεύτερη φάση.

Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ θεωρεί ότι χωρίς τα συμπληρωματικά έργα, η αποθήκη δε θα είναι αξιοποιήσιμη και αυτό γιατί η δυναμικότητα του συστήματος δε θα επιτρέπει την άντληση και τη  μεταφορά του αερίου που θα αποθηκεύεται σε αυτή. Επίσης, επιθυμεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του αγωγού να καλυφθεί από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

  Έρχεται η δεύτερη φάση του διαγωνισμού

Με την έκδοση του Κανονισμού Τιμολόγησης, που αναμένεται το επόμενο διάστημα, το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να  προχωρήσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, της πρόσκλησης δηλαδή κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές  δηλαδή την Energean   και την κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Αποθήκη Ν. Καβάλας

Η Αποθήκη Ν. Καβάλας είναι ένα εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου και με τις κατάλληλες επενδύσεις μπορεί να χρησιμεύσει ως αποθηκευτικός χώρος ποσοτήτων φυσικού αερίου, σε περιόδους χαμηλών τιμών και διάθεσης του με αυτά τα χαμηλά κόστη μέσω του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου στους καταναλωτές σε εποχές ενεργειακής κρίσης.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Γιώργος Περιστέρης είχε υπογραμμίσει πως αν η αποθήκη αερίου της Καβάλας λειτουργούσε θα πρόσφερε ετήσια εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές. Ο επικεφαλής της εισηγμένης είχε κάνει τις εκτιμήσεις αυτές με τις πρωτόγνωρες τιμές του φυσικού αερίου και το όφελος που θα μπορούσε να προκύψει αν είχε γεμίσει η Αποθήκη ότι το φυσικό αέριο είχε χαμηλές τιμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα