Άρθρο παρέμβαση: Γιάννης Στουρνάρας, ο απαισιόδοξος

Ο κεντρικός τραπεζίτης κ.Ι.Στουρνάρας παρά τη διαχρονική αισιοδοξία του, κάνει δυσοίωνες προβλέψεις για φέτος: ο πληθωρισμός θα ανέβει κι άλλο.Το  κόστος παραγωγής της βιομηχανίας θα αυξηθεί. Ο  ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αυξητικός μεν αλλά θα καμφθεί.

Άσχημα  νέα λοιπόν για τον Έλληνα νοικοκύρη  διότι σημαίνει ότι οι τιμές των προϊόντων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν γρήγορα και ότι οι χαμηλόμισθοι θα αντιμετωπίσουν τεράστιο  πρόβλημα

κάλυψης των αναγκών τους σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.

«Στον πληθωρισμό οι πιο αδύναμοι οικονομικά υποφέρουν πολύ περισσότερο από τους οικονομικά ισχυρούς και κινδυνεύουν να φτωχοποιηθούν και να μη μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις δαπάνες αξιοπρεπούς επιβίωσης τους» έγραφε ο Πόλ Σάμουελσον ήδη από τη δεκαετία του 50 και είναι αλήθεια.

Τα θετικά  για την ελληνική οικονομία είναι πως ο τουρισμός θα φέρει φέτος φρέσκο χρήμα στη χώρα και αυτό το χρήμα θα βοηθήσει σημαντικά την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας.

Από δημοσιονομική πλευρά, η ευρωπαϊκή απόφαση υποστήριξης των εισοδημάτων των πιο αδύναμων οικονομικά πολιτών, αλλά και των παραγωγικών μονάδων επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση την παροχή χρήματος προς πολίτες και επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν σε αυτή την κρίση. Φυσιολογικά  δεν θα μπούμε σε ύφεση αλλά ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης (δηλαδή ο ρυθμός ανάπτυξης μείον τον πληθωρισμό) θα είναι 2-2,5% φέτος.

Πάντως οι μήνες που έρχονται θα είναι οικονομικά πολύ δύσκολοι, ιδιαίτερα μετά το καλοκαίρι, γι αυτό έχει αρχίσει να διαφαίνεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Βεβαίως  αν οι σχέσεις μας με την Τουρκία οξυνθούν αυτό θα είναι επικίνδυνη εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Θα πάμε σε διπλές εκλογές Σεπτέμβριο-Οκτώβριο με τον Ερντογάν να κάνει επεισόδια στο Αιγαίο; Πολύ αμφίβολο αλλά ας ελπίσουμε ότι ο ψευτοΣουλτάνος απλώς απειλεί.

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη

Οι αισιόδοξοι λένε πως Ουκρανία και Ρωσία πάνε στο επόμενο εξάμηνο  σε  συμφωνία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ δήλωσε πρόσφατα πως η Ρωσία έχει δυο επιδιώξεις: Πρώτον να αποστρατικοποιηθεί η Ουκρανία, δηλαδή οι Ουκρανοί να μην έχουν όπλα και δεύτερον να απελευθερωθούν από τους Ναζί οι περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου κατοικούν οι Ρωσόφωνοι, δηλαδή αυτές που έχει ήδη καταλάβει η Ρωσία.

Όταν λοιπόν το Κρεμλίνο  έχει  δυο μεγάλες απαιτήσεις, προφανώς γνωρίζει ότι έρχονται διαπραγματεύσεις και θέτει τους 2 μεγάλους όρους του.

Στις διαπραγματεύσεις ζητάς δυο για να πάρεις ένα.  Άρα όταν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση  θα υπάρξει  συμφωνία που θα χαρακτηριστεί νίκη και από τα δύο μέρη.

Η Ουκρανία θα κρατήσει τα όπλα της και θα ανεξαρτοποιηθούν το Ντονμπάς και οι άλλες περιοχές που ήδη έχει καταλάβει η Ρωσία, έτσι μάλλον θα γίνει.

Οι  Ουκρανοί θα λένε ότι νίκησαν διότι κράτησαν τη χώρα τους, ένωσαν το έθνος τους, κράτησαν τα όπλα τους, εντάχθηκαν στη Δύση και απαλλάχθηκαν από τον ρωσικό κίνδυνο.

Οι  Ρώσοι θα λένε ότι νίκησαν διότι έδιωξαν τους Ναζί από  τις ρωσόφωνες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και ατύπως τις προσάρτησαν στη Μόσχα.

Εννοείται  ότι μόνο αν οι δυο χώρες μπορούν να αυτοανακηρυχθούν νικητές θα λήξει αυτή η ιστορία. Όσο υπάρχει ο κίνδυνος ήττας κανείς δεν συνθηκολογεί.

Η απόφαση ωστόσο της ΕΕ στο μεταξύ να σταματήσει τις εισαγωγές Ρωσικού πετρελαίου θα προκαλέσει επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του για τη βιομηχανία, δηλαδή αύξηση του κόστους παραγωγής και αύξηση των τιμών των προϊόντων. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό για τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια.

Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες εκτιμούν ότι αν επαληθευθεί το αισιόδοξο σενάριο, η Ευρώπη θα υποφέρει φέτος από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό, αλλά σταδιακά η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται από τον επόμενο χρόνο. Για το απαισιόδοξο σενάριο δεν υπάρχουν εκτιμήσεις, προφανώς οι οικονομίες και οι λαοί θα υποφέρουν για χρόνια.

Οι δύσκολες αποφάσεις των Ευρωπαίων

Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, πολιτικές και οικονομικές, γνωρίζουν αυτή την πολύ αρνητική επίπτωση που θα έχουν οι αποφάσεις τους στις οικονομίες και αναγνωρίζουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα περιορισθεί σημαντικά, Ίσως η ευρωπαϊκή οικονομία μπεί σε ύφεση και ότι σίγουρα οι ευρωπαίοι πολίτες θα υποφέρουν από τον πληθωρισμό.

Παρόλα αυτά, αποδέχονται το μεγάλο οικονομικό κόστος αφενός πιεζόμενοι από τις ΗΠΑ και αφετέρου θεωρώντας ότι προέχει η ασφάλεια της Ευρώπης σε αυτόν τον “οικονομικό πόλεμο”.

Έτσι απαντούν  οι ευρωπαίοι  ηγέτες όταν ερωτώνται “γιατί βυθίζουν την Ευρώπη σε μεγάλη οικονομική κρίση“. Υποστηρίζουν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις είναι παράπλευρες απώλειες του πολέμου και ότι η εθνική ασφάλεια κινδυνεύει συνεπώς πρέπει να προστατευτεί.

Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα οι ευρωπαίοι νοικοκύρηδες  καταλαβαίνουν  γιατί κινδυνεύουν από τη Ρωσία  που έχει εισβάλλει Ουκρανία.

«Δεν μπορεί αυτός  ο πόλεμος   να φτάσει στην πόρτα μου, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, στην Ολλανδία και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» λένε χαρακτηριστικά οι πολίτες των κρατών αυτών.

Όμως εδώ είναι μία αναμέτρηση Ρωσίας και ΝΑΤΟ (δηλαδή ατύπως των ΗΠΑ), αφού παρόλο που δεν έχει κηρυχθεί, στην πραγματικότητα όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ συμμετέχουν σε αυτόν τον πόλεμο μέσω των οικονομικών κυρώσεων και της αποστολής όπλων και χρήματος στην Ουκρανία.

Στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς τους Ουάσινγκτον «ο πόλεμος αυτός έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για τη Δύση από όση μπορεί ο απλός πολίτης να αντιληφθεί» όπως λένε χαρακτηριστικά κορυφαίοι Aμερικανοί διπλωμάτες.

Ίσως αυτό είναι σωστό, αρκεί να μην κρατήσει πολύ διότι αλλιώς οι εξελίξεις θα είναι απροσδιόριστες και σίγουρα πολύ δυσάρεστες για τον κόσμο.

Είθε το Άγιο Πνεύμα να τους φωτίσει όλους…

Keywords
Τυχαία Θέματα