Αθηνά Χατζηπέτρου: Πώς από 40.000 θα φτάσουμε στις 100.000 τις bankable επιχειρήσεις

 

η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, υπό την Προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Χρήστου Ταραντίλη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Χρηματοδοτικά εργαλεία για στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και αξιοποίηση της έρευνας».

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν η κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

με μια ματιά είναι ένας φορέας ο οποίος την προηγούμενη διετία έκανε restructuring, rebranding και upsizing, λειτουργήσαμε, δηλαδή, σαν μηχανισμός προστασίας των επιχειρήσεων αλλά και ως μηχανισμός προστασίας της ανθεκτικότητας των τραπεζών, μοχλεύοντας εθνικούς πόρους.

μέσα στην πανδημία η πρακτική χρήσης δημόσιων πόρων, όχι απλά ως επιδότηση, αλλά με μόχλευση, κέρδισε έδαφος και αυτό είναι ένα κέρδος σημαντικό που πρέπει να το κρατήσουμε σαν χώρα.

Έχουμε κλείσει κάποιες εκκρεμότητες πολλών ετών και παρακολουθούμε πια με οικονομικές καταστάσεις όλα μας τα Ταμεία, δημιουργήσαμε εταιρική διακυβέρνηση, ένα πρότζεκτ της SRCS, έχουμε προσελκύσει νέα στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα- είμαστε εκτός ενιαίου μισθολογίου- έχουμε χτίσει modular συστήματα και συστήματα business intelligence που μας δίνει το πολύτιμο αγαθό που λέγεται fact based analysis και decision making, έχουμε επενδύσει στην καινοτομία με ιδιαίτερη Διεύθυνση που παρακολουθείται από τον αντιπρόεδρο και έχουμε δημιουργήσει το «InnoAgora».

Μέχρι στιγμής, εμείς έχουμε συμβάσεις και δημιουργούμε εργαλεία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, με το Υπουργείο Ενέργειας, με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ξεκινάμε μια συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας. Άρα, έχοντας στην πλατφόρμα μας και στον νου μας το σύνολο, περίπου, των παραγωγικών υπουργείων, θέλουμε να δούμε και δυνατότητες να μοχλεύσουμε χρήματα της Comission κατευθείαν.

Ένας επόμενος στόχος μας άμεσος, είναι η διεύρυνση του bankability. Παρουσιάσαμε στον κ. Πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα, ένα reverse engineering που κάνουμε για να εστιάσουμε στη διεύρυνση των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα και αυτό που λέμε είναι, ότι ενώ λειτουργούμε- και θα λειτουργούμε- χρησιμοποιώντας ως κανάλι το τραπεζικό σύστημα, θέλουμε να έχουμε μια πάρα πολύ καλή εικόνα για τις εταιρείες στις οποίες απευθυνόμαστε. Στο τέλος ο μόνιμος στόχος μας είναι η ενδυνάμωση και η ανάπτυξη των μικρομεσαίων- και το εννοούμε αυτό- όχι απλά η επιβίωσή τους πλέον.

Έχουμε δημιουργήσει διαδικασίες, έχουμε τριπλασιάσει τον αριθμό των Ταμείων που έχουμε υπό διαχείριση, έχουμε τριπλασιάσει το ανθρώπινο κεφάλαιο και κυρίως έχουμε αναβαθμίσει τα στελέχη μας με στελέχη της αγοράς, έχοντας 50% σε θέσεις ευθύνης γυναίκες και έχοντας 30% Millennials στο Προσωπικό μας.

Προχωράμε να σας δηλώσουμε τον δικό μας εσωτερικό δείκτη αποδοτικότητας. Εμείς κοιτάμε, τόσο τα Ταμεία υπό διαχείριση να έχουν καλούς δείκτες, τα συγχρηματοδοτούμενα Ταμεία μας έχουν έναν NPL 4,7 και ένα Default Ration 0,3 και προχωράμε στο μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων μας, που είναι οι εγγυήσεις χαρτοφυλακίου με 0,07 NPL Ration και ένα Default Ration 0.

Κάτι που θέλω να αναφέρω και είναι σημαντικό, είναι ότι η απορρόφηση των χρημάτων που έχουμε μοχλεύσει μέχρι στιγμής, δηλαδή το τι έχει βγει στην αγορά, το 87% των χρημάτων για συγχρηματοδότηση είναι στην αγορά και το 94,4% των εγγυήσεων χαρτοφυλακίου είναι στην αγορά. Δεν έχουμε, δηλαδή, υπό σχεδιασμό προϊόντα ή προϊόντα τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί. Αυτό βεβαίως μας έδωσε τη δυνατότητα να μεγαλώσουμε εσωτερικά και σαν οικονομική υπόσταση, που ήταν κάτι που μας έδωσε τη δυνατότητα και να προσλάβουμε κόσμο και να προχωρήσουμε σε σχεδιασμό καινούργιων προϊόντων.

Άρα έχουμε τέσσερις πυλώνες που δραστηριοποιούμαστε, κοιτάζουμε το επιχειρείν, έχουμε συνεργασίες με τα Πιστωτικά Ιδρύματα, στοχεύουμε το χρήμα να φεύγει άμεσα στους πελάτες μας με τα κριτήρια επιλεξιμότητας που έχουν επιλεγεί και βεβαίως, να υπάρχει ένα inpact στην Οικονομία.

Μέχρι στιγμής εμείς έχουμε 37,5 χιλιάδες νέα δάνεια υπό διαχείριση, που αθροίζουν σε 8,3 δισ. ευρώ. Αυτό ουσιαστικά δημιούργησε αυτή την εικόνα που μας δείχνει την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με όλα τα προηγούμενα της σχήματα- από το 2010 έως το 2021, τέλος του Δεκεμβρίου- έχουμε δημιουργήσει προϋποθέσεις, ούτως ώστε από την ώρα που εγκρίνονται τα προϊόντα, μέχρι τώρα που είναι στην αγορά, να έχουμε ένα «time to market» τρεις μήνες. Η ανάλυση δεδομένων που έχουμε, αναλύει τις διαστάσεις που έχει να κάνει με την παρακολούθηση του ρίσκου, έχει να κάνει με το είδος των δανείων, με την κάλυψη του χαρτοφυλακίου, έχει να κάνει με τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, το 76% των δανείων μας είναι σε μικρομεσαίες- όσον αφορά το εύρος του τζίρου- και το 82% είναι σε εταιρίες με Προσωπικό από 0 έως 10. Παρακολουθούμε την διαστρωμάτωση των επιτοκίων, που είναι επίσης χρήσιμο και κρίσιμο για τις αποφάσεις και βλέπουμε ότι, το μεγαλύτερο κομμάτι, τα έτη λειτουργίας- εδώ θα σας πω κάτι πολύ χρήσιμο που παίζει ρόλο και για την καινοτόμα επιχειρηματικότητα- το 25% των προϊόντων, μέχρι στιγμής, είναι σε επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί τα τελευταία τρία χρόνια και αυτό σημαίνει πολλά για την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας.

(Συνέχεια ομιλίας της κυρίας ΑΘΗΝΑΣ ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ, Πρόεδρου και Διευθύνουσας Σύμβουλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας)

Ένα Ταμείο που θα παίξει ρόλο και για τις νεοφυείς επιχειρήσεις είναι τα οπτικοακουστικά μέσα που έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής, στο Ταμεία οπτικοακουστικών μέσων συμμετέχει και το gaming, δεν είναι μόνο productions είναι και gaming, είναι δηλαδή, αφορά νέες ομάδες ανθρώπων που φτιάχνουν προϊόντα gaming.

Στο αύριο oι πυλώνες δράσης μας εκτυλίγονται, κυρίως, σε κομμάτια που έχουν να κάνουν με το innovation με την Kκαινοτομία σε πλατφόρμες fin tech που ερχόμαστε και ενσωματώνουμε και διευρυμένα κριτήρια επιλεξιμότητας όπως είναι τα ESG κριτήρια, η πιστοποίηση pillar assessment που θα μας δώσει μια δίοδο στην Ευρώπη και η δυνατότητα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και σε direct lending λύσεις.

Στην ουσία, έχοντας περάσει ήδη στο επόμενο σχήμα, θα σας πω πολύ γρήγορα ότι ένας από τους βασικούς ρόλους της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι να βοηθήσει την δυνατότητα πρόσβασης των μικρών, κυρίως, επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι 40.000 μικρομεσαίες είναι bankable εμείς σαν κράτος δεν ξέρουμε το προφίλ αυτών που δεν πάνε στις τράπεζες, γιατί δεν έχουμε άμεση γνώση έχουμε γνώση έμμεση αλλά όχι άμεση. Έχουμε, λοιπόν, ένα εθνικό στόχο αυτό να το διευρύνουμε σε 100.000 και προτείναμε και προχωράμε – θα το δείτε πολύ σύντομα -σε ένα reverse engineering, δηλαδή μια πρόταση αντίστροφης μηχανικής, όπου τρόπος που δουλεύουμε τώρα να πάει ανάποδα για να μπορούμε να έχουμε καθαρή εικόνα και των επιχειρήσεων οι  οποίες «κόβονται» στα λεγόμενα on-off κριτήρια, δηλαδή, ασφαλιστική φορολογική ενημερότητα και Τειρεσία, και στη συνέχεια, ποιες από αυτές οι οποίες πληρούν αυτά τα τρία on-off κριτήρια, έρχονται στην τραπεζική αγορά και «κόβονται» για λόγους μη επιλεξιμότητας τραπεζικών κριτηρίων, όπου εμείς θα καλεστούμε να κάνουμε προϊόντα.

Τα προϊόντα του 2022 εκτυλίσσονται εδώ. Ένα μικροδάνειο αγροτικής έχει ήδη προχωρήσει και βγαίνει στην αγορά σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργοδοτικό Digital 410 εκατομμύρια, innovation loan guarantee 120 εκατομμύρια, green guarantee 1,2 δις και messan είναι ένα υβριδικό προϊόν για τις πιο μεσαίες επιχειρήσεις.

Το focus, λοιπόν, innovation έχει την εξής αποστολή, όπως ακριβώς ειπώθηκε και από το κ. Καθηγητή. Έχουμε, λοιπόν, την αποστολή να δημιουργούμε καινοτόμες δράσεις και ειδικά χρηματοδοτικά προϊόντα σε συνδυασμό με τα υποστηρικτικά προγράμματα και τις πρωτοβουλίες που δίνονται συνολικά από τα ινστιτούτα, από τα ερευνητικά ινστιτούτα, από τα ακαδημαϊκά φόρα και την από το κράτος, ώστε να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε όλο αυτό το στάδιο της Καινοτομίας.

Οι δράσεις έχουν ουσιαστικά τέσσερις πυλώνες: είναι η χρηματοδοτική υποστήριξη. Ο κύριος Υπουργός έβγαλε ένα ΦΕΚ την προηγούμενη εβδομάδα- στις 21 του μήνα- για ένα innovation guarantee loan ένα, δηλαδή, πρόγραμμα εγγυοδοσίας για καινοτόμες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, θα σας μιλήσω για μια μη χρηματοδοτική υποστήριξη που έχουμε ξεκινήσει το τελευταίο πεντάμηνο. Είναι μια πλατφόρμα ένα φέισμπουκ επιχειρηματικό, που ουσιαστικά, συνυπάρχουν όλα τα στάδια του επιχειρείν και της Έρευνας και Τεχνολογίας. Συνεργαζόμαστε με το Elevate Greece, όπου και ο Καθηγητής, ο κ. Λαμπρόπουλος συμμετέχει ακαδημαϊκά, και ουσιαστικά, έχουμε προχωρήσει και σε πάρα πολλά ΜΟU στο σύνολο του οικοσυστήματος.

Όπως αναφέρθηκε ήδη και το διαπερνώ το οικοσύστημα του innovation ευρύ και έχει πολλά κεφάλαια, είναι οι δομές υποστήριξης οι οποίες πρέπει να παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο, είναι οι enablers όλοι αυτοί οι φορείς οι οποίοι κάνουν hackathon, κάνουν διαγωνισμούς, η ανταλλαγή γνώσεων είναι σημαντική, οι αρχές … θα επιμείνουμε γιατί μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ για το επόμενο στάδιο, η επιχειρηματική υποστήριξη που είναι πάντοτε το ζητούμενο να βγαίνουν unicorn στην αγορά που να έχουν σημαία ελληνική και η ανάπτυξη των εργασιών των επιχειρήσεων μας.

Η άλλη σημαντική για εμάς κίνηση είναι ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει δημιουργήσει το oinoagora. Είναι μια πλατφόρμα match-making . Είμαστε σε συνεργασία με πάρα πολλούς, σχεδόν όλους τους παραγωγικούς φορείς σε αυτή την πλατφόρμα, ΣΕΒ,ΣΒΕ κλπ. Καθόμαστε πάνω στο Euroquity που είναι μια πλατφόρμα γαλλογερμανική, που έχει 17.000 εταιρείες 2500 επενδυτές και 1800 υποστηρικτικoύς μηχανισμούς, και ουσιαστικά, προωθούμε τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν σε αυτή την πλατφόρμα σε διάφορα σχήματα. Είτε είναι σχήματα συνεργασίας, είτε είναι σχήματα επιχειρηματικού παντρέματος, είτε είναι σχήματα επενδυτικά σε οτιδήποτε αυτοί επιλέγουν. Σε πέντε μήνες έχουμε πάνω από 300 μέλη και είναι, δηλαδή, μια πρωτοβουλία η οποία έχει πάει αρκετά γρήγορα και την πιστεύουμε, με γιατί πιστεύουμε ότι η εξωστρέφεια είναι μέσα από ανταλλαγή και σύσταση εταιρειών.

Θα τελειώσω, με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Καινοτομία την. Θεωρούμε ότι υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση, γιατί το περιβάλλον είναι εξίσου σημαντικό με το digital και εκεί θα πρέπει να βρούμε τις ισορροπίες. Η διασύνδεση των κριτηρίων ταξόνομη με τα πρότυπα βιωσιμότητας, επίσης, θέλουν δουλειά, δράσεις, καθοδήγηση εκπαίδευσης των μικρομεσαίων, εκπαίδευσης των αρχών. Η έλλειψη δεδομένων δεν βοηθά πάρα πολύ και είναι ένα κομμάτι αυτή η αλυσίδα η οποία είναι για εμένα άρρηκτα συνδεδεμένη το sustainable innovation με το «ντύσιμο» το πραγματικό να προχωρήσει σε ένα υγιές σχήμα που θα προστατεύει ταυτόχρονα τον πλανήτη και θα βελτιώνει τη ζωή μας.

 

(Συνέχεια ομιλίας κυρίας Αθηνάς Χατζηπέτρου, Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας)

Οι συνεργασίες μας παραθέτονται εδώ, δεν θέλω να δώσω μεγαλύτερη, ουσία, αλλά θέλω να σας τονίσω ότι έχουμε συνεργασία με όλα τα παραγωγικά υπουργεία, με τους περισσότερους φορείς και με τα περισσότερα ευρωπαϊκά EFI. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσοχή και είμαι στη διάθεσή σας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε πάρα πολύ την κυρία Χατζηπέτρου για την τοποθέτησή της. Ένα πολύ σύντομο σχόλιο είναι ότι, πραγματικά, νομίζω ότι είμαστε όλοι χαρούμενοι, που πλέον στο θέμα χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδύσεις, κτλ, αναφέρονται ρητά τα ESG κριτήρια. Δηλαδή, μιλάμε πλέον έντονα για περιβαλλοντική βιωσιμότητα, για κοινωνικό αντίκτυπο και ούτω καθεξής. Πράγματα πάρα πολύ θεμελιώδη. Συμφωνούμε. Θα περάσουμε στον κ. Χάρη Λαμπρόπουλο. Κύριε Λαμπρόπουλο έχετε τον λόγο.

ΧΑΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ(Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Α.Ε.): Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω στη σημερινή συνεδρίαση, αυτής της πολύ σημαντικής Επιτροπής. Νομίζω ότι έχει πάρα πολλά πράγματα να προσφέρει, για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και για την επόμενη μέρα της πατρίδας μας.

Εγώ θέλω να αναφερθώ στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, στην ΕΑΤΕ, η οποία στην ουσία είναι η μετεξέλιξη του πρώην Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας του ΤΑΝΕΟ και στην ουσία η ΕΑΤΕ αποτελεί το Υπερταμείο, αν μπορούσαμε να πούμε επενδύσεων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, το sover funds σοβαρά funds της πατρίδας μας, της Ελλάδας. Tα συνθήματα που χαρακτηρίζουν τη δράση μας είναι, επενδύουμε για την ανάπτυξη, we invest for growth και χρηματοδοτούμε την καινοτομία  finance innovation. Άρα, στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΑΤΕ, είναι η ενίσχυση του οικοσυστήματος των κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου ή συμμετοχών, όπως λέγονται, μέσω του σχεδιασμού καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων, για τη συμμετοχή, μαζί με ιδιώτες επενδυτές, σε επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια, αυτό που λέμε equity ή σε οιονεί ίδια κεφάλαια, το guise equity,  μέσω επενδυτικών ταμείων, επενδυτικών σχημάτων, venture capital και private equity.

Αυτά με τη σειρά τους, επενδύουν σε ελληνικές μικρομεσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα, μέσω των επενδυτικών funds που συστήνονται, ο στόχος είναι η χρηματοδότηση δυναμικών τομέων της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας. Ο απώτερος στόχος, βέβαια, παραμένει η δημιουργία αλυσίδων ισχυρής προστιθέμενης αξίας και βιωσιμότητας, υιοθετώντας τα πλέον σύγχρονα στοιχεία και πρακτικές βιωσιμότητας, με θετικό κοινωνικό αποτύπωμα, τα λεγόμενα ESG, τα οποία αναφέρθηκαν νωρίτερα και από την κυρία Χατζηπέτρου και από τον  Πρόεδρο. Kαι προσθέτω εδώ και τα καινούργια κριτήρια, τα οποία είναι ως προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα λεγόμενά DNSH, do no significant harm  κριτήρια, τα οποία πρέπει να συνοδεύουν τις όποιες επενδύσεις, με κεφάλαια του RRF του  Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της πατρίδας μας.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια, μας ανατίθενται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Επενδύονται σε ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών, δηλαδή σε venture capital και private equity funds, ακολουθώντας υψηλού επιπέδου διεθνείς πρακτικές και προδιαγραφές, αξιολόγησης και ενδελεχούς ελέγχου, new diligence. Σήμερα, οι άμεσα υπό διαχείριση  πόροι της ΕΑΤΕ μέσω των αναθέσεων των man dates  προέρχονται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ανέρχονται σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Επιπλέον, η ΕΑΤΕ αποτελεί την πλατφόρμα ιδίων κεφαλαίων, equity platform και είναι ένα από τα τρία κανάλια διανομής, τα distribution channels  όπως λέγονται, της αξιοποίησης των 12,75 δισεκατομμυρίων επιστρεπτέων των δανειακών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της πατρίδας μας. Είναι αυτό που είναι γνωστό ως σχέδιο Ελλάδα 2.0.

Σήμερα, μπορώ να σας ενημερώσω, ότι σε συντονισμό με τη διοίκηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Υπουργείο Οικονομικών, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και οσονούπω αναμένεται και η ανάθεση των πρώτων 500 εκατομμυρίων ευρώ, για άμεση υλοποίηση δύο επενδυτικών προγραμμάτων, πάλι με τη μορφή Υπερταμείου Επενδύσεων Fund for Funds. Tέλος, έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία για τη συμμετοχή μας και στο Eπενδυτικό Tαμείο «Φαιστός» για το 5G, με κεφάλαια ύψους 93 εκατομμυρίων ευρώ, για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου.

Τώρα, αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία, αγαπητά μέλη και κύριε Πρόεδρε, είναι ότι δεν στεκόμαστε μόνο εκεί. Πολύ πρόσφατα, ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων τον κύριο Τσακίρη και η συμμετοχή μας στο νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ……………………… όπως λέγεται, με κεφάλαια ύψους 100 έως 200 εκατομμυρίων ευρώ, για τη χρηματοδότηση, πάλι μέσω επενδυτικών σχημάτων, νεοφυών εταιριών deep teck, μεγάλης τεχνολογίας, με στόχο τη δημιουργία ευρωπαϊκών τεχνολογικών μονόκερων, unicorns. Δηλαδή, εταιρειών του χώρου της τεχνολογίας, με άμεσες προοπτικές κλιμάκωσης, που μπορούν να διαδραματίσουν μελλοντικά ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο στις νέες τεχνολογίες. Στόχος είναι, να γιγαντωθούν,  να παραμείνουν στην Ευρώπη και να μην φύγουν εκτός Ευρώπης. Άρα, το προστιθέμενο προϊόν να προστίθεται στο ΑΕΠ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θετικό αποτύπωμα, βεβαίως, πέρα από την οικονομική ευημερία και στην κοινωνική ευημερία.

Για τις περιπτώσεις των πρόσφατων περιπτώσεων επιτυχιών μονοκέρων, θα ασχοληθώ και αργότερα, αλλά πλέον η Ελλάδα έχει ξεκινήσει να έχει ισχυρές επιτυχίες και σε αυτό τον τομέα. Αξίζει, λοιπόν, να σημειωθεί ότι τα περίπου 2,1 δις υπό διαχείριση κεφάλαια της ΕΑΤΕ, σύμφωνα και με την ανάλυση που έκανε νωρίτερα και η κ. Χατζηπέτρου, με βάση τους δείκτες που έδειξε, μπορούν να μοχλευφθούν  έτι  περαιτέρω και να δημιουργήσουν, συνολικές επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, άνω των 7 με 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανάλογα, βέβαια, με τις παραδοχές στο επίπεδο της επιχείρησης, το ……………company που λέγεται, συνυπολογίζοντας, λόγου χάριν, επιπλέον τραπεζικό δανεισμό, επιπλέον διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, επενδυτικά κίνητρα, ευρωπαϊκά προγράμματα, πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και ούτω καθεξής και να συμβάλουν καταλυτικά και σημαντικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του ρόλου και των δραστηριοτήτων της, η  ΕΑΤΕ έχει στενή συνεργασία με συναφείς υπερεθνικούς οργανισμούς, όπως λόγου χάριν το European Investment Fund, αλλά και με άλλους εθνικούς, με τους οποίους διατηρεί στρατηγική συνεργασία ή και ανταλλάσσει και αντλεί τεχνογνωσία και καλές πρακτικές. Αναφέρω για παράδειγμα τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα, την BPI France,  το Mobadal capital, το ……….. Fund of Funds του Άμπου Ντάμπι, την …………………………….. fund του Μπαχρέιν, την πορτογαλική IFD, τη γερμανική KFW  και ούτω καθεξής.

Στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή προσέλκυση των λεγόμενων smart money, έξυπνων επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, για να επενδύσουν στη συνέχεια σε ελληνικά διαχειριστικά σχήματα, αλλά και ο σχεδιασμός νέων χρηματοδοτικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα είναι η συνεργασία που έχουμε με το EIF  για χρηματοδοτικά ταμεία life science, creative industries και ούτω καθεξής.

Συμμετέχουμε σε διάφορες δράσεις και ενισχύουμε στοχευμένα συγκεκριμένες δράσεις, όπως είναι η Επιτροπή Προοπτικής Διερεύνησης που κάνουμε το Four site Greece, μια μελέτη για την καινοτομία στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Η συμμετοχή μας στο start up report για την Ελλάδα 21-22,  διοργάνωση του take tour south east Europe που λόγω κοβιντ έχει αναβληθεί και αναμένεται να γίνει τον Μάιο, η διενέργεια στοχευμένων ενημερωτικών εκδηλώσεων με μεγάλες εταιρείες, που απευθύνονται στους fund managers,  για να τους ενημερώσουν περισσότερο για τα κριτήρια ESG, για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από το Tαμείο Aνάκαμψης, με ευκαιρίες άμεσης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, πέρα από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που διαχειρίζεται και εισρέουν στη χώρα μας.  Λέω ονομαστικά την Grand thorton, την EY και ακολουθούν και άλλες.

(Συνέχεια ομιλίας Δρα ΧΑΡΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, Προέδρου της

Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (Ε.Α.Τ.Ε.) )

Τα υφιστάμενα προγράμματα της Ε.Α.Τ.Ε. χωρίζονται σε επτά διακριτές κατηγορίες. Yπάρχουν δημοσιευμένα στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα και είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο της Ε.Α.Τ.Ε., HDPI.gr. Απευθύνονται, όπως είπα και νωρίτερα σε διαχειριστικές ομάδες σε fund managers, οι οποίες με τη σειρά τους συστήνουν επενδυτικά σχήματα funds, με τη συμμετοχή υποχρεωτικά και ιδιωτικών κεφαλαίων από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Τα προγράμματά μας, τολμώ να πω, είναι πιο επίκαιρα από ποτέ και η πορεία τους είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, καθώς η αγορά ωριμάζει και η ελληνική οικονομία παρουσιάζει εξαιρετικά σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και ανθεκτικότητας. Ο ρυθμός των προτάσεων επαληθεύουν την κοινή προσπάθεια που κάνουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για την περαιτέρω ανάδειξη της συμβολής των κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου και συμμετοχών στην προώθηση της βιωσιμότητας, του υγιούς επιχειρείν, της καινοτομίας, της ψηφιακής μετάβασης, της πράσινης και κυκλικής οικονομίας και της εξωστρέφειας.

Μέχρι σήμερα, συμμετέχουμε σε 11 επενδυτικά σχήματα, τα οποία διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια άνω των 650 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, έχουμε επενδύσει εμείς ένα μέρος αυτών των κεφαλαίων και τα υπόλοιπα προέρχονται αμιγώς από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα προχωράει και ολοκληρώνεται και η σύσταση νέων επενδυτικών ταμείων. Αναμένεται δε, ότι το 2022 τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα καλύτερα, καθώς όλα αυτά τα καλά αποτελέσματα προήλθαν εν μέσω πανδημίας και σημαντικών περιοριστικών μέτρων.

Αναφορικά τώρα και με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, θέλω να τονίσω ότι, πέρα από την εξέλιξη όλων των προγραμμάτων, ειδικά το πρόγραμμα που το ονομάζουμε Accelarate T.T., που αναφέρεται στη νεοφυή και καινοτόμο επιχειρηματικότητα και χρηματοδοτεί το λεγόμενο Early State startup enteprenesive, δηλαδή το πολύ αρχικό στάδιο νεοφυούς επιχειρείν. Υπάρχει πάρα πολύ έντονο ενδιαφέρον, ενώ από τα χρήματα τα οποία θα μας ανατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχουμε σχεδιάσει δύο προγράμματα, ένα για την καινοτομία το οποίο λέγεται Innovate Nou και είναι 100 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα καλύψει και το κενό, ας το πούμε έτσι, της επενδυτικής ολοκλήρωσης των funds του Equi fund. Δηλαδή, πέρα από το να βγάζουμε χρηματοδοτικά εργαλεία παρακολουθούμε και την αγορά να μη μείνει από καύσιμα, ή να μη δημιουργούνται στρεβλώσεις. Άρα λοιπόν, εδώ έχουμε προβλέψει να μη δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό στο κομμάτι της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων μεγαλύτερου σταδίου. Ενώ και ένα άλλο πρόγραμμα, που θα ανακοινωθεί, είναι το λεγόμενο Q Equid it, το οποίο αναφέρεται σε πιο ώριμες επιχειρήσεις, 400 εκατομμύρια ευρώ σύνολο, με χρηματοδοτικά εργαλεία Equid it, ίδιων κεφαλαίων και οιονεί ιδίων κεφαλαίων. Ο σχεδιασμός δεν σταματάει εδώ. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με παράγοντες και φορείς της αγοράς. Ακούμε προσεκτικά ιδέες και προτάσεις. Παρακολουθούμε τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις. Είμαστε σε στενή συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και επεξεργαζόμαστε νέα προγράμματα, που θα απευθύνονται σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Σημειώνω εδώ, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί αναφέρθηκα νωρίτερα, ότι δεν θέλουμε να δημιουργούμε στρεβλώσεις στην αγορά. Τουναντίον θέλουμε να παρακολουθούμε την ομαλή λειτουργία της, ότι ως εκ τούτου η Ε.Α.Τ.Ε.ακολουθεί την καινοτόμο προσέγγιση των ανοικτών προσκλήσεων, τα λεγόμενα Open Calls. Δηλαδή, ακολουθούμε την προσέγγιση της ζήτησης έναντι της προσέγγισης της προσφοράς, αυτό που λέμε demand versus ?????, με στόχο να αφουγκραζόμαστε συνέχεια τις ανάγκες της αγοράς και να συμβαδίζουμε με τις τρέχουσες εξελίξεις. Αυτό ήταν και το αποτέλεσμα, ότι παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πρωτοφανούς πανδημίας και βεβαίως, της σημαντικής ενίσχυσης της οικονομίας με 40 δισεκατομμύρια ευρώ, πέρυσι και φέτος. Η μέχρι σήμερα εμπειρία ,από όλα αυτά τα επτά διακριτά προγράμματα που έχουμε ανακοινώσει, δικαιώνει τις στρατηγικές επιλογές μας.

Θέλω να σημειώσω εδώ επίσης, ότι οι επενδύσεις μέσω κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών και ρίσκου, αποτελούν μια σύνθετη διαδικασία που προϋποθέτει τον συντονισμό και την ευθυγράμμιση πολλών παραμέτρων, αφού συμπληρωματικά μεν, κατ’ αντιδιαστολή δε, με τις δανειακές πρακτικές, ο επενδυτής συμμετέχει και αναλαμβάνει σημαντικό ρίσκο, αφού επενδύει στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης και δεν ζητάει στην ουσία εμπράγματες εξασφαλίσεις. Είναι όμως περισσότερο επίκαιρες από ποτέ, καθώς λόγω των επιπτώσεων της χρηματοοικονομικής κρίσης και της πανδημίας, υπάρχει σημαντική ανάγκη για την ενίσχυση ιδίων κεφαλαίων, αλλά και για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας των επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα, οι επενδύσεις αυτές, πέρα από τον τραπεζικό δανεισμό, μπορούν να συνδυαστούν και με άλλα συμπληρωματικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως για παράδειγμα, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επενδυτικά κίνητρα, ευρωπαϊκά προγράμματα και ούτω καθεξής, ώστε να οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερη υλοποίηση επιχειρηματικών και επενδυτικών πλάνων.

Έρχομαι τώρα, κύριε Πρόεδρε, να αναφερθώ λίγο στο εγχώριο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, το οποίο είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί έναν από τους κεντρικούς τομείς χρηματοδότησης των επενδυτικών ταμείων, τα οποία συστήνονται με τη βοήθειά μας. Κατά γενική ομολογία λοιπόν, το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας έχει πάρει πλέον σάρκα και οστά. Ωριμάζει, μεγεθύνεται, αποδίδει και έχει να επιδείξει επιτυχή και σημαντικά exits από επενδύσεις ή ρευστοποιήσεις και ως εκ τούτων, έχει αποκτήσει και διεθνή απήχηση, δηλαδή το visibility. Αυτό προκύπτει και από την πρόσφατη νέα έκθεση για τις startups στην Ελλάδα που παρουσίασε το Foundation με την υποστήριξη της Ε.Α.Τ.Ε.. Και αυτό, φυσικά, δεν προέκυψε από μόνο του, δεν προέκυψε από παρθενογένεση. Είναι αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών, συστηματικών συνεργειών και γι’ αυτό εδώ μιλάμε για οικοσύστημα, δεν είναι προσπάθεια μόνο ενός, που είχαν προηγηθεί, Αναφέρω ενδεικτικά τα κεφάλαια του ταμείου χαρτοφυλακίου Jeremy το 2010, που τότε η αγορά ήταν σχετικά ανώριμη, όπου το δημόσιο κινητοποίησε 50,3 εκατομμύρια ευρώ συν 21,3 ιδιωτικούς πόρους και σήμερα τα κέρδη από τις ρευστοποιήσεις των επενδύσεων αυτών ανέρχονται σε 30 εκατ. Ευρώ για το δημόσιο, ενώ αντίστοιχα ακολούθησε το Equid fund, το οποίο ήταν μια εμβληματική επένδυση-πρωτοβουλία, σε δύσκολους καιρούς που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το EIF, το 2006 με συνολική χρηματοδότηση από το ΕΠΑΝΕΚ 200.000.000 και 60 εκατομμύρια από το EIF, από το οποίο δημιουργήθηκαν έξι κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, τα οποία επειδή βρίσκονται στη λήξη της επενδυτικής περιόδου, ετοιμάζουν και νέα funds, μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία.

Βεβαίως, οι σημαντικές προκλήσεις παραμένουν, όμως, λόγω όλων των παραπάνω, αλλά και όσων ακολουθούν, οι ελληνικές μικρομεσαίες καινοτόμες επιχειρήσεις οι startup και το ελληνικό ταλέντο έχουν μπει σίγουρα στο ραντάρ και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων. Πλέον, υπάρχει πληθώρα περιπτώσεων που το αποδεικνύει. Η πλέον πρόσφατη είναι η επίσημη αναγνώριση της VIVAWALLET ως του πρώτου unicorn, μονόκερου, στο χώρο του findect, με τη συμμετοχή της στο μετοχικό της κεφάλαιο του κολοσσού J.P. Morgan Chase.

Εγώ και λόγω του ότι βρίσκομαι σε αυτή την Επιτροπή, αλλά και λόγω των διεθνών συγκυριών υποστηρίζω, ότι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την πατρίδα μας είναι η εξωστρέφεια της έρευνας που παράγεται στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά μας κέντρα, καθώς βρίσκεται σε λανθάνουσα μορφή και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την προσέλκυση επιπλέον νέων έξυπνων κεφαλαίων και για την ενσωμάτωση περισσότερης καινοτομίας.

(Συνέχεια ομιλίας Δρα Χάρη Λαμπρόπουλου, Προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Α.Ε.)

Τα υφιστάμενα προγράμματα της Ε.Α.Τ.Ε.

Αυτό, με βάση και τη βραβευμένη με Νόμπελ θεωρία της οικονομικής ανάπτυξης του Paul Romer , το «Endogenous growth theory», θα συμβάλει στην καλύτερη δυνατή μόχλευση όλων των συντελεστών παραγωγής και θα αποφέρει πολλαπλάσια οφέλη και προστιθέμενη αξία τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές, τους πολίτες δηλαδή, όσο και εν τέλει στο ΑΕΠ της χώρας. Έτσι είναι σαφές ότι οι προοπτικές κλιμάκωσης της ελληνικής οικονομίας ισχυροποιούνται, καθώς στην παρούσα συγκυρία όλα τα συστατικά έχουν ευθυγραμμιστεί και είναι ταυτόχρονα διαθέσιμα, ξεκινώντας από τα κεφάλαια, τις πολιτικές, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και κινήτρων, την πληθώρα διαθέσιμων εργαλείων, τη συσσωρευμένη εμπειρία, τις τεχνοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές, την αλλαγή νοοτροπίας των επιχειρηματιών και των νέων, το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο, αλλά και τις προοπτικές επαναπατρισμού του ταλέντου, το brain gain. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση, κύριε Πρόεδρε και είμαι στη διάθεσή σας για ενδεχόμενες ερωτήσεις.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Λαμπρόπουλε, ευχαριστούμε πολύ για την τοποθέτησή σας. Ως σύντομο σχόλιο, θα ήθελα να πω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως είπα και στην τοποθέτησή μου, να υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο ένα «open window» χρηματοδότησης, έτσι ώστε να μην υπάρχει κενό χρηματοδότησης στην αγορά. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οι πρωτοβουλίες JEREMIE και EquiFund ήταν πραγματικά πολύ σημαντικές για να προωθήσουν και να επιταχύνουν το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, ωστόσο υπήρχε ένα χρηματοδοτικό κενό που ξεπέρασε τα δύο χρόνια και αυτό που μόλις είπατε, πραγματικά, αυτό το θεραπεύει.

Θα ήθελα να πω πριν προχωρήσουμε στους συναδέλφους για τις ερωτήσεις τους, όποιος η όποια συνάδελφος επιθυμεί μέσω του συστήματος να κάνει την ερώτησή της ή ερώτησή του, παρακαλώ να μας ειδοποιήσει.

Προχωράμε στον πρώτο συνάδελφο και μέλος της Επιτροπής τον κύριο Κωνσταντίνο Μαραβέγια. Παρακαλώ έχετε το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Συγχαρητήρια κατ’ αρχήν και στους δύο Προέδρους, διότι έκαναν μια εξαιρετική παρουσίαση και πολύ αναλυτική μπορώ να πω, αν και είχαν και κάποιο περιορισμό χρονικό, αλλά παρ’ όλα αυτά ήταν εξαιρετικά εξονυχιστική η παρουσίαση αμφότερων και μπορούμε να πούμε, κύριε Πρόεδρε ότι γίνεται δουλειά, γίνεται πολύ σημαντική δουλειά και από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων. Αναφερθήκατε και εσείς στη δημιουργία του EquiFund που βεβαίως έχει στεγάσει, έχει βάλει κάτω από τα φτερά του πολλούς επιστήμονες, που ανήκουν σε πληθώρα ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων και για να ρίξω λίγο νερό στο μύλο της ιδιαίτερης μου περιοχής και πολλοί από αυτούς ανήκουν και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και βεβαίως και το πρόγραμμα «Accelerate TT» που δίνει κατεύθυνση ενίσχυσης του οικοσυστήματος της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, είναι πολύ σημαντικό.

Θα ήθελα αν μπορούσατε, κύριε Πρόεδρε, με κάποια περισσότερη λεπτομέρεια να μας πείτε πώς αξιοποιεί τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ειδικά στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, με ποιο τρόπο δηλαδή διοχετεύεται κεφάλαιο προς την κατεύθυνση της έρευνας και της καινοτομίας. Σε σχέση με το EquiFund 2 ποια θα είναι η συμμετοχή ΕΑΤ και ΕΑΤΕ σε αυτό -αυτή είναι ερώτηση προφανώς και για τους δυο σας και πάλι, για να ρίξω, κύριε Πρόεδρε, με την ανοχή σας, νερό στο μύλο της ιδιαίτερης μου πατρίδας, τι χρηματοδοτήσεις έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής και από την ΕΑΤΕ και από την ΕΑΤ μέσω του EquiFund 1 σε ό,τι αφορά την ΕΑΤ και η ΕΑΤΕ με τα δικά της εργαλεία, σε ό,τι αφορά τη Μαγνησία, αν υπάρχουν επιχειρήσεις -σε τι αριθμό- που από σχέδια επιχειρηματικά που έχουν εγκριθεί στην περιοχή της Μαγνησίας. Εξαιρετικά σύντομα, για να προλάβουμε να ακούσουμε και τις απαντήσεις. Ευχαριστώ πολύ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μαραβέγια, σας ευχαριστούμε πολύ για την τοποθέτηση σας.

Κύριε Σαρακιώτη έχετε το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κι εγώ από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω και την κυρία Χατζηπέτρου αλλά και τον κ. Λαμπρόπουλο για την εκτενή και ενδελεχή ενημέρωση που παρείχαν στην Επιτροπή.

Θα ξεκινήσω από τον κύριο Λαμπρόπουλο, ο οποίος επανέλαβε κάτι το οποίο είχε δηλώσει και σε παλαιότερη συνέντευξή του ότι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την πατρίδα μας είναι η εξωστρέφεια της έρευνας, που παράγεται στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, καθώς θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την προσέλκυση επιπλέον νέων έξυπνων κεφαλαίων και για την ενσωμάτωση περισσότερης καινοτομίας. Κάτι αντίστοιχο αναφέρατε και σήμερα. Την ίδια στιγμή στη δημόσια συζήτηση με αρθρογραφία και τα λοιπά διαβάζουμε απόψεις και κατατίθενται απόψεις, οι οποίες χαρακτηρίζουν το ΕΛΙΔΕΚ ως θνησιγενές, παρά τις εκθέσεις, παρά τις απόψεις κορυφαίων επιστημόνων και ακαδημαϊκών, οι οποίοι αναφέρουν το αντίθετο. Θα ήθελα να ακούσουμε και τη δική σας άποψη επ’ αυτού.

Τώρα, απευθυνόμενος και στους δύο, γιατί διαβάζω και τοποθετήσεις σας, κύριε Λαμπρόπουλε, εδώ μία ομιλία στο Αγρίνιο που αναφέρετε ότι μόνο το 3,6% των επιχειρήσεων εδρεύει στη Δυτική Ελλάδα, αντίστοιχα και η κυρία Χατζηπέτρου έχει σε δημόσιες τοποθετήσεις της αναφερθεί στην ελληνική περιφέρεια και ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά, το οποίο ανέφερε και ο συνάδελφος το συγκεκριμενοποίησε στη Μαγνησία, εγώ θα το εντάξω συνολικά στην Περιφέρεια, με ποιον τρόπο οι οργανισμοί στους οποίους προΐσταστε, μπορούν να προβούν σε συγκεκριμένες στοχευμένες δράσεις γεωγραφικά, στις περιφέρειες πλην της Αττικής και αν εντάσσεται η γενικότερη δράση σας στο πλαίσιο κάποιου εθνικού σχεδιασμού, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τα επιμέρους χαρακτηριστικά της κάθε περιφερειακής οικονομίας.

Από εκεί και πέρα η απόφαση για το EquiFund που μνημονεύθηκε αρκετά ελήφθη το Σεπτέμβριο του 2006, οι πρώτες επενδύσεις ξεκίνησαν το 2017 και το Equifund υπήρξε μέρος μιας συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης το 2015-2019, η οποία στόχευε στη μεταστροφή του παραγωγικού μοντέλου στη γνώση, την ποιότητα και την υψηλή προστιθέμενη αξία και ήθελα να ρωτήσω αν άλλα αντίστοιχα εργαλεία χρηματοδότησης νέων τεχνολογιών έχουν τρέξει τα τελευταία χρόνια και ποια είναι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που έχουν.

Και κλείνοντας, απευθυνόμενος και προς τους δύο, αν αξιολογείται ως θετικό το γεγονός ότι παρά το ότι θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, τα ιδρύματα τα δύο θα διαχειριστούν ένα πολύ μικρό ποσοστό εξ αυτών, παρά το γεγονός ότι και οι δύο μνημονεύσατε τα θετικά σε σύγκριση με τις συστημικές τράπεζες, αλλά και τις δράσεις σας. Σας ευχαριστώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε, κύριε Σαρακιώτη, για την τοποθέτησή σας.

Ο κύριος Αμανατίδης έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Πραγματικά πάρα πολύ καλές οι παρουσιάσεις και επομένως, αγαπητοί προσκεκλημένοι, κυρία Χατζηπέτρου Αθήνα και κύριε Λαμπρόπουλε Χάρη, μιλήσαμε για τη νέα οικονομία και μιλώντας για τη νέα οικονομία, θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό που ο κύριος Λαμπρόπουλος είπε στο τέλος ότι η εξωστρέφεια των προϊόντων έρευνας και τεχνολογίας, όταν ενσωματώνεται στην πραγματική οικονομία, παίρνει την πραγματική της προστιθέμενη αξία και επομένως, είναι κάτι, το οποίο συζητήσαμε σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ενίσχυσα, δηλαδή, με αυτό που άκουσα, την άποψη που μας δημιουργήθηκε ότι θα πρέπει πράγματι η έρευνα και τεχνολογία να παίρνει υπεραξία και δεν είναι μόνο εάν είναι καλή, είναι ότι πρέπει να υπάρχουν και τα εργαλεία που μεταφέρουν στην πραγματική οικονομία τα προϊόντα έρευνας και τεχνολογίας.

Ξεκινώντας λίγο από το θέμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, να πω ότι παρατηρήσαμε τα τελευταία χρόνια μια ταχεία προσαρμογή της Τράπεζας, ταχεία προσαρμογή και μεγέθυνση ταυτόχρονα και θα έλεγα και θεσμική θωράκιση, επίσης. Αυτό είναι πολύ θετικό και γιατί συμβαίνει, γιατί ασφαλώς βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της και την αποτελεσματικότητά της και επομένως, ενίσχυσε το ρόλο της. Ακούσαμε ποσοστά συμμετοχής στην πραγματική οικονομία, που είναι πολύ σημαντικά και γι’ αυτό άλλωστε και ο επιχειρηματικός κόσμος σας αγκαλιάζει, κύρια Χατζηπέτρου και πιστεύει και ευελπιστεί και προσδοκεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ότι θα συμβάλει στη νέα εποχή στην ανάπτυξη της οικονομίας .

(Συνέχεια ομιλίας του κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ)

Θέλω, επίσης, να πω και εγώ ένα προσωπικό μου παράδειγμα, το οποίο ενεργοποιήσαμε με τη θητεία σας, το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, όπου και συστάθηκε το Ταμείο αυτό και ενεργοποιήθηκε ήδη. Απ’ όσο γνωρίζω, έχει θετικό αντίκτυπο και το καλό και το θετικό είναι ότι με το ταμείο αυτό και αυτό είναι η προστιθέμενη αξία και της ΕΑΤ, είναι ότι δημιουργήσαμε ένα ταμείο το οποίο αντιμετωπίζει ειδικά θέματα της περιοχής.

Άρα, μπορούν να «κρεμαστούν» διάφορα ταμεία, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της οικονομίας κάθε περιοχής και εκεί να βελτιωθεί και η αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Θέλω να πω, επίσης, ότι αυτό μπορεί να είναι και μία αιτία να σκεφτούμε ότι μήπως πρέπει να περιφερειοποιήσουμε την ιδέα τέτοιων ταμείων, μέσα από την αντίστοιχη χρηματοδότηση, δε θυμάμαι ποιο άρθρο είναι του κανονισμού για τα ευρωπαϊκά ταμεία και την ενίσχυση του ρόλου, αυτού που λέμε, της χρηματοοικονομικής τεχνικής.

Το λέω σαν ιδέα, πιθανόν να το έχετε ήδη σκεφτεί και να το αντιμετωπίζετε.

Το καλό είναι ότι είχαμε πει ότι θα πρέπει να έχει και έχει ευελιξία στη λειτουργία. Συμμετέχουν σ’ αυτό το ταμείο και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τοπικοί πόροι. Επομένως, μειώνει εντελώς, θα έλεγα, το ρίσκο για τις τράπεζες.

Άρα, η

Keywords
αθηνα, σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ, τραπεζες, εκκρεμότητες, νέα, business, default, time, market, σημαίνει, innovation, tech, loan, green, δις, focus, φεκ, υγιές, ρητά, βιωσιμότητα, funds, ελλαδα, δραση, συμμετοχή, equity, οιονεί, capital, οσονούπω, fund, αεπ, european, france, kfw, smart, life, science, creative, site, europe, αμιγώς, προσφορες, versus, morgan, paul, window, jeremie, θνησιγενές, ρωτήσω, γεωργιου, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μισθολογιο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, φορολογικη δηλωση 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αξια, ενιαιο μισθολογιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αποτελεσματα, θνησιγενές, φορολογικη ενημεροτητα, βγαινουν, φεισμπουκ, ρητά, το θεμα, αεπ, γνωση, δανεια, δουλεια, επικαιρα, εργαλεια, ηγεσια, θεμα, θητεια, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, ρυθμος, σεβ, σημερινη, υβριδικο, υπουργειο οικονομικων, φεκ, ωρα, capital, creative, equity, kfw, smart, versus, αγορα, αγρινιο, αρθρο, αξιζει, αμιγώς, αμπου νταμπι, απηχηση, απλα, βγαινει, βιωσιμη αναπτυξη, βιωσιμότητα, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γεωργιου, γινει, γινεται, γλωσσα, διευθυνση, δυνατοτητα, δημοσιο, δειτε, διοικηση, δικη, δειχνει, δις, δωσει, δυτικη ελλαδα, δυτικη, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, εκκρεμότητες, ελλειψη, εβδομαδα, ενημερωση, ενημεροτητα, εξελιξη, εξι, εξωστρεφεια, επικοινωνια, επενδυτης, επενδυσεις, εποχη, επτα, ερευνα, ερχονται, ετη, ετων, ευημερια, ευθυγραμμιση, ευρωπη, ευχαριστώ πολύ, τεχνολογια, ζωη, ιδεα, ιδεες, ιδια, ειδος, θετικο, θεωρια, εικονα, ομιλια, κεφαλαιο, κινηση, κυριε, κυρια, λειτουργια, ληξη, λογο, ματια, μηνες, μικρο, μορφη, μοχλευση, νερο, οιονεί, οσονούπω, οστα, ουσιαστικα, ουσια, παρουσιαση, περιβαλλον, ποιοτητα, πιστοποιηση, πλατφορμες, προγραμματα, ρανταρ, ρισκο, ρολο, ρωτήσω, σας ευχαριστώ, σιγουρα, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σειρα, συγχαρητηρια, συμμετοχή, συνθηματα, σχεδια, σχεδιο, σχηματα, τρια, υλοποιηση, υψηλη, φυσικα, φορολογικη, φτερα, φορα, χρημα, green, αλυσιδα, business, default, ευθεια, ελληνικα, ερωτησεις, ερχομαστε, εθνικο, europe, focus, france, fund, χωρα, innovation, υπουργειο, jeremie, κομματι, life, loan, μεινει, μελετη, μια ματια, morgan, paul, ομαδες, οργανα, science, σημαια, σημαίνει, site, tech, funds, τραπεζα, θελω να, θεματα, θεσεις, θετικα, υγιές, βεβαιως, european
Τυχαία Θέματα