Μπενρουμπή: Υπερδιπλάσια κέρδη για το Pyrex

Υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας της και τζίρο αυξημένο κατά 16% πέτυχε πέρυσι η Μπενρουμπή ΑΕ.

Η εταιρεία οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, γνωστή από τα brands Izzy και Pyrex κατάφερε να διευρύνει τον κύκλο εργασιών του 2023 στα 25,245 εκατ. ευρώ από 21,718 εκατ. ευρώ το 2022 με την αύξηση να προέρχεται από τη διεύρυνση του όγκου πωλήσεων.

Όπως αναφέρεται από τη διοίκηση της εταιρείας με επικεφαλής την Αλίκη Μπενρουμπή, στις οικονομικές καταστάσεις για τη

χρήση του 2023, μέσα σε μια χρόνια τις επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές αναταράξεις, τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος χρήματος μετά από μια μακρά περίοδο μηδενικών επιτοκίων, η Μπενρουμπή κατάφερε να επιδείξει σημαντική βελτίωση σε όλους τους τομείς της λειτουργίας της, με σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών της σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 κατά 16%, παρά το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε καμία αύξηση του τιμοκαταλόγου της εντός του 2023.

Κάτι που φαίνεται να αλλάζει, καθώς η αναταραχή  στην περιοχή του Σουέζ και τα προβλήματα που προκαλούνται  στην εφοδιαστική αλυσίδα με καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμπορευμάτων και αύξηση του μεταφορικού κόστους, οδηγούν σε ανατιμήσεις, όπου απαιτείται, όπως τονίζεται στην έκθεση που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις της περσινής χρονιάς.

Η Μπενρουμπή, που έχει την αποκλειστική αντιπροσώπευση των εμπορικών σημάτων των Pyrex & Babyliss, βελτίωσε  το μικτό περιθώριο κατά έξι περίπου ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στο 44,3%.

Πάνω κατά 128% τα καθαρά κέρδη

Τα καθαρά κέρδη προ φόρων για το 2023 αυξήθηκαν κατά 115,5% και έφτασαν στο 3,824 εκατ. ευρώ από 1,774 εκατ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στην προηγούμενη οικονομική χρήση.

Το αποτέλεσμα στην τελική γραμμή του ισολογισμού είναι αυξημένο κατά 127,6% καθώς τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 2,853 εκατ. ευρώ από 1,253 εκατ. ευρώ το 2022.

Μέρισμα για πρώτη φορά

Επιπροσθέτως, η Μπενρουμπή μείωσε περαιτέρω τον καθαρό δανεισμό της εντός της χρήσης ενώ ενισχύθηκε σημαντικά το ύψος των Ιδίων Κεφαλαίων με την διοίκηση να προχωρά σε διανομή μερίσματος εντός του 2023 συνολικού ύψους  632.000  ευρώ, για πρώτη φορά μετά τη σύσταση της νέας εταιρείας το 2019, που προέκυψε από τη διάσπαση του ομίλου.

Tον Νοέμβριο του 2023 η εταιρεία σύναψε νέα σύμβαση για την χορήγηση μακροπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού, που αφορά σε τραπεζικό δάνειο κάλυψης των αναγκών του κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας και το οποίο χορηγήθηκε βάσει του προγράμματος «Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων (Liquidity Co – Financial Loans)» που διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ).

Ειδικότερα, το δάνειο συγχρηματοδοτείται από κεφάλαια του Ταμείου  σε ποσοστό 40% άτοκα και το υπόλοιπο χορηγείται από την τράπεζα με κυμαινόμενο επιτόκιο βάσει του 3μηνιαίου Euribor συν περιθωρίου. Το υπόλοιπο του εν λόγω δανείου την 31.12.2023 ανέρχεται σε 1 εκατ.  ευρώ.

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι  στα 6,227 εκατ. ευρώ από 4,012 εκατ. ευρώ το 2022 ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε 4,071 εκατ. ευρώ από 4,750 εκατ. ευρώ.

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω Σουέζ

Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά η διοίκηση της εταιρείας βλέπει τα επίπεδα του πληθωρισμού να σταθεροποιούνται ενώ εκτιμά ότι θα προκύψουν και κάποιες ευνοϊκές διορθώσεις στο κόστος του δανεισμού.

Ωστόσο εκφράζεται ανησυχία για τις επιπτώσεις από την κρίση στην περιοχή του Σουέζ, καθώς επηρεάζεται σημαντικά η εφοδιαστική αλυσίδα τόσο σε σχέση με τους χρόνους παράδοσης των αγαθών που χρησιμοποιούσαν την συγκεκριμένη διαδρομή όσο και στο κόστος της μεταφοράς του, το οποίο ήδη από τους πρώτους μήνες παρουσιάζει σημαντικές αυξήσεις.

Ήδη έχει διαφανεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμπορευμάτων, καθώς και η αύξηση στα κόστη μεταφορικών με την εταιρεία να σημειώνει ότι είναι σε θέση να συνεχίσει απρόσκοπτα την εκτέλεση των δραστηριοτήτων της μέσω της διαχρονικά σωστής διαχείρισης των αποθεμάτων της, προσαρμόζοντας στον βαθμό που απαιτείται τις τιμές πώλησης των προϊόντων της και διατηρώντας και προσβλέποντας σε αύξηση των μεριδίων αγοράς της, εξυπηρετώντας στον μέγιστο βαθμό ποιότητας τις ανάγκες των πελατών της.

Διαβάστε επίσης:

ΦΑΓΕ: Έχασε την πρωτιά, ρίχνει τις τιμές

Ρεκόρ τζίρου και κερδών για τα McDonald’s στην Ελλάδα

Τσουνάμι επενδύσεων και νέοι παίκτες στην αγορά εμφιαλωμένου νερού

Keywords
Αναζητήσεις
benroubi-yperdiplasia-kerdi-gia-to-pyrex.htm
Τυχαία Θέματα