Χρηματιστήριο: Με απώλειες άνω του 12%… κι ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα…

Μία ακόμα καταστροφική συνεδρίαση έλαβε χώρα την Δευτέρα, 16 Μαρτίου, γυρίζοντας τον γενικό δείκτη σχεδόν 10 χρόνια πίσω, πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά των 470 μονάδων.

Τίποτα δεν φαίνεται να υπακούει στην λογική και την οικονομική λαίλαπα που προξενεί ο κοροναϊός στο διάβα του, αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς και, όπως φαίνεται, μοιραία, χιλιάδες  επιχειρήσεις που οδηγούνται στη χρεοκοπία με εκατομμύρια ανέργους.

Τίποτα δεν υπακούει στην λογική, όταν ακόμα και ο χρυσός καταγράφει βουτιά 3,3% – το άλλοτε,

υποτίθεται, ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών. Άλλες 500 μονάδες πτώση στην Wall Street και περισσότερα από 2 τρισ. δολ. έχουν γίνει φύλλο και φτερό, ενώ η χθεσινή παρέμβαση της Fed, με επαναγορές ομολόγων 700 δις. ευρώ και μηδενικών δολαριακών επιτοκίων, μάλλον αποτελεί ή μάλλον μοιάζει με φτερό στον άνεμο.  Πτώση 4,4% για τον Dax στην Φρανκφούρτη, 5,01% για τον FTSE στο Λονδίνο, 5,01% το πετρέλαιο, στα 30,5 δολ. Το βαρέλι, τίποτα δεν θυμίζει την ασφάλεια, όχι απλά του παρελθόντος, αλλά των τριών περασμένων εβδομάδων.

Και μέσα σε όλα αυτά, το Eurogroup συνεδριάζει για να λάβει τα δικά του μέτρα – ασπιρίνες, αφού όταν περάσουν όλα αυτά, η οικονομία της Ευρωζώνης θα θυμίζει σουρωτήρι από την παραβίαση του συμφώνου σταθερότητας από το κάθε κράτος μέλλον.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με τραγικές απώλειες 12,24%, στις 484,40 μονάδες και συναλλαγές 67,57 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι κοντά στις 11 το πρωί, περίπου μισή ώρα μετά το άνοιγμα των συναλλαγών, ήρθε… διακοπή για μισή ώρα. Οι ιθύνοντες αναφέρουν ότι η διακοπή σχετιζόταν με τεχνικούς λόγους, παρά το γεγονός ότι κατά τις δύο προηγούμενες Κυριακές γίνονταν δοκιμές για τη λειτουργία του τεχνικού συστήματος εκ του μακρόθεν κι εν προκειμένω από τα σπίτια, λόγω κοροναϊού.

Η εντολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία συμβαδίζει με την αντίστοιχη της ευρωπαϊκής ESMA για κοινοποίηση ακόμα και των πιο μικρών ανοικτών θέσεων, μόλις 0,01%, δεν δούλεψε. Πάντως, ο χαμηλός τζίρος φανερώνει ότι, παρά τις φθηνές και χαμηλές αποτιμήσεις πια, οι επενδυτές και οι επαγγελματίες δεν αναλαμβάνουν εύκολα ρίσκο. Φοβούνται ακόμα, περιμένοντας –ίσως- τα στοιχεία για τα κρούσματα σε Ιταλία και Ισπανία…

Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε σε σεισμό 16,09%, αντί της κλίμακας Ρίχτερ, με την Alpha να καταρρέει κατά 18%, την ΕΤΕ πάνω από 20%, την Eurobank πάνω από 10% και την Πειραιώς πάνω από 17%.

Ίδια και χειρότερη η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips. Κενά αέρος και βουτιά πάνω από 16% για την Aegean, πάνω από 12% η πτώση για την Βιοχάλκο, πάνω από 13% για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, άνω του 13,8% για την ΔΕΗ, σχεδόν 17% η χασούρα για την Coca Cola, πάνω από 12% για την Ελλάκτωρ, πάνω από 11% για την ΕΧΑΕ και άνω του 5,7% για την Τέρνα Ενεργειακή που ανακοίνωσε φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα 550 εκατ. ευρώ.

Βουτιά, επίσης, άνω του 22% για τον ΟΠΑΠ, με τον κοροναϊό να κλείνει τα καταστήματα των πρακτόρων, άνω του 10% για τον ΟΤΕ άνω του 9% για την Jumbo και πάνω από 11%για την Motor Oil.

Keywords
Τυχαία Θέματα