Χρηματιστήριο: Τα τρία ορόσημα της αγοράς τον Απρίλιο – Οι «εισαγόμενοι» φόβοι και τα νέα που έρχονται

Tρία ορόσημα για την αγορά μέσα στον Απρίλιο εντοπίζουν οι χρηματιστές. Παρά την επιφυλακτικότητα που προκλήθηκε χθες μετά τις μικρές διακυμάνσεις των ξένων χρηματιστηρίων και με κερασάκι στην τούρτα το δημοσίευμα του Αμερικανικού Τύπου για επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μετά το χτύπημα της πρεσβείας στη Δαμασκό, οι επαγγελματίες της αγοράς εντοπίζουν σημαντικές προκλήσεις για την αγορά: Το deal της Τέρνα Ενεργειακή με την Masdar, την μάχη στις κεφαλαιοποιήσεις ενόψει αλλαγών στον FTSE στο τέλος του μήνα και τα αποτελέσματα των τραπεζών,

αρχής γενομένης με τα αποτελέσματα ά 3μήνου της Πειραιώς στις 30 Απριλίου.

Η μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία της τάξης των 2 δις. μεταξύ ΔΕΗ και Μυτιληναίου, δηλαδή μεταξύ δύο πλέον άλλοτε ανταγωνιστών, δεν αποτιμήθηκε δεόντως από την χρηματιστηριακή αγορά, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Πρόκειται για μία συμφωνία που αλλάζει τη φυσιογνωμία της ΔΕΗ μέχρι το 2026, χωρίς να επιβαρύνεται ιδιαίτερα από την απόκτηση των έργων που αναπτύσσει ο Μυτιληναίος σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο τελευταίος εξασφαλίζει κερδοφορία για τα επόμενα τρία χρόνια.

Tο deal αυτό, σε συνδυασμό με τη συμφωνία μεγατόνων που χτίζεται στην Τέρνα Ενεργειακή και θα περιλαμβάνει δημόσια πρόταση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, προς τους μετόχους μειοψηφίας, θα μπορούσαν να «αυτονομήσουν» το Χ.Α. για ικανό διάστημα. Σίγουρα με προσέγγιση των 1450 μονάδων, αφού ισχυρό λόγο στην άνοδο θα αποκτούσαν και οι τράπεζες, όπως φάνηκε από την κίνηση που βγήκε την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη με την ΕΤΕ και την Eurobank να δείχνουν το δρόμο προς νέα υψηλά 52 εβδομάδων.

Από τις 15 Απριλίου και μετά, όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις γύρω από το deal της Τέρνα Ενεργειακή με την Masdar, θα πρέπει να αναμένονται σημαντικά νέα.

Στο μεσοδιάστημα, η μάχη στις κεφαλαιοποιήσεις για παραμονή στον FTSE 25 συνεχίζεται και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων θα δώσουν μέσα στον μήνα σημαντική μάχη παραμονής. Η μετοχή της Σαράντης έχει χρηματιστηριακή της αξία πλέον 746 εκατ. ευρώ εκεί που ήταν από τους ουραγούς και απειλούταν με έξοδο πριν από δύο μήνες. Mε βάση τα τελευταία δεδομένα, η Quest έρχεται τελευταία με 573 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της ΕΥΔΑΠ διαμορφώνεται στα 609 εκατ. ευρώ από 619 εκατ. ευρώ μέσα στον Μάρτιο.

Η Autohellas έχει χάσει σε κεφαλαιοποίηση σε σχέση με ένα πριν και από 663 εκατ. ευρώ έχει πέσει στα 653 εκατ. ευρώ. Ο ΟΛΠ από τα 640 εκατ. ευρώ στις αρχές Μαρτίου είχε φτάσει στα 683 εκατ. ευρώ, ενώ μετά τη διόρθωση που βγήκε από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων και μετά η χρηματιστηριακή αξία διαμορφώνεται στα 635 εκατ. ευρώ και με την τιμή στα 25,40 ευρώ. Η Ιντρακάτ έχει… αλλάξει πίστα και πλέον είχε φτάσει να γράφει κεφαλαιοποίηση κοντά στα 900 εκατ. ευρώ ενώ η διόρθωση που βγήκε από την αρχή του μήνα οδήγησε την αξία στο ταμπλό στα 826 εκατ. ευρώ. Η Ιντραλότ που είχε ανέβει στα 687 εκατ. ευρώ, πλέον διαμορφώνεται στα 664 εκατ. ευρώ.

Αναβάθμιση

Σε μερικούς μήνες – με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τον Ιούνιο- μετά την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας οι οίκοι θα θέσουν το Χ.Α σε «watch list για αναβάθμιση», το οποίο και θα αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό σήμα για την ενίσχυση των θέσεων των επενδυτών στις ελληνικές μετοχές. Άλλωστε, οι αναδυόμενες αγορές, στις οποίες βρίσκεται το Χ.Α. εδώ και 14 χρόνια, αποτελούν πολύ μικρό κομμάτι της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας και προσελκύουν αντίστοιχα μικρά κεφάλαια. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με στοιχεία, στον παγκόσμιο δείκτη της MSCI η βαρύτητα των αναδυόμενων αγορών είναι μόλις 13%.

Αλλαγές όμως, παρατηρούνται και στις κεφαλαιοποιήσεις των… μεγάλων. Για παράδειγμα, η ΕΤΕ πέρασε στη τρίτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων με 6,7 δισ. ευρώ, με πρώτη την Coca Cola σταθερά, στα 10,5 δισ. ευρώ. Στην δεύτερη θέση πέρασε πλέον η Eurobank με 6,9 δισ. ευρώ, ακολουθεί ο ΟΠΑΠ με 6,04 δις. ευρώ, ο ΟΤΕ βλέπει 5,97 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, έπεται ο Μυτιληναίος με 5,12 δισ. ευρώ, η Πειραιώς με 4,84 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ με 4,46 δισ. και λίγο μετά τα 3,7 δισ. ευρώ η Alpha.

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης στο ECOFIN: Πρωτοπόρα η Ελλάδα στις απορροφήσεις και στις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Πετρέλαιο: Κέρδη 1% έφεραν οι φόβοι για επικείμενο χτύπημα του Ιράν στο Ισράηλ

Ιδού το free float όλων των εισηγμένων εταιρειών – Ποιες είναι οι 37 που απειλούνται με «κόκκινη κάρτα» [πίνακας]

Keywords
Αναζητήσεις
chrimatistirio-ta-tria-orosima-tis-agoras-ton-aprilio--oi-eisagomenoi-fovoi-kai-ta-nea-pou-erchontai.htm
Τυχαία Θέματα
Χρηματιστήριο, Απρίλιο –,chrimatistirio, aprilio –