Διευκρινίσεις Παναγιωτάκη σχετικά με τη θέση του για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ

Την ανάγκη να προβεί σε διευκρινίσεις, μετά την παρουσίαση στο mononews.gr των δηλώσεων του τέως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, κ. Μανώλη Παναγιωτάκη, αισθάνθηκε ο ίδιος.

Ο κ. Παναγιωτάκης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του, αναφέροντας ότι στο ρεπορτάζ εμφανίζεται να εκφράζει απόψεις που ουδόλως τον εκφράζουν, ενώ εγκαλεί τον δημοσιογράφο που δεν έστειλε στον ίδιο το ρεπορτάζ του για να το… εγκρίνει

πριν το δημοσιεύσει, αλλά και για επίμονες ερωτήσεις (σ.σ. αυτή δεν είναι η δουλειά του δημοσιογράφου;), φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι δημιουργείται μείζον θέμα δημοσιογραφικής δεοντολογίας!

Ο κ. Παναγιωτάκης ισχυρίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν συμφωνεί με τη συγκεκριμένη αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, αλλά δύο παραγράφους πιο κάτω θεωρεί ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι γενικά… θετικές για τις επιχειρήσεις. Αίσθηση δε, προκαλεί, ότι δεν αναφέρεται ονομαστικά στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πως επισημαίνει ότι δεν διατύπωσε καμία διαφωνία για τις καταγγελίες του κ. Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται, ούτε υπονοείται, στο κείμενο του ρεπορτάζ.

Αναλυτικότερα, η δήλωση του κ. Παναγιωτάκη έχει ως ακολούθως:

Κύριε Χαρίτο,

Σας εκφράζω την έντονη διαμαρτυρία μου για το από 6/10 δημοσίευμα σας στο οποίο εμφανίζομαι, παντελώς ανυπόστατα, να έχω προβεί σε δηλώσεις στο Μononews διατυπώνοντας απόψεις που ουδόλως με εκφράζουν και σε γεγονότα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Διαμαρτύρομαι ακόμη για την εκ μέρους σας πρακτική, την οποία αποφεύγω να χαρακτηρίσω, περιοριζόμενος επι του παρόντος να τονίσω ότι εγείρονται σοβαρότατα θέματα δημοσιογραφικής, και όχι μόνο, δεοντολογίας. Συγκεκριμένα στις 14.00 της 6/10, με δική σας πρωτοβουλία είχαμε μια τηλεφωνική συνομιλία και , όπως μου δηλώσατε, θα περιλαμβάνατε τις απόψεις μου σε δημοσίευμα σας στις 15/10, δεσμευόμενος ,ως είθισται, ότι προηγουμένως θα μου στέλνατε το κείμενο σας για την ακρίβεια των εκ μέρους μου λεχθέντων.

Αντί γι’ αυτό αναρτήσατε το περί ου ο λόγος δημοσίευμα το οποίο βρίθει ανακριβειών και διαστρεβλώνει πλήρως τις απόψεις μου λίγες ώρες μετά τη συνομιλία μας χωρίς καν ενημέρωση μου! Συγκεκριμένα:

Α) Σε καμία περίπτωση δεν είπα ότι συμφωνώ με τη συγκεκριμένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, όπως τιτλοφορείτε το δημοσίευμα σας. Αντίθετα σας είπα ότι η απώλεια της πλειοψηφίας, και συνακόλουθα της πρωτοκαθεδρίας του δημοσίου στη λήψη των στρατηγικών αποφάσεων της ΔΕΗ ιδιαίτερα στη παρούσα συγκυρία της φρενίτιδας των αυξήσεων των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Μάλιστα απαντώντας στους γνωστούς ισχυρισμούς ότι και με το 34% η κυβέρνηση θα ελέγχει τη ΔΕΗ αφού δεν παραχωρείται το management σας επέστησα την προσοχή στις δηλώσεις των ίδιων των υπουργών ότι η κυβέρνηση «θα επηρεάζει τις στρατηγικές αποφάσεις»(δηλαδή η πρωτοβουλία θα ανήκει σε άλλους!).

Β) Ουδέποτε έχω πει ούτε βεβαίως είπα και σε σας ότι το 17% της ΔΕΗ δεν πωλήθηκε επι των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης γιατί «δεν θα πιάναμε ούτε ένα ευρώ». Αυτή ήταν δική σας εκδοχή την οποία εκφράσατε στη συζήτηση μας. Εκείνο που σας είπα, και που είναι άλλωστε η πραγματικότητα, είναι ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε προέβη σε καμία ενέργεια πώλησης του 17% παρά τις πιέσεις των θεσμών, οι οποίες βασίζονταν στο γεγονός ότι το 17% είχε μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ από το 2011 προς πώληση,(μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου) για την εξόφληση του δημόσιου χρέους.

Γ) Όντως σας είπα το αυτονόητο ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είναι γενικά θετικές για τις επιχειρήσεις καθώς συνεπάγονται ότι οι ίδιοι οι μέτοχοι τις ενισχύουν με ζεστό χρήμα προκειμένου να αναπτυχθούν, η να αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Μάλιστα σας πρόσθεσα ότι αυτή την άποψη είχα διατυπώσει το 2001 όταν μέσω τριών διαδοχικών εκδόσεων (2001,2002,2003) το Δημόσιο πώλησε το 48,5% των μετοχών της ΔΕΗ ,και τα χρήματα αντί να κατατεθούν στην επιχείρηση για την ανάπτυξη της πήγαν στις γνωστές μαύρες τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού.

Στη συγκεκριμένη ωστόσο περίπτωση, όπως άλλωστε δήλωσα από την πρώτη στιγμή στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, η αναγκαιότητα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κάθε άλλο παρά επαρκώς έχει αιτιολογηθεί, πράγμα το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτή η αύξηση δεν γίνεται για τις ανάγκες της ΔΕΗ αλλά ακριβώς για να μειωθεί η ιδιοκτησία του Δημοσίου. Δηλαδή για λόγους όχι επιχειρηματικούς αλλά πολιτικούς

Δ) Δεν διατύπωσα καμία διαφωνία για τις καταγγελίες του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Βουλή σχετικά με το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Αντίθετα σε επίμονη ερώτηση σας απάντησα ότι η άποψη που διατύπωσε ήταν απόρροια της πάγιας θέσης του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Δημόσιο πρέπει να έχει την πλειοψηφία στη ΔΕΗ. )

Ε) Δεν σας είπα (πώς θα μπορούσα άλλωστε αφού δεν είναι αλήθεια) ότι αυξήσαμε το 2019 τα τιμολόγια κατά 8%.Αντίθετα όπως είναι γνωστό τα μειώσαμε κατά 15% με τη γνωστή έκπτωση συνέπειας από το Μάιο του 2016. Και μόνο αυτή η αναφορά-αποκύημα φαντασίας στο δημοσίευμα σας καταδεικνύει την προχειρότητα(κατά επιεική χαρακτηρισμό) του.

ΣΤ) Είναι ολοκληρωτική διαστρέβλωση η αναφορά σας στο δημοσίευμα ότι…επιβεβαίωσα όσα έχουν κατά καιρούς γραφεί για τη δήθεν δεινή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ. Αλλωστε τα ίδια τα στοιχεία που σας έδωσα και αναφέρετε δίνουν απαντήσεις στην καταστροφολογία της κυβέρνησης γι’ αυτή την περίοδο. Και για τις δήθεν ζημιές των 900 εκ. και για την επικείμενη χρεωκοπία της επιχείρησης ,καθώς την ίδια περίοδο ο οίκος Standard and Poor’s αναβάθμιζε τη ΔΕΗ σε «CCC+με θετική προοπτική». Όπως σας ανέφερα και το 2018 η ΔΕΗ είχε λειτουργική κερδοφορία αλλά παρουσίασε τελικά ζημιές μετά από τις αποσβέσεις και τους φόρους 356 εκατ. Κι αυτό γιατί αντιλαμβανόμενοι τον κοινωνικό ρόλο της ΔΕΗ αποφύγαμε να μετακυλήσουμε τις μεγάλες τότε αυξήσεις του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων CO2 στην κατανάλωση. Αλλωστε, μια επιχείρηση σαν τη ΔΕΗ, με 6,5 εκατ. πελάτες και 4,7 δις. ετήσιο τζίρο μπορούσε για ένα διάστημα να ζήσει με αυτές τις ζημιές, χωρίς κανένα κίνδυνο, και να απορροφήσει αυτές τις ανατιμήσεις σε όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η κατάσταση αυτή και τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη, για τα οποία έχω αναφερθεί δημοσίως κατ’ επανάληψη, έχουν κατατεθεί και συζητηθεί διεξοδικά στη ΓΣ των μετόχων τον Ιούνιο του 2019, οι οποίοι με συντριπτική πλειοψηφία, άνω του 95% ενέκριναν τα πεπραγμένα της διοίκησης. Ενόψει των ανωτέρω σας καλώ να δημοσιεύσετε την παρούσα απάντηση μου όπως ακριβώς κάνατε με το επίμαχο δημοσίευμα σας επιφυλασσόμενος, σε αντίθετη περίπτωση, παντός νόμιμου δικαιώματος μου .

Αθήνα 8/10 2021

Ε. Μ. Παναγιωτάκης

τ. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

Διαβάστε επίσης:

Μανώλης Παναγιωτάκης (πρώην πρόεδρος ΔΕΗ): Ναι στην αύξηση κεφαλαίου, αν πουλάγαμε το 2018 δεν θα έπιανε ούτε ευρώ

Οι ξένοι επιστρέφουν στις τράπεζες: Τι δείχνουν τα πακέτα στη Eurobank, τι σημαίνει κίνηση πάνω από το 1,43 ευρώ στην Πειραιώς

Keywords
Τυχαία Θέματα