Δίκη Folli Follie: Οι πέντε «πληγές» της οικογένειας Κουτσολιούτσου – Οι καταθέσεις που τους «έκαψαν»

E-mails, αναγνωστέα έγγραφα, μαρτυρίες και μία «αυτοκρατορία» του fashion που έζησε το δικό της «κραχ» το 2018, οδηγώντας σε απόγνωση τον επενδυτικό κόσμο και… το χρηματιστήριο έρχονται ξανά στο προσκήνιο με την πολύκροτη δίκη της Folli Follie, ίσως του μεγαλύτερου οικονομικού και επιχειρηματικού σκανδάλου από την περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Με την υπόθεση να μετρά σχεδόν 6 χρόνια από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, η δίκη άρχισε ξανά στις αρχές

Ιανουαρίου του 2024 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Η κούραση των κατηγορουμένων είναι εμφανής εξαιτίας της καθυστέρησης της εκδίκασης που οφείλεται στην αποχή των δικηγόρων.

Ωστόσο, το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στη δίκη περιγράφεται με μία φράση: «Ο σώζων εαυτό σωθείτο».

Όσο εξελίσσεται η ακροαματική διαδικασία ολοένα και περισσότεροι μάρτυρες και στοιχεία έχουν αρχίσει να «καίνε» την οικογένεια Κουτσολιούτσου. Κάνοντας ένα μικρό flashback από την αρχή της δίκης τον Ιανουάριο του 2024, αυτές είναι οι πέντε «πληγές» της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Η κομβική κατάθεση του ορκωτού ελεγκτή της PwC

Στη δικάσιμο της 10ης Ιανουαρίου 2024, ο ορκωτός ελεγκτής κ. Αντώνης Αντωνιάδης από την PricewaterhouseCoopers (PwC) που είχε διενεργήσει διπλό έλεγχο στον όμιλο της Folli Follie, όπως είχε γράψει το mononews, κατέθεσε ότι με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε από της ελέγχους τόσο  ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος όσο και ο γιος του, κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γνώριζαν για της παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, εξαπατώντας με αυτό τον τρόπο της επενδυτές, δημιουργώντας μία επίπλαστη εικόνα ευρωστίας.

Ο μάρτυρας, ο οποίος απέδωσε ευθύνες και σε τρία στελέχη από την Κίνα, κατέδειξε τον Δημήτρης και τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο ως εκείνους που «ήξεραν ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι οικονομικές καταστάσεις χρήσης του 2017 που είχαν δημοσιευτεί», αν και, της είπε, δεν θα ήταν σε θέση η εταιρεία ούτε να πληρώσει της πιστωτές της».

Βέβαια, ο κύριος Αντωνιάδης δεν ήταν ο μόνος που έριξε τα βάρη του σκανδάλου στον Δημήτρη και τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) κ. Παναγιώτης Παπαδέας, τόνισε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ότι είχε χτυπήσει των κώδωνα του κινδύνου για τη δυσανάλογη κερδοφορία που εμφάνιζαν οι θυγατρικές της Folli Follie στην Ασία συγκριτικά με την υπόλοιπη εικόνα του ομίλου.

Το e–mail του CFO της Folli Follie Ασίας που «καίει» τους Κουτσολιούτσους

Ωστόσο, δεν είναι μόνο μάρτυρες που «καίνε» την οικογένεια Κουτσολιούτσου, αλλά και αναγνωστέα έγγραφα που έχουν καταθέσει οι συνήγοροι των άλλων κατηγορουμένων.

Ειδικότερα, ένα email του Ιωάννη Μπεγιέτη, πρώην οικονομικού διευθυντή (CFO) της Folli Follie Ασίας, προς τη Διοίκηση της εταιρείας, δηλαδή προς την οικογένεια Κουτσολιούτσου, το οποίο αναφέρει ότι: «Ο κίνδυνος να μας ξεσκεπάσουν οι ορκωτοί είναι τεράστιος» αποτελεί το «χαρτί» που «καίει» τους τότε επικεφαλής του ομίλου.

Το επίμαχο έγγραφο με το email του κ. Μπεγιέτη, κατέθεσε ο συνήγορος υπεράσπισης των ορκωτών, Γεωργίου Βαρθαλίτη και Χρυσούλας Τσακαλογιάννη στη δικάσιμο της 25ης Ιανουαρίου, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αποδείξει ότι η διοίκηση του ομίλου γνώριζε για τη «φούσκα» που επρόκειτο να σκάσει.

Όπως γνώριζαν και όλοι όσοι είχαν στήσει το κόλπο –όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο- με τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών στην Κίνα, οι οποίες αποτύπωναν ψευδή στοιχεία για την εμπορική δραστηριότητά τους. Με την αποκάλυψη αυτού του email ουσιαστικά ο κ. Μπεγιέτης ομολογεί ότι υπήρχαν παρατυπίες που θα… ξεσκέπαζαν οι ορκωτοί.

«Ο Δ.Κουτσολιούτσος ήξερε τι γίνεται στην Ασία. Ζήτησε συγγνώμη που έμπλεξε κόσμο»

Στη δικάσιμο της 16ης Φεβρουαρίου, μια νέα μαρτυρία έριξε ακόμα περισσότερο φως στη δίκη της Folli Follie.

Ο κ. Κωνσταντίνος Πάσχος, μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Μανώλη Ζαχαρίου, πρώην αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της Folli Follie, δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι κατά τη διάρκεια μίας συζήτησής του με τον κ. Ζαχαρίου, ο δεύτερος του εκμυστηρεύτηκε ότι «ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος του είπε ότι αυτός φταίει και ζήτησε ‘’συγγνώμη’’ που έμπλεξε τόσο κόσμο». Στη συνέχεια, ο κ. Πάσχος υποστήριξε ότι ο κ. Ζαχαρίου του είχε αναφέρει πως ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ήξερε τι γίνεται στην Ασία.

Και αν νομίζετε ότι τα «καρφιά» ενάντια στον πρώην επικεφαλής της διοίκησης του ομίλου τέλειωσαν, εξαπατάσθε.

Τα «εμπόδια» στον έλεγχο της Ernst&Young

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δικάσιμου, νέος μάρτυρας «έριξε λάδι στη φωτιά», αφού κατέθεσε ότι ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος με τις εντολές του στον Τonio Law, κωλυσιεργούσε την αποστολή απαραίτητων στοιχείων για τον έλεγχο που έπρεπε να διενεργήσει η Ernst and Young στη Folli Follie Ασίας, υπό το πρόσχημα του ελέγχου από την Alvarez and Marshall, γεγονός που οδήγησε στην αποχώρηση της ελεγκτικής εταιρείας που ανήκει στις big 4.

Ο κ. Σπυρίδων Γκότσης, μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Φραγκίσκου Γρατσώνη, πρώην Οικονομικού Διευθυντή και μέλος ΔΣ της Folli Follie, κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι για τον όμιλο της Ασίας την «αποκλειστική εποπτεία με το πνεύμα της εμπιστευτικότητας» είχε ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

Απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης του κ. Γρατσώνη, για τη συμπεριφορά του τελευταίου αλλά και των άλλων προσώπων μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από την εταιρεία να παρουσιάσει τα ταμειακά διαθέσιμα της Ασίας, ο μάρτυρας απάντησε ότι  η κα. Ειρήνη Νιώτη, Διευθύντρια Treasury & Financial Risk και ο κ. Γρατσώνης έστειλαν επιτακτικά emails στον κ. Ιωάννη Μπεγιέτη, Οικονομικό Διευθυντή της Folli Follie Ασίας και στον Περιφερειακό διευθυντή, Tonio Law, ζητώντας τους να στείλουν τα απαραίτητα στοιχεία.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τα όσα κατέθεσε ο κ. Γκότσης, ο κ. Γρατσώνης -ο οποίος συνεργάστηκε για τη διεξαγωγή του ελέγχου με την Ernst & Young- πίεζε αφόρητα τους ιθύνοντες της Ασίας. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με όσα κατέθεσε ο κ. Γκότσης, ο Tonio Law, ρωτούσε τον κ. Δ. Κουτσολιούτσο τι να κάνουν και εκείνος του απάντησε ότι «είχαν τον έλεγχο που έκανε η Alvarez και δεν είχαν πού να βάλουν την Ε&Υ», καθυστερώντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία του ελέγχου από την Ernst and Young, η οποία τελικά αναγκάστηκε να αποσυρθεί.

Η δίκη της Folli Follie συνεχίζεται στις 6 Μαρτίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης:
Δίκη Folli Follie: Ταραχή για Δ. Κουτσολιούτσο από νέα κατάθεση: Αυτός εμπόδισε τον έλεγχο της Ernst&Young

Πού χάθηκαν οι rich and famοus φίλοι των Κουτσολιούτσων; Τα ξέφρενα πάρτι της χλιδής και η μοναξιά στο εδώλιο

Δίκη Folli Follie – Μάρτυρας «καρφώνει» τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο: «Ηξερε τι γίνεται στην Ασία. Ζήτησε συγγνώμη που έμπλεξε κόσμο»

Keywords
Αναζητήσεις
diki-folli-follie-oi-pente-pliges-tis-oikogeneias-koutsolioutsou--oi-katatheseis-pou-tous-ekapsan.htm
Τυχαία Θέματα