Δίκη Μάτι: Ένοχοι 9, αθώοι 12 για την ολέθρια πυρκαγιά

Ένοχοι 9, αθώοι 12 για την ολέθρια πυρκαγιά στο Μάτι.

Αυτή είναι η τελική πρόταση του εισαγγελέα για τους 21 κατηγορούμενους στην πολύκροτη δίκη.

Κατά τον εισαγγελέα, δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για το θάνατο 104 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων για την τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.

Αντίθετα, αποδείχθηκε, κατά τον εισαγγελέα, ότι ευθύνονται για την εθνική τραγωδία και πρέπει να καταδικαστούν για ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια οι:

Σωτήρης Τερζούδης (τοτε αρχηγος Πυροσβεστικού Σωματος)Βασίλης Ματθαιόπουλος
(τότε υπαρχηγος ΠΣ)Ιωάννης Φωστιέρης (επικεφαλής ΕΣΚΕ)Νίκος Παναγιωτόπουλος (επίγειος επικεφαλής ΠΣ)Χαράλαμπος Χιώνης (διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αν.Αττικής)Βάιος Θανασιάς (αντιδήμαρχος Μαραθωνα)Ευάγγελος Μπουρνούς (δήμαρχος Ραφήνας)Αντώνιος Παλπατζής (αντιδήμαρχος Ραφηνας).

Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την καταδίκη για εμπρησμό του Κ Αγγελόπουλου. Είναι ο ηλικιωμένος που αγνοώντας τις προειδοποιήσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έκαψε κλαδιά και ξερόχορτα στο Νταού, με αποτέλεσμα η φωτιά να ξεφύγει και να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Για τον ηλικιωμένο που αρνείται ότι από δική του αμέλεια προκλήθηκε η τραγωδία, ο εισαγγελέας είπε στην αγόρευσή του:

«Τελικά κάποιες πράξεις όσο καταστροφικές κι αν είναι, μόνο ο Θεός μπορεί και σε αυτόν θα δώσουμε τον τελευταίο λόγο για όσα πράξαμε και δεν πράξαμε».

Ο Παναγιώτης Μανιάτης εισηγήθηκε στους δικαστές την πλήρη αθώωσητης τότε Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, των τότε Δημάρχων Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και Πεντέλης Δημήτριου Στέργιου Καψάλη, του τότε γγ Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, των τότε στελεχών της Πυροσβεστικής Χρήστου Γκολφίνου, Φίλιππου Παντελεακου, Δαμιανού Παπαδοπουλου, Χρήστου Λάμπρη, Χρήστου Δροσοπούλου, Γεωργίου Πορτοζουδη και Στέφανου Κολολουρη και του τότε αξιωματικού στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπου Συρογιαννη.

Για τον πρώην Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς ο εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για την «εσφαλμένη ενημέρωση» μέσω των συνεντεύξεών του σε ΜΜΕ για την εξέλιξη της φωτιάς.

Κατά τον εισαγγελέα:

«Αποδείχθηκε ότι ο Δήμαρχος Ραφήνας έκανε ενημερωτικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και παρείχε ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς. Υπό τη θεσμική του ιδιότητα παρείχε ενημέρωση μέσω ΜΜΕ και όσοι τον άκουγαν να παρέχει διαβεβαιώσεις εφησύχασαν ότι η φωτιά έχει αντίθετη κατεύθυνση. Από πού αντλούσε πληροφορίες; Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Έχω τη γνώμη ότι προέβη στην ενέργεια εσφαλμένης ενημέρωσης στο κοινό που επέτεινε το αξιόποινο αποτέλεσμα.
Οφείλει να αναμεταδίδει υπεύθυνη ενημέρωση ή να απέχει από την ενημέρωση που έχει λάβει από μη αξιόπιστες πηγές, γιατί προκαλεί σύγχυση.»

Για τους δύο αντιδημάρχους Μαραθώνα και Ραφήνας ο εισαγγελέας πρότεινε καταδικη για το σκέλος των κατηγοριών που αφορούν τον πλημμελή καθαρισμό οικοπέδων ιδιωτών.

Για τον ηλικιωμένο που κατηγορείται για τον εμπρησμό ο εισαγγελέας είπε:

«Έχω τη γνώμη ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος έβαλε τη φωτιά υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τον κίνδυνο. Ανθρώπινα αρνείται την ενοχή του και διστάζει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Αυτός έθεσε τη Λυδία λίθο της συμφοράς.
Ήταν το πρόσωπο που προκάλεσε τη φωτιά.”

Στις 22 Φεβρουαρίου η δίκη θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη για το Μάτι: Την απαλλαγή της Ρένας Δούρου ζήτησε ο εισαγγελέας

Έφτασαν στο Σύνταγμα τα πρώτα τρακτέρ – Στις 17:30 η συγκέντρωση στη πλατεία Ομονοίας

Αγρότες: Προτροπή της ΕΛΑΣ να αποφύγουν οι οδηγοί τις μετακινήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Keywords
Τυχαία Θέματα