Διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2022 – mononewsTV

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέα συμπληρωματική αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου εντός του 2022 εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν συζητήσεις σχετικό με το ποιο θα μπορούσε να είναι το επιπλέον ποσοστό με τα σενάρια κυμαίνονται κοντά στο 5 – 7%, συμπληρωματικά του 2% που θα δοθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2022 σε περίπου 500.000 εργαζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπει

ο νόμος για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού με τις συζητήσεις μεταξύ κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων να ξεκινούν τις πρώτες εβδομάδες της νέας χρονιάς.

Η εφαρμογή του νέου αυξημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι καθοριστικός παράγοντας είναι τόσο η ανάπτυξη κοντά στο 7% το 2021 και 4,5% το 2022, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα ότι υπάρχει δυσκολία στην εκτίμηση των τελικών μεγεθών λόγω του πληθωρισμού που δημιουργεί η υγειονομική και ενεργειακή κρίση.

Η αύξηση των κατώτατων μισθολογικών ορίων θα συμπαρασύρει και τους υψηλότερους μισθούς που παραμένουν επί σειρά ετών παγωμένοι, είτε μέσω κλαδικών, είτε και επιχειρησιακών συμβάσεων. Η αύξηση θα επηρεάσει και τις αμοιβές εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ θα συμπαρασύρει και τουλάχιστον 20 επιδόματα, που δίνει κατά κύριο λόγο ο ΟΑΕΔ.

Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξάνεται κατά 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022, φτάνοντας από τα 650 ευρώ μεικτά στα 663 μεικτά, ενώ το καθαρό ποσό του μισθού θα αγγίξει τα 569 ευρώ ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ. Η αύξηση των μεικτών αποδοχών φτάνει τα 156 ευρώ σε ετήσια βάση.

Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!  https://bit.ly/3de5Kl9
Keywords
Τυχαία Θέματα