Ένας ξενοδόχος που ζητά 65 εκατ. ευρώ από 3 τραπεζίτες, η επανεμφάνιση του Mubashir Mukadam και η δύσκολη απόφαση του Δ.Σ. της Alpha σήμερα για το Orbit

Ένας ξενοδόχος που βγάζει λεφτά μόνο από τα δικαστήρια…

Τώρα που εμείς οι μοναχοί μαζευόμαστε συχνότερα για προσευχή, έχω τη δυνατότητα να μαθαίνω πολλά σπουδαία πράγματα, μερικές απίστευτες ιστορίες του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος αυτής της χώρας…

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον ξενοδόχο Παντελή Μαντωνανάκη.

Είναι προφανές ότι ο πανέξυπνος αυτός άνθρωπος, κερδίζει περισσότερα από τις αγωγές και τις δικαστικές ή διαιτητικές αποφάσεις, παρά από τη λειτουργία των μονάδων του.

Θα σας διηγηθώ μια παλιά ιστορία, όπως ακριβώς μου την είπε ένας γέρος μοναχός, η οποία ωστόσο

φτάνει μέχρι και τις μέρες μας, αφού τρία κορυφαία τραπεζικά στελέχη, μεγάλου χρηματοπιστωτικού Ομίλου, αντιμετωπίζουν –σήμερα– το ενδεχόμενο να καταβάλλουν στον αγαπημένο μας ξενοδόχο όχι ένα, ούτε δύο, αλλά εξήντα πέντε (65) εκατ. ευρώ!!

Προσθέστε και τα άλλα 600 εκατ. ευρώ που διεκδικεί ο ίδιος ξενοδόχος από το Ελληνικό Κράτος (!) για την υπόθεση του Lagonissi Resort και τότε ίσως απορήσετε κι εσείς μαζί μου: πως είναι δυνατόν ένας τέτοιος, ένας τόσο καλός πελάτης του ελληνικού δημοσίου να …επιδοτείται (με αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Ανάπτυξης) με επιπλέον με 4,5 εκατ. ευρώ για τις καλές υπηρεσίες του!!

Μια φορά κι έναν καιρό…

Πάμε πίσω στο μακρινό 2000. Η χρηματιστηριακή φούσκα έχει σκάσει αλλ’ ουδείς πιστεύει ότι το Χρηματιστήριο θα χάσει πολύ περισσότερο από τις 4.000 μονάδες που βρισκόταν εκείνη την εποχή.

Ο ξενοδόχος Παντελής Μαντωνανάκης αποφασίζει να εισάγει τις μετοχές της εταιρείας του ΗΛΙΟΣ στο Χρηματιστήριο.

Ορίζει ως αναδόχους δύο μεγάλες τράπεζες της εποχής και ξεκινά την προσπάθεια του να προσελκύσει το επενδυτικό κοινό.

Όπως, ίσως θυμάστε, οι περισσότεροι «επενδυτές» του Χρηματιστηρίου εκείνης της εποχής είχαν κάψει τα δάκτυλα τους, είχαν χάσει τα μαλλιοκέφαλά τους και δεν ήταν πολύ πρόθυμοι για νέες περιπέτειες.

Η Δημόσια Εγγραφή της Ήλιος αποτυγχάνει παταγωδώς.

Ο Παντελής Μαντωνανάκης όμως δεν θέλει να ακούσει τίποτα. Θέλει να ξαναδοκιμάσει! Πηγαίνει στις τράπεζες και τους λέει: «Εσείς αναλάβατε ανάδοχοι, εσείς θα αγοράσετε τις μετοχές μου. Εγώ θέλω να μπω στο Χρηματιστήριο».

Γίνεται φασαρία, διαβουλεύσεις, συζητήσεις, διαπραγματεύσεις και πολλά ακόμη.

Τελικά, με την προσωπική παρέμβαση των δύο αειμνήστων μεγαλοτραπεζιτών της εποχής, του Θόδωρου Καρατζά και του Γιάννη Κωστόπουλου, ο ξενοδόχος πείθεται να αποσύρει τις διεκδικήσεις του…

Το τι ακολούθησε στην χρηματιστηριακή αγορά μετά όλοι το γνωρίζετε, μην ξεχνάτε ότι μεσολάβησε και η 11η Σεπτεμβρίου 2001…

Ιστορίες για γέλια και για δάκρυα στα Δικαστήρια…

Ο ευυπόληπτος ξενοδόχος της ιστορίας μας, μερικά χρόνια αργότερα προσφεύγει –κατά την προσφιλή του μέθοδο– στα Δικαστήρια.

«Οι κακοί τραπεζίτες μου υποσχέθηκαν ότι –αφού δεν μπορούσα να μπω στο Χρηματιστήριο– θα μου έδιναν χαμηλότοκα δάνεια ύψους 65 εκατ. ευρώ» είπε με δάκρυα στα μάτια, στον Δικαστή.

Δεν έμεινε μόνο σ’ αυτή την αγωγή. Προχώρησε περισσότερο.

Αποφάσισε να μηνύσει και τα 3 τραπεζικά στελέχη που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, σήμερα 20 χρόνια μετά, για να τους ζητήσει –προσωπικά (!)– ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ για το «κακό» που του ‘χουν κάνει!

Και τότε… ω! του θαύματος!

Τα πρωτοβάθμια Δικαστήρια, τον περασμένο Ιούλιο, τον δικαίωσαν! Δεν έχει σημασία το γεγονός ότι δεν προσκόμισε ούτε ένα έγγραφο που να αποδεικνύει ότι του είχαν υποσχεθεί δάνεια.

Δεν έχει σημασία ότι μεσολάβησε μια υπερδεκαετής πρωτοφανής οικονομική κρίση.

Το Δικαστήριο δικαίωσε τον Ξενοδόχο της ιστορίας μας και επιδίκασε μια πρωτοφανή αποζημίωση στα 3 τραπεζικά στελέχη που έχουν την ατυχία να ζουν ακόμη και να βιώνουν τέτοιες συγκλονιστικές εμπειρίες…

Προφανώς έχουν ασκήσει εφέσεις, προφανώς αυτή η υπόθεση για να τελεσιδικήσει θέλει πολύ χρόνο ακόμη.

Υπάρχει όμως το επιμύθιο:

Σ’ αυτή τη χώρα, ό,τι δηλώσεις παίρνεις!

Αρκεί να έχει τις σωστές διασυνδέσεις, να  βρεις έναν ευσυγκίνητο δικαστή, χωρίς πολλές γνώσεις περί οικονομικών, αρκεί να επιμένεις να υποβάλλεις μηνύσεις, αγωγές και να προσφεύγεις σε Διαιτησίες. Κάπου μέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα θα δικαιωθείς. Έτσι θα κερδίσεις πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που θα κέρδιζες με τη δουλειά σου…

Mubashir Mukadam: Στην Τράπεζα Πειραιώς ένας φίλος ήρθε απόψε απ’ τα παλιά…

Ένας άλλος μοναχός που διαβάζει με μανία όλες τις Χρηματιστηριακές Ανακοινώσεις που επεσήμανε μία αρκετά ενδιαφέρουσα:

«Η Τράπεζα Πειραιώς, θυγατρική της Πειραιώς Financial Holdings, προχώρησε σε σύναψη μακροχρόνιας συμφωνίας με εταιρείες του ομίλου της Blantyre Capital Limited (“Blantyre Capital”) για τη διαχείριση μη κύριων συμμετοχών που κατέχει και για αρχική περίοδο διάρκειας 10 ετών (η «Συναλλαγή»).

Το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο, αρχικής περιμέτρου €0,2 δισ., αποτελείται από επιλεγμένες συμμετοχές μη σχετιζόμενες με τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα και την κύρια δραστηριότητα της Τράπεζας Πειραιώς».

Για να μην σας ταλαιπωρώ με πολλές λεπτομέρειες η Blantyre Capital είναι μια Λονδρέζικη εταιρεία με γραφεία στο Picadilly Arcade, στην οδό Jermyn, την οποία διευθύνει ένας Ινδικής καταγωγής genius, o Mubashir Mukadam (Managing Partner & Chief Investment Officer) που ειδικεύεται σε επενδύσεις μετοχών και «ειδικές περιπτώσεις χρεών και δανείων».

Με τη συμφωνία που υπέγραψε θα αναλάβει τη διαχείριση των ακινήτων της ΕΤΒΑ.

Στην εταιρεία αυτή εργάζεται –αν δεν κάνω λάθος– και ο κ. Χρήστος Βλάχος, αυτή η ξεχωριστή, ευγενική και διαρκώς χαμογελαστή, φυσιογνωμία της αγοράς μας.

Θυμάμαι όμως επίσης ότι ο κ. Mubashir Mukadam είχε προσπαθήσει να πάρει και τα δάνεια του Λογοθέτη (τελικά κέρδισε η Davidson Kempner του Χατζηπαύλου) αλλά επίσης αγόρασε και κάποια άλλα δάνεια «ιδιαίτερης βαρύτητας και ευαισθησίας» που έλυσαν χρονίζοντα προβλήματα στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Είναι τόσο μικρός αυτός ο κόσμος…

Το Δ.Σ. της Alpha αποφασίζει σήμερα για το ORBIT

Σε τροχιά αποφάσεων μπαίνει σήμερα το σχέδιο τιτλοποίησης κόκκινων δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ που έχει την ονομασία Orbit.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha καλείται να επιλέξει έναν από τους δύο υποψήφιους επενδυτές.

Την Γερμανική EOS και την γνωστή μας εδώ στην Ελλάδα Hoist (το H έρχεται από την PQH του Ορέστη Τσακαλώτου).  Εγώ σαν άνθρωπος του Θεού στοιχήματα δεν βάζω αλλά πιστεύω ότι οι Γερμανοί θέλουν πολύ να μπουν στην αγορά μας και πληρώνουν κάτι παραπάνω.

Από την άλλη όμως πλευρά η Hoist διαθέτει μεγάλη εμπειρία και καλές προσωπικές σχέσεις. Για να δούμε….

H κ. Παΐζη της Lamda μας προτρέπει 

Μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα για μικρούς και μεγάλους, μέσα στο κλίμα των γιορτών με ένα υπέροχο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, χιλιάδες φωτάκια και μουσική δημιούργησε η Lamda Development που παρέδωσε στους πολίτες, το πρώτο έργο του Ελληνικού.

Το Experience park  είναι γεγονός! Άνοιξε τη Δευτέρα 20 του μηνός και πλημμύρισε κόσμο από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του.

Μικροί και μεγάλοι, οικογένειες με παιδιά, απόλαυσαν τους μοναδικούς χώρους του.

Με  έκταση, προς το παρόν, 700 στρεμμάτων,  το Experience Park που θα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα για να φτάσει τα 2000 στρέμματα, θα γίνει δηλαδή το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες του.

Αξίζει να το επισκεφτείτε. Είναι εμπειρία!

Και όπως είπε και χθες η Μελίνα Παίζη, Chief Development Οfficer της Lamda το Expérience Park είναι η αρχή ενός νέου τρόπου ζωής, πιο ποιοτικού πιο όμορφου για την πόλη μας.

Η επιβεβαίωση του WISEMAN και η AXIA

Χθες σας γράφαμε για τους πετυχημένους Έλληνες χρηματιστές και επενδυτικούς  τραπεζίτες που έχουν από καιρό απλώσει τα φτερά τους στις 4 γωνιές του πλανήτη αλλά και στην Wall Street.

Χθες ανακοινώθηκε το σημαντικό deal της Spac Ithax με την Mondee.

Η ελληνικών και και κυπριακών συμφερόντων SPAC ΙΤΗΑΧ Acquisition Corporation συγχωνεύεται με τον μεγάλο τεχνολογικό πάροχο ταξιδιωτικών υπηρεσιών Mondee, εισάγοντας τις μετοχές του στη Wall Street.

Η Mondee είναι ένας τεχνολογικός οργανισμός και Τουριστικός Industry Disruptor, με έδρα τη Silicon Valley. Mε αυτό τον τρόπο εισάγονται οι μετοχές στο Nasdaq με συνολική κεφαλαιοποίηση 1 δις.δολάρια.

Ο Ορέστης Φιντικλής, ιδρυτής του Ithaca Capital Partners (εταιρία Private Equity με Εξειδίκευση στον τουρισμό και τα ακίνητα με έδρα το Μαϊάμι), μαζί με τους ιδρυτές της ΑΧΙΑ Ventures Group Δημήτρη Αθανασόπουλο, Αντώνη Αχιλλεούδη και Γιώργο Λινάτσα αλλά και το συνεργάτη τους Αλέξανδρο Αργυρό έχουν από κοινού ιδρύσει στη Wall Street, μια SPAC . την ITHAX.

Τον Φεβρουάριο 2021, η ITHAX άντλησε 241,5εκατ. δολάρια με δημόσια εγγραφή, εισάγοντας τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο του NASDAQ.

Σε αυτά τα κεφάλαια προστέθηκαν 50 εκατ. δολάρια μέσω PIPE που έδωσε την ευκαιρία συμμετοχής στο εγχείρημα, μεταξύ άλλων σε κεφάλαια των Morgan Stanley Investment Management, Origami και ARCPE όπως και εταιρίες του κλάδου του τουρισμού (Travco, Εntertainment Benefits) αλλά και ιδρυτές μεγάλων επενδυτικών οίκων Private Equity όπως και family offices από Αμερική και Ευρώπη.

Έπειτα ήρθε το deal με την Μondee που σας γράψαμε παραπάνω για να επιστεγαστεί μια θετική πορεία.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Keywords
alpha, orbit, eurobank alpha, alpha eurobank, alpha, ευρω, ζητα, orbit, τραπεζες, αποζημιωση, θυγατρική, capital, εταιρεία, ετβα, deal, acquisition, nasdaq, δις, equity, group, morgan, origami, προσφορες, υφίσταται, χρηματιστηριο, ελλαδα, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, 600 δις, τραπεζα πειραιως, οικονομικη κριση, ακινητα, γωνιες, δανεια, δουλεια, εδρα, μουσικη, πειραιως, capital, equity, origami, αγορα, αγωγη, αμερικη, ανθρωπος, αποζημιωση, ατμοσφαιρα, ατυχια, βλαχος, γεγονος, γινει, γραφεια, δακρυα, δεντρο, δευτερα, δυνατοτητα, δηλωσεις, δις, εγγραφη, εγγραφο, εγχειρημα, ευκαιρια, ειπε, εξηντα, επενδυσεις, εποχη, εταιρεία, ετβα, ετων, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ζωης, ηλιος, υπηρεσιες, υποθεση, υφίσταται, θυγατρική, κυρια, κλιμα, λεφτα, λειτουργια, λεπτομερειες, ματια, ορεστης, παιδια, προβληματα, σχεδιο, τρια, φτανει, φτερα, φορα, χρηστος, acquisition, group, deal, γελια, γνωσεις, χωρα, morgan, nasdaq, πληροφοριες, πωληση, τραπεζα, θελω να, υπεροχο
Τυχαία Θέματα