Γεωργαντζής (Quest): €40 εκατ. για επενδύσεις και εξαγορές το 2024 – Τα δεδομένα για ACS

00:02 5/4/2024 - Πηγή: Mononews

Με δύναμη πυρός 40 εκατ. ευρώ για το 2024, τα οποία θα διατεθούν για επενδύσεις και εξαγορές μπαίνει στο νέο έτος ο όμιλος Quest, με τον CEO κ. Απόστολο Γεωργαντζή να δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό έτος.

Όπως είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε αναλυτές, το CAPEX είναι πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 70% θα κατευθυνθεί στις θυγατρικές και το υπόλοιπο 30% στη μητρική εταιρεία

Quest Holdings. Μάλιστα αυτό το 30% της Quest Holdings, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 15 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για νέες εξαγορές διερεύνηση νέων εξαγορών από την εταιρεία.

Για τις θυγατρικές εταιρείες το υπολειπόμενο capex που είναι περίπου 30-33 εκατ. ευρώ, αφορά τις Infoquest και IStorm, οι οποίες έχουν τρέχον CAPEX που φτάνει τα 2,5 εκατ. ευρώ συνολικά και η ACS που αντιστοιχεί περίπου 15 εκατ. ευρώ για την συνέχιση της ενδυνάμωσης στο last mile.

«Στη Unisystems το CAPEX αντιστοιχεί σε περίπου 10 εκατ. ευρώ που είναι running CAPEX και growth CAPEX σημαίνοντας ότι θα τοποθετήσουμε μέρος αυτού του ποσού για την εξαγορά μετοχών σε άλλες εταιρείες» επεσήμανε ο κ. Γεωργαντζής.

Ο CEO του ομίλου ερωτηθείς για το μέλλον της ACS αλλά και για τις πληροφορίες ότι αναμένεται να εξαγοραστεί, απάντησε ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το οποιοδήποτε ενδεχόμενο. «Κατά διαστήματα λαμβάνουμε συνεχώς προσφορές για τις μεγάλες μας εταιρείες όπως την ACS ωστόσο ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε οποιαδήποτε συμφωνία. Εξετάζουμε τα πάντα, όλα είναι θέμα τιμήματος και φυσικά θα ενημερώσουμε για οποιαδήποτε εξέλιξη» επεσήμανε.

Στον κλάδο ταχυμεταφορών (ACS) ο κ. Γεωργαντζής επεσήμανε ότι θα συνεχιστούν οι επενδύσεις ενώ αναφορικά με τα lockers είπε ότι μέχρι στιγμής είναι στα 400, με στόχο τέλος του έτους να φτάσουν 1000 και να ξεπεράσουν τα 2000 εντός πενταετίας. Για το 2024 εκτιμάται υψηλότερη ανάπτυξη στα έσοδα και την κερδοφορία της εταιρείας σε σχέση με αυτήν που επιτεύχθηκε κατά το 2023.

Τα μερίδια στη Ρουμανία

Ο κ. Γεωργαντζής εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ομίλου στην Ρουμανία, ενώ αναμένει ότι το 2024 θα είναι μια ακόμα καλύτερη χρονιά, δεδομένου ότι το 2023 ήταν το πρώτο έτος δραστηριοποίησης της Quest στην αγορά.

Το 2023 ξεκίνησε η νέα δραστηριότητα στην αγορά της Ρουμανίας, μέσω της θυγατρικής Info Quest Technologies Romania, με αντικείμενο τη διανομή των προϊόντων Xiaomi, ως επίσημος συνεργάτης του κορυφαίου κατασκευαστή. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας κατάφερε να ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις τόσο σε επίπεδο εσόδων, πετυχαίνοντας πωλήσεις €32εκατ., όσο και σε επίπεδο κερδών προ φόρων.

Στόχος για το 2024 είναι η περαιτέρω διεύρυνση της δραστηριότητας στη Ρουμανία στοχεύοντας υψηλό ρυθμό ανάπτυξης με παράλληλη αύξηση μεριδίων αγοράς αλλά και η επέκταση του δικτύου καταστημάτων Xiaomi Stores στην Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία.

Πληροφορική

Η πληροφορική είναι από τους σημαντικότερους τομείς δραστηριοποίησης της Quest καθώς με ναυαρχίδα την Unisystems συνεισέφερε 214 εκατ. ευρώ στο συνολικό τζίρο του ομίλου.

Τα έσοδα στο 2023 διαμορφώθηκαν σε 214,2 εκατ. ευρώ (αύξηση 21,8% σε σχέση 175,9 εκατ. ευρώ το 2022), τα κέρδη ΕΒΙΤDA διαμορφώθηκαν σε 18,9 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 17,5% από το 2022),ενώ τα κέρδη προ φόρων (EBT) ανήλθαν σε 16εκατ. ευρώ (υψηλότερα κατά 25,1% από το 2022).

Για το 2024 οι αρχικές εκτιμήσεις προβλέπουν περαιτέρω αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας, προερχόμενη τόσο από την ανάπτυξη στην Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Αναλυτικότερα, η αύξηση θα προκύψει από την έναρξη υλοποιήσεων μεγάλων έργων του Ελληνικού Δημοσίου (RRF, ΕΣΠΑ), από μεγάλες συμβάσεις στον τραπεζικό χώρο, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη στο εξωτερικό. Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με νέα μεγάλα έργα ή επεκτάσεις προηγούμενων συμβάσεων.

Το 2023 κατεγράφη μείωση στις πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών στην ελληνική αγορά (-16%) με σχετική ανάκαμψη στις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων (+10%), επηρεάζοντας ακολούθως και τις πωλήσεις της εταιρείας, που δραστηριοποιείται έντονα στις δύο αυτές προϊοντικές κατηγορίες.

Παράλληλα, το κόστος δανεισμού αυξήθηκε σημαντικά, ενώ παρουσιάσθηκε καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεγάλων έργων ψηφιακού μετασχηματισμού με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Ρευστότητα

H ρευστότητα του Ομίλου παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 300 εκατ. ευρώ. Ενώ για το για το σύνολο του 2024, εκτιμάται ηπία ανάπτυξη στα ενοποιημένα έσοδα, στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) και στην προ φόρων κερδοφορία. Παράλληλα σημειώνεται ότι η ισχυρή εμπορική και χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, του επιτρέπει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις όποιες προκλήσεις παρουσιασθούν.

Για τον τομέα του Kούριερ ο κ. Γεωργαντζής είπε ότι «ερχόμενοι από μια διετία 2020-2021 ισχυρής ανάπτυξης λόγω της πανδημίας και τις δυσκολίες που υπήρξαν από την αυξημένη κίνηση, μετά η ζήτηση έπεσε ωστόσο αναπτυχθήκαμε και πιστεύουμε ότι είμαστε καλύτερα τοποθετημένοι στην αγορά».

«Αναμένουμε επίσης για τα επόμενα χρόνια ότι η αγορά θα έχει μια σταθερή άνοδο και το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μέχρι το 2028 και εκτιμούμε ότι μπορεί ο κλάδος να αναπτυχθεί με διψήφιους» ρυθμούς τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Quest: Τι βλέπει ο Θεόδωρος Φέσσας στις ΑΠΕ

Quest: Πώς ο Θεόδωρος Φέσσας γύρισε ξανά στα κέρδη τη ΓΕ Δημητρίου

Γεωργαντζής: Η Quest ψάχνει ευκαιρίες στο retail – Κοιτάμε για νέες επενδύσεις

Keywords
Αναζητήσεις
georgantzis-quest-40-ekat-gia-ependyseis-kai-exagores-to-2024--ta-dedomena-gia-acs.htm
Τυχαία Θέματα