Η Genco «καρφώνει» τον Γιώργο Οικονόμου: Πούλησε τις μισές του μετοχές πριν την κρίσιμη γενική συνέλευση

Με μία νέα επιστολή προς τους μετόχους της η ναυτιλιακή Genco Shipping & Trading αποκαλύπτει ότι ο Γιώργος Οικονόμου έχει πουλήσει πάνω από τις μισές εκ των μετοχών που κατείχε στην εισηγμένη, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη ετήσια γενική συνέλευση της που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου 2024.

Παρά το γεγονός ότι ο ισχυρός εφοπλιστής δίνει μάχη για την καταψήφιση των υφιστάμενων μελών του ΔΣ της εταιρείας από τους μετόχους και την υπερψήφιση

του προτεινόμενου από τον ίδιο για νέο μέλος, επιχειρηματία Robert Pons, εκείνος από τις αρχές Απριλίου πραγματοποιεί σταδιακές ρευστοποιήσεις αποκομίζοντας, μάλιστα κέρδη τουλάχιστον 7 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με υπολογισμούς του tradewinds.

Ο Γιώργος Οικονόμου άρχισε να χτίζει την θέση του στην Genco στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, σε τιμές από 13,97 δολάρια μέχρι 16,42 δολάρια και έφτασε να κατέχει 2.339.084 κοινές μετοχές της εταιρείας, ποσοστό 5,5% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ωστόσο, σύμφωνα τα ενημερωτικά αρχεία της SEC μετά τις 28 Μαρτίου 2024 – ημερομηνία καταγραφής των μετόχων που έχουν δικαίωμα ψήφου στην γενική συνέλευση – και συγκεκριμένα από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 2 Μαΐου 2024, πούλησε 697.432 κοινές μετοχές. Σε τιμές άνω των 21 δολαρίων έκαστη.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η Genco, ο κ. Οικονόμου της γνωστοποίησε την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, όπως απαιτείται από το καταστατικό της, ότι πούλησε άλλες 525.503 μετοχές. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τις συγκεκριμένες συναλλαγές στο χρηματιστήριο.

Η νέα επιστολή της Genco αποτελεί την τελευταία κίνηση στην μάχη της εταιρείας με τον Γιώργο Οικονόμου για την εξασφάλιση της ψήφου των μετόχων της εταιρείας, στην καθοριστικής σημασίας ετήσια γενική συνέλευση από την οποία θα προκύψει το νέο Διοικητικό της Συμβούλιο.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Σύμφωνα με τη δέσμευσή μας για ισχυρή εταιρική διακυβέρνηση, το Διοικητικό Συμβούλιο και η διοικητική μας ομάδα συνεργάστηκαν με τον κ. Οικονόμου τους τελευταίους μήνες. Με τη βοήθεια των συμβούλων του, το ΔΣ εξέτασε διεξοδικά τις προτάσεις του για την εταιρεία για επαναγορά μετοχών ή δημόσια προσφορά. Το συμβούλιο μας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι προτάσεις δεν είναι προς το συμφέρον της Genco ή των μετόχων μας. Το συμβούλιο μας έκρινε ότι οι λεπτομερείς αναλύσεις δεν έδειξαν ότι οι προτάσεις αυτές θα ενίσχυαν τη μακροπρόθεσμη απόδοση της τιμής της μετοχής».

Επίσης η εταιρεία επισημαίνει ότι τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2024 αντικατοπτρίζουν την πρόοδο που έχει σημειώσει.

Μία διαφορετική περίπτωση

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι η κίνηση του κ. Οικονόμου να ρευστοποιήσει τις μισές μετοχές του ενδεχομένως δείχνει ότι επανεξετάζει το αρχικό του σχέδιο για την εισηγμένη ναυτιλιακή. Και αυτό γιατί η περίπτωση της Genco είναι διαφορετική σε σχέση με τις άλλες τρεις εισηγμένες εταιρείες στις οποίες έχει εισέλθει ο εφοπλιστής.

Ενώ στις Performance Shipping, OceanPal και Seanergy ο Γιώργος Οικονόμου σε ρόλο επενδυτή-ακτιβιστή έχει εστιάσει την πολιτική του στην κακή, όπως υποστηρίζει, εταιρική διακυβέρνηση κατηγορώντας τις διοικήσεις τους για περίπλοκη ιδιοκτησιακή δομή που τους εξασφαλίζει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου, η Genco αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει στην επιστολή της προς τους μετόχους, βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα του αναλυτή Michael Webber σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης, τα τελευταία τρία χρόνια.

Και μπορεί το βασικό επιχείρημα τους εφοπλιστή κατά του ΔΣ της Genco να είναι η τιμή της μετοχής της που υπολείπεται σημαντικά, όπως τονίζει, της καθαρής αξίας των περιουσιακών της στοιχείων (ΝAV) και να χρεώνει στην διοίκηση της την αποτυχία αυτή, ωστόσο, από τότε που εισήλθε ο ίδιος στο μετοχικό της κεφάλαιο ο τίτλος έχει καταγράψει σημαντικά κέρδη.

Μάλιστα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας έκλεισε στα 22,95 δολάρια, πολύ κοντά στο υψηλό 52 εβδομάδων, τα 23,43 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη:

Genco Shipping: Χάνει έδαφος ο Οικονόμου – Ισχυρά τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας

Γιώργος Οικονόμου: Ο δύσκολος Μάιος και τα ανοιχτά μέτωπα του ισχυρού εφοπλιστή

Πώς φτάσαμε στον ανοικτό πόλεμο του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου με τον πρόεδρο της Genco, James G. Dolphin

Keywords
Αναζητήσεις
i-genco-karfonei-ton-giorgo-oikonomou-poulise-tis-mises-tou-metoches-prin-tin-krisimi-geniki-synelefsi.htm
Τυχαία Θέματα