Ισραήλ: Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το πότε θα πραγματοποιηθεί η απάντηση στο Ιράν – «Πρέπει να αντιδράσουμε»

Τις κινήσεις τους σχετικά με την απάντησή τους στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ εξετάζουν οι  ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα φαίνεται να έχουν πλέον αποφασίσει τον τρόπο που θα το κάνουν.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Jerusalem Post, επικαλούμενη πληροφορίες, ο χρόνος της επίθεσης του Ισραήλ δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι προετοιμασίες για το χτύπημα, οι οποίες είναι αρκετά σύνθετες.

Σύμφωνα μάλιστα

με την Jerusalem Post, ότι η απόφαση μπορεί να αλλάξει.

Το CNN ανέφερε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η ισραηλινή απάντηση θα είναι περιορισμένου εύρους, με το Ισραήλ να εξετάζει ένα «περιορισμένο» χτύπημα στο Ιράν. «Ελπίζουμε να μας δώσουν κάποια προειδοποίηση ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι να προστατεύσουμε το προσωπικό μας, όχι μόνο το στρατιωτικό αλλά και το διπλωματικό σε όλη την περιοχή», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ωστόσο ο ίδιος έλεγε ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μας προειδοποιήσουν. Γνωρίζουν ότι όταν μας προειδοποιήσουν είναι πιθανό να δηλώσουμε και πάλι την αντίθεσή μας σε ό,τι πρόκειται να πραγματοποιήσουν».

Οι ΗΠΑ «είναι πεπεισμένες ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση» εάν το Ισραήλ δεν απαντήσει, είπε ο αξιωματούχος για να συμπληρώσει ότι «οποιαδήποτε πρόσθετη κίνηση τώρα ανοίγει μια σειρά από άλλες πιθανότητες, μερικές από τις οποίες είναι αρκετά τρομακτικές».

«Πρέπει να αντιδράσουμε»

Η απάντηση του Ισραήλ στις πρόσφατες ιρανικές ομοβροντίες πυραύλων και drones θα αποτελέσει ένα “μήνυμα αποτροπής” προς την Τεχεράνη και θα δώσει ένα τέλος σε αυτόν τον γύρο εχθροπραξιών, δήλωσε την Τρίτη ο Γιούλι Εντελστάιν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.

Όπως τόνισε ο κ. Εντελστάιν, εν όψει των επικείμενων αντιποίνων, το Ισραήλ λαμβάνει υπόψη την πολεμική ετοιμότητα των δυτικών δυνάμεων, τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέχουν τα πληρώματα των αεροσκαφών, καθώς και την ανάγκη να παραμείνει η προσοχή στραμμένη στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

“Πρέπει να αντιδράσουμε. Οι Ιρανοί θα ξέρουν ότι αντιδράσαμε. Και ειλικρινά ελπίζω ότι αυτό θα τους δώσει ένα μάθημα ότι δεν μπορείς να επιτεθείς σε μια κυρίαρχη χώρα μόνο και μόνο επειδή το βρίσκεις εφικτό”, δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος.

Τόνισε ακόμα πως δεν πρόκειται για “επιχείρηση εκδίκησης” και πως το Ισραήλ δεν επιθυμεί έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας:

“Ελπίζω ειλικρινά ότι θα καταλάβουν ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους να συνεχίσουν αυτού του είδους την ανταλλαγή χτυπημάτων”.

Ερωτηθείς εάν η ισραηλινή απάντηση θα επιδιώξει να αποφύγει την ύπαρξη θυμάτων, ο Έντελσταϊν είπε ότι οι στόχοι ακόμη συζητούνται, αλλά “πάντα λαμβάνουμε πάντα υπόψη τους διεθνείς κανόνες”, σημειώνοντας πως το Ισραήλ δεν στοχεύει σκόπιμα αμάχους.

Όπως προκύπτει από ισραηλινές πηγές, ο τρόπος απάντησης του Ισραήλ στις ιρανικές επιθέσεις αναμένεται να συμφωνηθεί από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, δημοσκόπηση του τηλεοπτικού καναλιού Channel 13 έδειξε ότι το 29% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ ενός άμεσου χτυπήματος στο Ιράν, το 37% στηρίζει επίθεση σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ενώ το 25% αντιτίθεται σε μια τέτοια ενέργεια.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα

Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: «Η αποστολή δεν επηρεάστηκε από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ», λέει ο Υποναύαρχος Γρυπάρης

Keywords
Αναζητήσεις
israil-i-apantisi-mas-sto-iran-tha-termatisei-tis-echthropraxies.htm
Τυχαία Θέματα