Κατάσκοποι για τη Ρωσία με ξενοδοχείο-κρυψώνα στη Βόρεια Ελλάδα – Τι αναφέρει ο ιστότοπος «The Insider»

Ένα ξενοδοχείο-καταφύγιο για τη διαβόητη μονάδα της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών (GRU), διατηρούσαν δύο Ρωσικής καταγωγής Τσέχοι κατάσκοποι στη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την “The Kyiv Independent”, η οποία επικαλείται έρευνα της ρωσικής εφημερίδας “The Insider”.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η ομάδα εμπλέκεται σε περιστατικά που αφορούν βομβαρδισμούς και δηλητηριάσεις σε όλη την Ευρώπη.

Ο Νικολάι και η Έλενα Σαπόσνικοφ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, διαχειρίζονταν το “Villa Elena”,

ένα τριώροφο ξενοδοχείο στην περιοχή Φράμα της Χαλκιδικής, το οποίο, φιλοξενούσε σε τακτική βάση τα τελευταία 15 χρόνια, μέλη της πιο ισχυρής ομάδας του Κρεμλίνου που σχετίζεται με δολοφονίες και διαφόρων ειδών κακουργηματικές πράξεις, με το όνομα “Μονάδα 29155”.

«Το ζευγάρι είναι Ρώσοι “παράνομοι” ή κατάσκοποι, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν χωρίς διπλωματική κάλυψη, ενώ, εδώ και δεκαετίες ζεύσαν με ψεύτικα χαρτιά ως πολίτες της Τσεχίας», γράφει το “The Insider”.

Η “Μονάδα 29155”, σημειώνει το δημοσίευμα, βρίσκεται πίσω από μερικές από τις πιο γνωστές πρόσφατες εχθρικές ενέργειες της Ρωσίας σε ξένο έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018 και των θανατηφόρων εκρήξεων σε αποθήκη πυρομαχικών στην Τσεχία το 2014.

Μάλιστα τονίζει ότι “Ενώ και οι δύο σύζυγοι του Σαπόσνικοφ συμμετείχαν σε κατασκοπεία, η 62χρονη σύζυγος Σαπόσνικοβα, φαίνεται να ενσωματώθηκε άμεσα στη Μονάδα 29155”, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο.

Ο Νικολάι και η Έλενα Σαπόσνικοφ (Πηγή: theins.ru)

Αναφερόμενη σε μια έκθεση της τσεχικής αστυνομίας που δημοσιεύθηκε επίσης στις 29 Απριλίου, σύμφωνα με την οποία οι ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν υπεύθυνες για τις βομβιστικές επιθέσεις του 2014 στην Τσεχία, η εφημερίδα σημειώνει:

“Ως εκ τούτου, οι Τσέχοι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή πιθανότατα διεύθυνε και επέβλεπε τον σύζυγό και πιθανώς το γιο τους, όσον αφορά δραστηριότητες για την υποστήριξη των ρωσικών κρατικών συμφερόντων”.

Ο Νικολάι και η Έλενα Σαπόσνικοφ (Πηγή: theins.ru)

Παράλληλα, αναφέρει ότι ζούσαν μια διπλή ζωή στην Τσεχία, η κυβέρνηση της οποίας ζήτησε το 2023 την έκδοσή τους από την Ελλάδα για τις επιθέσεις στις αποθήκες, που προκάλεσαν τουλάχιστον δύο θανάτους εργαζομένων.

Ωστόσο, ο 62χρονος Νικολάι πέθανε τον περασμένο Φεβρουάριο από καρδιακή προσβολή, ενώ εκκρεμεί η έκδοση της Ελένα, αναφέρει η εφημερίδα.

Τα “μυστικά” καθήκοντα

«Τα “μυστικά” καθήκοντα της οικογένειας, κυμαίνονταν από συλλογή πληροφοριών και κατασκοπία, έως υλικοτεχνική διευκόλυνση, παροχή ασφαλών καταφυγίων, στρατολόγηση και ακόμη και βοήθεια στην εξασφάλιση πρόσβασης για τους πράκτορες της GRU, για περιπτώσεις σαμποτάζ».

H Villa Elena στη Χαλκιδική (Πηγή: theins.ru)

Οι πράκτορες περιελάμβαναν τους Alexander Mishkin και Anatoliy Chepiga, τους δύο βασικούς ύποπτους τόσο για τις δηλητηριάσεις του Σκριπάλ όσο και για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τσεχία.

Επιπλέον, η “The Kyiv Independent” αναφέρει ότι, νωρίτερα αυτό το μήνα, μια άλλη αναφορά από το “The Insider”, αποκάλυψε στοιχεία που συνδέουν το “Σύνδρομο της Αβάνας” με τη “Μονάδα 29155”, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποίησε κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα, προκειμένου να στοχεύσει το υπερπόντιο κυβερνητικό (διπλωματικό-στρατιωτικό) προσωπικό των ΗΠΑ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο ονομάστηκε “Σύνδρομο της Αβάνας”, διότι αρχικά θεωρήθηκε ότι ο πρώτος ασθενής που προσβλήθηκε από αυτό, ήταν πράκτορας της CIA στην πρωτεύουσα της Κούβας το 2016.

Ως κύρια συμπτώματα αναφέρονται το βουητό στα αυτιά, οι χρόνιοι πονοκέφαλοι και η διαρκής ψυχοφυσιολογική βλάβη.

Διαβάστε επίσης: 

Ρωσία: Δίωξη σε κάτοικο της Μόσχας που είχε βάψει τα μαλλιά του μπλε και κίτρινα

Οδησσός: Στις φλόγες το εμβληματικό «κάστρο του Χάρι Πότερ» μετά από ρωσική επίθεση

Λονδίνο: Τραυματίες από επίθεση άνδρα με σπαθί στο ΜετρόΣυνελήφθη ο ύποπτος(upd)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατάσκοποι, Ρωσία, -κρυψώνα, Βόρεια Ελλάδα –, The Insider,kataskopoi, rosia, -krypsona, voreia ellada –, The Insider