Κέρδη από ζημιές για την ΕΖΑ – Καμπανάκι για τη ρευστότητα στην αγορά

00:02 2/8/2022 - Πηγή: Mononews

Στη στροφή του καταναλωτικού κοινού προς τα ελληνικά σήματα ποντάρει η ΕΖΑ για να διευρύνει τα μερίδια αγοράς της.

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, η οποία γύρισε σε κέρδη από ζημιές το 2021, ανέκτησε τις απώλειες λόγω πανδημίας φτάνοντας στα επίπεδα προ της κρίσης, εκτιμά ότι θα φέτος θα είναι μια καλή χρονιά για την μπίρα χτυπά ωστόσο καμπανάκι για τη ρευστότητα στην αγορά και τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων

από τους πελάτες.

Η  αγορά μπύρας το 2021 κινήθηκε ανοδικά περίπου κατά 10% τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος με τη διοίκηση της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, υπό τον Αθάνασιο Συριανό, να προβλέπει σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της και άνοδο των μεριδίων αγοράς που κατέχει.

Στα 36 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης το 2021 ανήλθε στο ποσό των 33,26 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 24,53 εκατ. ευρώ κατά την χρήση 2020 κυρίως λόγω των μειωμένων αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στην αγορά μπύρας.

Αντίστοιχα ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 35,97 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 20,65 εκατ. ευρώ κατά την χρήση 2020.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα μετά από φόρους του ομίλου, το 2021 ανήλθαν σε κέρδη 71 χιλ. ευρώ έναντι ζημιάς ποσού 2,181 εκατ. ευρώ κατά την χρήση 2020. Αντίστοιχα σε εταιρικό επίπεδο τα αποτελέσματα μετά από φόρους κατά την κλειόμενη χρήση, ανήλθαν σε κέρδη 2,212 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς ποσού 674 χιλ. ευρώ κατά την χρήση 2020.

Στα αποτελέσματα χρήσης του 2021 συμπεριλαμβάνεται και ένα 1,1 εκατ. ευρώ από επιστροφή Δημοτικού Φόρου και Φόρου Ζύθου μετά από απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Αυστηρά κριτήρια αποδοχής πελατών και ασφαλίσεις απαιτήσεων

Η διοίκηση του ομίλου επισημαίνει ότι η ΕΖΑ δεν επηρεάζεται άμεσα από τη διεθνή αναταραχή του πολέμου στην Ουκρανία αλλά χτυπά καμπανάκι για την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Όπως αναφέρεται «η ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και η έλλειψη ρευστότητας που παρατηρείται στην αγορά ενέχουν αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση ζημιών που συνδέονται με τυχόν αδυναμία πελατών να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι του ομίλου και της εταιρείας».

Η διοίκηση, πάντως θεωρεί ότι ο όμιλος δεν έχει σημαντική συγκέντρωση πιστωτικού κινδύνου, καθώς υφίσταται σημαντική διασπορά των απαιτήσεων και επιπρόσθετα το τμήμα πιστωτικού ελέγχου του Ομίλου έχει θέσει αυστηρότερα κριτήρια αποδοχής πελατών ενώ απαιτήσεις από πελάτες της εσωτερικής αγοράς ασφαλίζονται μέσω συνεργαζόμενης ασφαλιστικής εταιρείας.

Αναφορικά με τη διεθνή αναταραχή σημειώνεται ότι δεν υπάρχει έκθεση του ομίλου και

της εταιρείας στη Ρωσία και στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται άμεση επίδραση από τις εν λόγω εξελίξεις.

Οποιαδήποτε επίδραση είναι μόνο έμμεση και σχετίζεται κυρίως με το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις πληθωριστικές πιέσεις μαζί με τις επακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.

Όσον αφορά την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών  έχουν εγκαίρως συνάψει ετήσιες συμβάσεις, πριν την έναρξη του πολέμου, με τους βασικούς τους προμηθευτές εξασφαλίζονται σταθερές τιμές για το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων υλών που αναμένεται να αναλωθούν κατά της τρέχουσα χρήση με αποτέλεσμα να αναμένεται περιορισμένη επίδραση από την εξέλιξη αυτή στα αποτελέσματα του έτους 2022.

Διαβάστε επίσης

Για νέο κύκλο ανατιμήσεων προειδοποιούν προμηθευτές και επιχειρήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα