ΝΑΤΟ: Συμφωνία Τουρκίας με Σουηδία και Φινλανδία – Υπεγράφη μνημόνιο που αίρει το τουρκικό βέτο

Συμφωνία επετεύχθη στην πολύωρη συνάντηση μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας, ΝΑΤΟ και Τουρκίας, ως προς την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Σε ειδική μίνι τελετή υπεγράφη σχετικό μνημόνιο που αίρει το τουρκικό βέτο.

Όπως έγινε γνωστό η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία προετοίμασαν ένα κοινό μνημόνιο

για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Νιινίστο δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία συμφώνησε να υποστηρίξει την κοινή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της συμμαχίας στην ισπανική πρωτεύουσα Μαδρίτη. Ο Νιινίστο είπε ότι η σημαντική απόφαση ήρθε αφότου οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο “για να επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους ενάντια στις απειλές η μία για την ασφάλεια της άλλης”

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινιστό και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον ξεκίνησαν την πολυαναμενόμενη τετραμερή συνάντηση λίγο μετά τις 17:00 και δύο ώρες αργότερα εξήλθαν της αίθουσας, όπως γνωστοποίησαν και τα τουρκικά ΜΜΕ.

Με ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία διόρθωσε το αρχικό της λάθος και γνωστοποίησε ότι η συνάντηση δεν τελείωσε, αλλά οι συμμετέχοντες έκαναν ένα διάλειμμα.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. Μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν, τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.

Διαβάστε επίσης:

NATO: Κοινό μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΝΑΤΟ, Συμφωνία Τουρκίας, Σουηδία, Φινλανδία – Υπεγράφη,nato, symfonia tourkias, souidia, finlandia – ypegrafi