Ο «ρωσικός δάκτυλος» στις επαφές Μητσοτάκη στις ΗΠΑ; Όλο το παρασκήνιο για τις «χρηματοδοτήσεις» προσώπων και κομμάτων από τη «ρωσική αρκούδα»

Επίσημη ενημέρωση από τις Αρχές των ΗΠΑ ως προς τον φερόμενο κατάλογο χρηματοδοτήσεων από τη Μόσχα προσώπων ακόμα και κομμάτων στην Ελλάδα θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη διάρκεια της οποίας, όπως είναι φυσικό, η έμφαση από την

ελληνική πλευρά, θα δοθεί στον ρόλο του πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και σε αυτόν του ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή, που διεκδικεί η Αθήνα, και βεβαίως, στην περαιτέρω διεθνοποίηση της τουρκικής απειλής, με την επίδειξη ντοκουμέντων, από τις καθημερινές εκφάνσεις του αναθεωρητισμού της Άγκυρας.

Βασικό ατού στη φαρέτρα της ελληνικής επιχειρηματολογίας θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, και η φωτογραφία Πούτιν-Ερντογάν, σε κοινό βηματισμό και «αγκαζέ», κατά την πρόσφατη Σύνοδο της Σαγκάης.

Στο περιβάλλον αυτό, στην Κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, επιμένουν όμως και στην ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης του θέματος της καταγγελλόμενης προσπάθειας της Ρωσίας να διοχετεύσει περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια σε πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς μιας σειράς χωρών, στο πλαίσιο οργανωμένης προσπάθειας να αυξήσει τη διείσδυση και την επιρροή της, ενδεχομένως ακόμα και με ανατροπή κυβερνήσεων που δεν είναι αρεστές στα συμφέροντα του Β. Πούτιν.

Κυβέρνηση: Η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική τροχιά, είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό», τονίζουν στην κυβερνητική πλειοψηφία, επικαλούμενοι τις ενέργειες στις οποίες προέβη προσφάτως η Σουηδία, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει ρωσική παρέμβαση στη διαδικασία των εκεί εκλογών.

«Καθώς η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική τροχιά θα πρέπει να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες παρεμβάσεις -γνωρίζουμε και τους τρόπους με τους οποίους γίνονται- δεν θα τις επιτρέψουμε στην πατρίδα μας ώστε να επηρεάσουν καθ’ οποιονδήποτε τρόπο το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών», σημειώνουν με νόημα κυβερνητικές πηγές, υπενθυμίζοντας ουσιαστικά την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να συνδυάσει εκ νέου τις σχετικές αναφορές με προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Κυβέρνησης από το εξωτερικό.

Οι ίδιες πηγές, εξακολουθούν να συνδυάζουν τη δίωξη από την πλευρά της αμερικανικής Δικαιοσύνης, του Ρώσου Μαλοφέγιεφ και το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να «στηθεί» δίκτυο τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα για την προαγωγή των ρωσικών θέσεων- προπαγάνδας, με τις αποκαλύψεις, πάλι από τις Αμερικανικές Αρχές, για τη χρηματοδότηση κομμάτων σε 24 χώρες από τη Ρωσία, και διαμηνύουν ότι «περιμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής και περαιτέρω πληροφόρηση».

Οι πληροφορίες περί ενημέρωσης της Αθήνας αναφορικά με πιθανό «ρωσικό δάκτυλο», έρχονται στη συνέχεια των δηλώσεων του ίδιου του κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, της σχετικής ανακοίνωσης της ΝΔ, αλλά και των τοποθετήσεων του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το θέμα. Κυρίως όμως, εξαιτίας των επίσημων ανακοινώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και δημοσιευμάτων έγκριτων αμερικανικών εφημερίδων, όπως οι New York Times.

Καθώς και του εγγράφου του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλιο, στο οποίο περιγράφονται οι κατηγορίες για προσπάθεια του Ρώσου Μαλοφέγιεφ, με τη συνδρομή Αμερικανού υπηκόου και τηλεοπτικού παραγωγού, με στόχο να δημιουργηθεί τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα, που θα προωθούσε τις ρωσικές θέσεις, με εμπλοκή, όπως υποστηρίζεται, Έλληνα επιχειρηματία- του εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη, κουμπάρου του Ρώσου «ολιγάρχη» – και δημοσιογράφων με «ναυαρχίδα» μεταξύ των 10 τηλεοπτικών σταθμών του δικτύου Hellasnet το περιφερειακό κανάλι Attica TV.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν αφήνουν ασχολίαστη και την αντίδραση της Ρωσικής Πρεσβείας, η οποία, με αφορμή πρόσφατες δήλωση της Ντ. Μπακογιάννη («είμαστε σε μια χώρα η οποία δέχεται ασύμμετρες απειλές»), έσπευσε, ως θιγόμενη (;) να σχολιάσει: «η Ρωσία δεν έχει κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα».

Δεν αποκλείει ρωσική παρέμβαση ο Αλ. Τσίπρας

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί η απάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ερώτηση, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Έριξε τη … μπηχτή του, σε μια προσπάθεια να αποδώσει διγλωσσία μεταξύ Μαξίμου και Βασιλίσσης Σοφίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «αξιωματούχοι της κυβέρνησης, το Υπουργείο Εξωτερικών, ενημέρωσαν όπως έμαθα, την προηγούμενη εβδομάδα κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ότι η Ελλάδα δεν ήταν από τις χώρες που ενημέρωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ότι υπάρχει τέτοιου είδους παρέμβαση στα εσωτερικά της».

Εκτίμησε, ταυτόχρονα, ότι η επίκληση από την Κυβέρνηση των πληροφοριών περί ρωσικής παρέμβασης στις εσωτερικής εξελίξεις «σε μεγάλο βαθμό, ίσως να δείχνει έναν πανικό από την πλευρά του κυρίου Μητσοτάκη να δικαιολογήσει την επερχόμενη ήττα του στις εκλογές σε εξωγενείς παράγοντες».

Ωστόσο, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ύπαρξης ρωσικού «δακτύλου» στη χώρα, και μάλιστα πρότεινε την περαιτέρω θεσμική διερεύνηση της υπόθεσης.

«Θα έλεγα να αφήσουμε τα μεγάλα λόγια και να περάσουμε στην πράξη.

Να γίνει μία έρευνα αν όντως είχαμε ή έχουμε παρέμβαση του ρωσικού παράγοντα στα ελληνικά πράγματα. Και να ξεκινήσουμε αυτή την έρευνα μαζί, από τα όσα συνέβησαν ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα, την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών, της υποκίνησης διαδηλώσεων και της χρηματοδότησης των αντιδράσεων», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας, μάλιστα, τις απελάσεις πολιτών και διπλωματών, «που είχαμε ενδείξεις ότι συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες».

«Έχω την αίσθηση ότι η χώρα έχει τις δυνατότητες και τις υπηρεσίες, που μπορεί να προασπίσει ζητήματα κυριαρχίας. Και δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ένας μεγαλύτερος φόβος από αυτόν που πρέπει να έχουμε όλοι για να είμαστε σε επαγρύπνηση», κατέληξε με νόημα ο κ. Τσίπρας.

Δείτε εδώ το έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης:

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας επιδόθηκε σε υποσχέσεις προς όλους, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση

Keywords
ηπα, new york times, new york, υπουργειο δικαιοσυνης, ελλαδα, νέα, οηε, αθηνα, επιρροή, θεσσαλονικη, ρωσία, ΔΕΘ, νεα δημοκρατια, york, times, attica, συριζα, εκλογες, τσιπρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, χωρες, ρωσία, το θεμα, ηπα, ηττα, θεμα, οηε, πλαισιο, σουηδια, φωτογραφια, ωρα, attica, times, αφορμη, γινει, γινονται, δηλωση, διγλωσσια, δειχνει, δοθει, δικτυο, εγρηγορση, εγγραφο, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, ενημερωση, εξελιξη, επιρροή, ερντογαν, ερευνα, ερχονται, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, κυβερνηση, λογια, μαξιμου, μητσοτακης, μοσχα, νεα υορκη, νοημα, ουσιαστικα, περιβαλλον, περιφερειακο, πουτιν, ρολο, συνεχεια, υπουργειο εξωτερικων, φυσικο, φοβος, μπηχτη, ελληνικα, εμφαση, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, new york times, new york, πηγες, πληροφοριες, θεσεις, βεβαιως, york
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη, ΗΠΑ Όλο,mitsotaki, ipa olo