Οριακά κέρδη στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στην MSCI

Με μικρά κέρδη 0,15%, στις 737,10 μονάδες, κινείται αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω άλλης μια ημέρας απωλειών στις αγορές του εξωτερικού, με τα ραντάρ των επενδυτών να παραμένουν προσηλωμένα στην εμπορική διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώνεται στα 4,39 εκατομμύρια ευρώ.

Μοιρασμένα είναι προς το παρόν τα πρόσημα στους τίτλους μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με την αγορά να επιχειρεί να

ξεφύγει από την εικόνα της τελευταίας εβδομάδας, οπότε και ξέσπασε η «καταιγίδα Trump», αναστατώνοντας τις παγκόσμιες αγορές. Το ΧΑ μέτρησε πληγές 5% σε εβδομαδιαία βάση, έχοντας επιπλέον βαρίδι το εγχώριο πολιτικό προσκήνιο, με τις κομματικές προεκλογικές υποσχέσεις και την συνεπαγόμενη επιδείνωση των κρατικών ομολόγων.

Καθώς πάντως οι ευρωεκλογές βρίσκονται μόλις δύο εβδομάδες μακριά και ο Trump συντηρεί την απειλητική του ρητορική, κανένας από τους δύο αυτούς αρνητικούς καταλύτες δεν αναμένεται να δώσει ανάσα στις αγορές. Έτσι, το ήδη εύθραυστο χρηματιστηριακό περιβάλλον, παραμένει καταδικασμένο να υπερασπίζεται τα τεχνικές στηρίξεις, ενώ ολοένα και συχνότερο είναι το φαινόμενο οι επενδυτές να αγκιστρώνουν τις ελπίδες τους στις καλές ειδήσεις που κυκλοφορούν.

Στο κλίμα λοιπόν των καλών ειδήσεων, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η εβδομάδα αυτή για Εθνική και Eurobank, με σημαντικότερο σημείο τη σημερινή ανακοίνωση της MSCI, όπου θα διευκρινιστεί η επανένταξη των δύο τραπεζικών μετοχών στους δείκτες της, με τις πρώτες κινήσεις προεξόφλησης να έχουν ήδη λάβει χώρα. Τυχόν επιβεβαίωση βέβαια, μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για τους δύο τίτλους, οι οποίοι χαίρουν και της προτίμησης της Morgan Stanley, όπως γνωστοποίησε η αμερικανική τράπεζα με έκθεσή της την Παρασκευή.

Επιπλέον, αύριο η Εθνική Τράπεζα ανοίγει τον χορό των τραπεζικών αποτελεσμάτων, δημοσιεύοντας τα οικονομικά της στοιχεία για το α’ τρίμηνο μετά το τέλος της συνεδρίασης. Στις 16 Μαΐου η τράπεζα διοργανώνει στο Λονδίνο Investment Day, όπου και θα παρουσιάσει τους επιχειρηματικούς της στόχους. Σημαντική όμως θα είναι η εβδομάδα και για τη Eurobank, καθώς η τιτλοποίηση «μαμούθ», ύψους 9,5 δισ. ευρώ, μπαίνει στην τελική της ευθεία. Πρόκειται για την πρώτη αλλά και τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που πραγματοποιεί ελληνική τράπεζα από την έναρξη της κρίσης και μετά, η οποία θα αποτελέσει και crash test για τις διαθέσεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων που έχουν ανακοινώσει οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Στο ταμπλό, ο κλαδικός δείκτης σημειώνει απώλειες -0,54% στις 595,69 μονάδες, με τις δύο πρωταγωνίστριες της ημέρας να κινούνται ήπια ανοδικά (ΕΤΕ +0,49%, ΕΥΡΩΒ +0,35%), και τις Alpha Bank και Πειραιώς να σημειώνουν πτώση -1,54% και -2,41% αντίστοιχα.

Στον υπόλοιπο Large Cap, ανοδικά κινούνται οι Jumbo (ΜΠΕΛΑ +1,46%), Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ +1,14%), ΑΔΜΗΕ (+1,07%), Όμιλος Τιτάν (ΤΙΤΚ +0,89%), ΟΤΕ (+0,79%), Σαράντης (ΣΑΡ +0,69%), Fourlis (ΦΡΛΚ +0,41%), Αεροπορία Αιγαίου (ΑΡΑΙΓ +0,37%), Landa Development (ΛΑΜΔΑ +0,31%), ΟΠΑΠ (+0,22%), Coca Cola (ΕΕΕ +0,19%), Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ +0,12%), Όμιλος Μυτιληναίου (ΜΥΤΙΛ +0,11%). Στον αντίποδα, απώλειες σημειώνουν οι Motor Oil (MOH -0.10%), Grivalia Properties (ΓΡΙΒ -0,36%), Viohalco (ΒΙΟ -0,49%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,26%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,32%), ΟΛΠ (-1,40%) και ΔΕΗ (-1,54%).

The post Οριακά κέρδη στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στην MSCI appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα