Ουκρανία: Πλησιάζει η «μητέρα των μαχών» – Ρωσικές δυνάμεις αναδιατάχθηκαν και περικύκλωσαν το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον.

Σε «Χαρκίβ, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη – βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν», είπε ο αξιωματούχος χθες Πέμπτη το βράδυ.

Το «ίδιο είδος» κινήσεων παρατηρείται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με «πολλές γραμμές προώθησης» των ρωσικών στρατευμάτων, πρόσθεσε. Ο ρωσικός στρατός

προέλασε «περίπου 5 χιλιόμετρα» τις προηγούμενες 24 ώρες, υπολόγισε. Έχει επομένως αποκτήσει κάποια «ορμή», πάντως «όχι πολλή», σημείωσε.

Διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει «ισχυρή άμυνα».

Παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο. Σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, αναγνώρισε.

Στο μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε.

Η Maxar εξήγησε ότι οι εικόνες δείχνουν ίλες τεθωρακισμένων να ελίσσονται μέσα σε πόλεις και διαμέσου πόλεων κοντά στο αεροδρόμιο. Ορισμένα από τα στοιχεία της γιγαντιαίας οχηματοπομπής έλαβαν θέσεις κοντά στη Λουμπιάνκα, με πολλά ρυμουλκούμενα πυροβόλα να έχουν πλέον τοποθετηθεί σε θέσεις βολής.

Στο στόχαστρο των ρωσικών επιδρομών βρέθηκαν για πρώτη φορά σήμερα οι πόλεις Λουτσκ και Ντίπρο. Σύμφωνα με τις Ουκρανικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης (SES), ένα άτομο έχει χάσει τη ζωή του στο Ντίπρο.

Video of the strike in Dnipro earlier this morning pic.twitter.com/ypsaiAH5gV

— Michael A. Horowitz (@michaelh992) March 11, 2022

Το Κίεβο ελπίζει ότι θα ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικός διάδρομος από την Μαριούπολη

Η Ουκρανία ελπίζει στο άνοιγμα σήμερα με επιτυχία ανθρωπιστικού διαδρόμου για να μπορέσουν άμαχοι να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Για περισσότερο από μια εβδομάδα, οι περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης προσπαθούν να επιβιώσουν δεχόμενοι πυρά και χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχουν αποτύχει επανειλημμένες προσπάθειες για την επίτευξη τοπικής κατάπαυσης του πυρός και την ασφαλή έξοδό τους από την πόλη.

«Ελπίζουμε ότι σήμερα θα λειτουργήσει», δήλωσε η Βερεστσούκ σε τηλεοπτικά δίκτυα, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως και άλλοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν σήμερα στη χώρα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους από το Κίεβο, την Σούμι, την Χάρκιβ (Χάρκοβο), την Μαριούπολη και την Τσερνίχιβ.

Το Κίεβο δεν θα αγοράζει πλέον πυρηνικό καύσιμο από τη Ρωσία

Η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας του ουκρανικού κράτους, η Energoatom, δεν θα αγοράζει πλέον πυρηνικό καύσιμο από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Η Ουκρανία διαθέτει πυρηνικούς αντιδραστήρες της σοβιετικής εποχής και εισάγει το πυρηνικό της καύσιμο από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Βολνοβάχα

Φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα, που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μίας πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Χωρίς τρόφιμα η Μαριούπολη – Λεηλατήθηκαν καταστήματα και φαρμακεία
Keywords
Τυχαία Θέματα