Πανέτα (ΕΚΤ): Τι θα συμβεί στις ενεργειακές αγορές αν συνεχιστεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Αποσταθεροποίηση των ενεργειακών αγορών προβλέπει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Φάμπιο Πανέτα, σε περίπτωση που επεκταθούν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

«Υπάρχει κίνδυνος η συνεχιζόμενη τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να καταλήξει να αποσταθεροποιήσει τις αγορές ενέργειας», ανέφερε από τη Ρώμη.

«Οι παγκόσμιες γεωπολιτικές συγκρούσεις πηγάζουν συχνά

από την ανασφάλεια και τις επακόλουθες “ύπουλες απειλές”, την κοινωνική αναταραχή που βιώνουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, καθώς και την απώλεια της οικονομικής και πολιτικής θέσης ορισμένων χωρών και περιοχών του κόσμου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι με περιορισμένες απώλειες έκλεισαν τελικά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου τη Δευτέρα, καθώς οι ενδείξεις από τη Μέση Ανατολή δεν προδιαθέτουν για κάποια κλιμάκωση με μια απευθείας σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Ωστόσο, οι αρχικές ισχυρές απώλειες περιορίστηκαν σημαντικά στο τέλος της ημέρας, καθώς τα συμβόλαια έλαβαν τεχνική υποστήριξη.

Την περασμένη εβδομάδα, το πετρέλαιο σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, ακόμα και με τις πρόσφατες μειώσεις, το πετρέλαιο συνεχίζει να κινείται με κέρδη περίπου 14% φέτος, βρίσκοντας όμως πλέον στήριξη περισσότερο από την μείωση της παραγωγής από τις χώρες του OPEC+ παρά από την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Από εκεί και πέρα, η αγορά αναμένει πλέον τις κινήσεις του Κογκρέσου των ΗΠΑ, το οποίο κινείται προς την επιβολή κυρώσεων στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν. Οι αγοραστές περιμένουν επίσης, να δουν εάν το αργό θα διατηρήσει τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών, ανέφερε η Rebecca Babin, της CIBC Private Wealth.

Η αγορά θα επικεντρωθεί επίσης σε μια σειρά από οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ενός μέτρου του πληθωρισμού που προτιμά η Federal Reserve, ο οποίος αναμένεται να θα δώσει περισσότερες ενδείξεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, TotalEnergies, Chevron και Exxon Mobil, όπως επίσης και από την Reliance Industries Ltd. και την Cnooc Ltd.

Διαβάστε επίσης: 

Πετρέλαιο: Σε αρνητικό έδαφος ξανά WTI και Brent – Περιόρισαν στο τέλος τις απώλειες τους

Γάζα: Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δηλώνει “σοκαρισμένος” από τις αναφορές για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία

Μακρόν σε Νετανιάχου: Να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή

Keywords
Τυχαία Θέματα