Πάουελ: «Θα συνεχίσουμε μέχρι την επίτευξη του στόχου»

Ο Τζερόμ Πάουελ ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην Fed. Ακόμη, επανέλαβε την δέσμευση να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να επιστρέψει ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο του 2% και να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, διατηρώντας παράλληλα σταθερές τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες.

Σημειώνεται ότι η FOMC προχώρησε σήμερα στην τρίτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, στο εύρος του 3,00%-3,25%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις οικονομολόγων και αναλυτών

που είχαν προεξοφλήσει ότι η Fed θα διατηρήσει το “πόδι στο γκάζι” προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που συνεχίζει να καλπάζει ανεξέλεγκτα.

“Η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να απαιτήσει μια διαρκή περίοδο ανάπτυξης “

Ο επικεφαλής της Fed τόνισε, ωστόσο ότι αυτό μπορεί να απαιτήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν και να πλήξει την αγορά εργασίας. “Η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να απαιτήσει μια διαρκή περίοδο ανάπτυξης με ρυθμό κατώτερο της τάσης”, δήλωσε και πρόσθεσε: “Και, πολύ πιθανόν [σημαίνει] κάποια άμβλυνση των συνθηκών στην αγορά εργασίας”. Υπαινίχθηκε, επίσης, ότι ένα πλήγμα στην αγορά εργασίας μπορεί να αξίζει τον κόπο μακροπρόθεσμα και ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα διατηρήσει την τρέχουσα πορεία για να επιτύχει τον στόχο της.

“Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί το έδαφος για την επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης και σταθερών τιμών μακροπρόθεσμα”, ανέφερε ο Πάουελ. “Θα συνεχίσουμε μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι η δουλειά έχει ολοκληρωθεί”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της μέχρι του σημείου που θα επιβραδύνουν την οικονομία και θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες, όπως είπε, επιμένουν.

Δεν έχει αλλάξει η στάση του από το συνέδριο στο Τζάκσον Χολ

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έσπευσε να κατευνάσει τις προσδοκίες για επιστροφή σε καθεστώς αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ενέχει η πρόωρη μείωσή τους και σημειώνοντας ότι “κάποια στιγμή” θα έρθει η ώρα και γι’ αυτό.

Ο Πάουελ πρόσθεσε ότι δεν έχει αλλάξει η στάση του από το συνέδριο στο Τζάκσον Χολ, επισημαίνοντας ότι δεν θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων έως ότου υπάρξουν “αδιάσειστα στοιχεία” ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%.

Διαβάστε επίσηςFed: Επιθετική γι’ ακόμη μία φορά- Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσηςΕκτός ρωσικού συστήματος Mir οι τράπεζες των Καζακστάν – ΒιετνάμΧρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ σε τέσσερις ΟΤΑ από το Ταμείο Αλληλεγγύης
Keywords
Τυχαία Θέματα