Πλαφόν στις προμήθειες για συναλλαγές κάτω από 10 ευρώ – Ποιους κλάδους αφορά

Οριζόντια μείωση στις τραπεζικές προμήθειες στις συναλλαγές με κάρτες για μικρά ποσά φέρνει η κυβέρνηση με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί προς το τέλος της εβδομάδας. Σήμερα οι προμήθειες ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 1% και μετά το κυβερνητικό πλαφόν θα μειωθεί στο 0,5%.

Το μέτρο θα αφορά συναλλαγές με τη χρήση κάρτας για ποσά έως 10 ευρώ, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί επαγγελματίες βλέπουν το κέρδος τους να εξανεμίζεται ότι ο καταναλωτής πληρώνει με κάρτα και η προμήθεια του POS σχεδόν να το μηδενίζει.

Αιτία γι’ αυτή την νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου

Οικονομικών είναι η ασυμφωνία που υπήρξε ανάμεσα στους τρεις «παίχτες» που συμμετέχουν στις προμήθειες των POS, δηλαδή τις τράπεζες, τους εκκαθαριστές και τις εταιρείες πληρωμών VISA και Mastercard. Μάλιστα, οι δυο τελευταίοι δεν υπέβαλαν καμία πρόταση, σε αντίθεση με τις τράπεζες που συμμετείχαν ενεργά στις διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ποιους αφορά το πλαφόν

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι μειώσεις δεν θα αφορούν το σύνολο των επαγγελματικών κλάδων. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, το πλαφόν δεν θα ενεργοποιηθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις (πχ σούπερ μάρκετ ή μεγάλα καταστήματα ρούχων), ακόμα και αν πρόκειται για μικρές συναλλαγές έως 10 ευρώ.

Αντίθετα, το πλαφόν θα μπει στις προμήθειες προς τις μικρές επιχειρήσεις. Το σχέδιο αναφέρει πως μείωση των προμηθειών να δουν:

Περίπτερα,ψιλικατζίδικα,ταξί,καφέ καιμικρές επιχειρήσεις.Φθηνότερο το IRIS

Το Υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό πως αν δεν βρεθεί λύση, θα προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση, όπως και τελικά θα πράξει. Είναι και ο λόγος που προωθεί παράλληλα, το σύστημα πληρωμών IRIS, προκειμένου να πιέσεις τράπεζες, εκκαθαριστές και VISAMastercard ώστε να ρίξουν τις προμήθειες. Στο IRIS οι προμήθειες για τους επαγγελματίες είναι ήδη κατά 50% χαμηλότερες απ’ ότι στις συναλλαγές με κάρτα, δηλαδή στο ύψος του πλαφόν που θα ορίσει η κυβέρνηση.

Οι καταναλωτές πάντως δεν πληρώνουν καμία προμήθεια, καθώς οι χρεώσεις αφορούν όσους επαγγελματίες αποδέχονται πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS από φυσικά πρόσωπα, ενώ μεταφορές ποσών έως 500 ευρώ την ημέρα, μεταξύ φυσικών προσώπων, δεν έχουν τραπεζική προμήθεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2024:

Συνολικά, 2,4 εκατομμύρια ιδιώτες έχουν ενεργοποιήσει το IRIS, εκ των οποίων το 70% είναι 18-34 ετών.250 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ενεργοποιήσει ήδη την υπηρεσία.30 φορές περισσότερες συναλλαγές έγιναν τον Ιανουάριο του 2024, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, τόσο μεταξύ ιδιωτών όσο και σε συναλλαγές με επαγγελματίες.Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο 2024, πραγματοποιήθηκαν 3 εκατ. συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και 25 χιλιάδες με επαγγελματίες.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι ιδανικά τοποθετημένη για να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Πώς θα πάρετε σύνταξη αν χρωστάτε – Τι προβλέπει η Υπουργική Απόφαση
Ambrosia Capital για Ελληνικές τράπεζες: Αυξάνει τις τιμές στόχους – Τα μερίσματα θα ξεκλειδώσουν περαιτέρω re-rating
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πλαφόν, – Ποιους,plafon, – poious