Σαράντης: Buy με τιμή στόχο τα €14.50

Σαράντης: Ο διπλασιασμός του EBITDA μέχρι το 2028 δείχνει υψηλότερα επίπεδα για τη μετοχή;  

Ο όμιλος Σαράντη αποτελεί μια πολυεθνική εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων που έχει ισχυρή παρουσία σε Ελλάδα και Ανατολική Ευρώπη μέσω των θυγατρικών της Εταιρειών.

Η δραστηριότητα της Εταιρείας επικεντρώνεται στις προϊοντικές κατηγορίες της Ομορφιάς- Περιποίησης Δέρματος-Αντιηλιακής Προστασίας,

Προσωπικής Φροντίδας, Οικιακής Φροντίδας, καθώς και στις Στρατηγικές Συνεργασίες, προσφέροντας σε κάθε κατηγορία υψηλής ποιότητας brands που βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης των καταναλωτών.

Αυτή τη στιγμή ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω των θυγατρικών του Εταιρειών σε δεκατρείς (13) χώρες στην Ευρώπη, οι οποίες είναι οργανωμένες σε οκτώ (8) business units, και οι οποίες περιλαμβάνουν την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας και διεθνών αγορών), Πολωνία, η οποία μετά την εξαγορά της Stella Pack, είναι και η αγορά με τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε επίπεδο πωλήσεων, Ρουμανία, Βουλγαρία, Δυτικά Βαλκάνια, Τσεχία & Σλοβακία, Ουκρανία, Ουγγαρία – ενώ παράλληλα, διατηρεί ένα ισχυρό δίκτυο διανομής σε παραπάνω από πενήντα (50) χώρες μέσω άμεσων εξαγωγών στην Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Ωκεανία.

Ο Όμιλος έχει καταφέρει να μεγαλώσει όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο μέσω της οργανικής ανάπτυξης αλλά και μέσω σημαντικών εξαγορών κυρίως στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, όπου την περίοδο 2015 με 2024 ολοκλήρωσε σημαντικές εξαγορές όπως η Polipak στην Πολωνία και η Ergopack στην Ουκρανία.

Έτσι ο όμιλος κατόρθωσε να διπλασιάσει τις πωλήσεις του σε λιγότερο από μια δεκαετία φτάνοντας στα €482.2εκ. το 2023 από €243.3εκ. το 2015.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η αγορά της Πολωνίας όπου ο όμιλος ολοκλήρωσε στις αρχές του έτους την εξαγορά της Stella Pack και η οποία αναμένεται να συνεισφέρει πωλήσεις της τάξεως των €81.1εκ. το 2024 καθώς και EBITDA €10.5εκ. (μετά από συνέργειες). Είναι σημαντικό να τονιστεί πως με την εξαγορά αυτή η Πολωνική αγορά θα ξεπεράσει για πρώτη φορά την Ελληνική αγορά σε επίπεδο πωλήσεων το 2024.

Επίσης τονίζουμε την απώλεια της Estee Lauder στα τέλη του 2022 η οποία σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας ήταν σημαντική καθώς συνεισέφερε €20.3εκ. τη συγκεκριμένη χρονιά.

Το καινούργιο management team του Ομίλου ξεπέρασε γρήγορα το σοκ της απώλειας της Estee Lauder και κατόρθωσε να φέρει τη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου περίπου στα επίπεδα του 2022, καθώς το 2023 κατέγραψε EBITDA της τάξεως των €61.59εκ. (από €65.8εκ. το 2022).

Παράλληλα πήρε πρωτοβουλίες για τον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων του Ομίλου επικεντρωνόμενο στους πιο κερδοφόρους κωδικούς και μειώνοντας τους κωδικούς κατά περίπου 40% τα τελευταία τρία χρόνια απελευθερώνοντας πολύτιμα κεφάλαια σε επίπεδο working capital.

Επίσης προχώρησε στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της Polipak καθώς και στην  περαιτέρω ψηφιοποίηση που περιλαμβάνει και την εγκατάσταση ενός νέου SAP ο σχεδιασμός του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2024. Σε επίπεδο επενδύσεων και σε ορίζοντα τριετίας ο όμιλος σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου €25εκ. για την κατασκευή νέων αποθηκών καθώς και περίπου €14εκ. για τον εκσυγχρονισμό της Stella Pack, ενώ η συνολική επένδυση στην ψηφιοποίηση αναμένεται να ξεπεράσει τα €12εκ.

Ο εξορθολογισμός των SKUs και η αυξημένη λειτουργική κερδοφορία οδήγησαν τον όμιλο να καταγράψει στα τέλη του 2023 Καθαρή Ταμειακή Θέση της τάξεως των €43.6εκ. γεγονός το οποίο σημαίνει πως είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει με ίδια κεφάλαια την εξαγορά της Stella Pack για την οποία το ποσό θα εκταμιευτεί το 2024 και που ανέρχεται σε περίπου €55εκ.

Σε παρουσίαση για τους επενδυτές που έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2024, η Διοίκηση της Εταιρείας παρείχε τις προβλέψεις της σε βάθος πενταετίας. Σημειώνουμε πως οι προβλέψεις αναφέρονται μόνο σε οργανική ανάπτυξη και δεν περιλαμβάνουν την επίδραση από πιθανές εξαγορές στις οποίες μπορεί να προβεί ο όμιλος στο διάστημα αυτό.

Είναι εντυπωσιακό πως σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διοίκησης, ο όμιλος αναμένεται να διπλασιάσει τη λειτουργική κερδοφορία του από €61.6εκ. το 2023 σε €120.2εκ. το 2028.

Σημαντική είναι και οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπονται για αυτή την πενταετία, με τις πωλήσεις να καταγράφουν μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8.9% , ενώ η λειτουργική κερδοφορία αναμένεται να αναπτύσσεται με ένα μέσο ετήσιο ποσοστό της τάξεως του 14.3%. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις ο όμιλος διαπραγματεύεται με ένα EV/EBITDA multiple που ανέρχεται στις 8.2Χ για το 2025 και στις 7.0Χ για το 2026.

Τονίζουμε επίσης τις σημαντικές ελεύθερες ταμειακές ροές που παράγει ο όμιλος και οι οποίες αν εξαιρέσουμε την εξαγορά της Stella Pack και τα ποσά που αναμένεται να λάβει τα επόμενα χρόνια από την πώλησης της συμμετοχής της Estee Lauder ανέρχονται στα €337.2εκ. για την περίοδο 2024-2028. Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε και την διανομή μερισμάτων που κάνει ο όμιλος με το ποσοστό των διανεμόμενων κερδών να φτάνει στο 38% των Καθαρών Κερδών. Στα πλαίσια αυτά θα είμασταν αγοραστές στη μετοχή με τιμή στόχο τα €14.50.

Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει τις προβλέψεις της Διοίκησης όπως αυτές παρουσιάστηκαν στην επενδυτική κοινότητα κατά τη διάρκεια της Επενδυτικής Ημερίδας τον Μάρτιο του 2024.

Η στήλη Trader’s Book που δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα στο mononews.gr,  γράφεται από ομάδα εξειδικευμένων αναλυτών για λογαριασμό του mononews.gr. H ανάλυση προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση το περιεχόμενο της δεν μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση την ανάλυση αυτή.

Keywords
Αναζητήσεις
sarantis-buy-me-timi-stocho-ta-1450.htm
Τυχαία Θέματα