Στερλίνα: Το βρετανικό νόμισμα βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985 έναντι του δολαρίου

Η στερλίνα βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, λόγω των αυξανόμενων ενδείξεων ύφεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνδυασμό με το ανοδικό δολάριο.

Η στερλίνα υποχώρησε έως και 1% στα 1,1351 δολάρια, για πρώτη φορά από το 1985. Το τελευταίο πλήγμα ήρθε από τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν με τον πιο απότομο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών τον Αύγουστο, καθώς η επιδείνωση της κρίσης κόστους ζωής και η πτώση της εμπιστοσύνης ανάγκασαν τους καταναλωτές να περικόψουν

τις δαπάνες.

«Τα σημερινά δεδομένα λιανικών πωλήσεων που μόλις ανακοινώθηκαν ήταν τραγικά», δήλωσε ο αναλυτής της MUFG, Derek Halpenny. «Η συναλλαγματική ισοτιμία στερλίνας-δολαρίου μπορεί να πέσει περαιτέρω σε συνθήκες αυξημένης αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Η στερλίνα υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από το 1985

Το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει υποχωρήσει περίπου 16% φέτος. Αν και αυτό οφείλεται ως επί το πλείστο στην ισχυροποίηση του δολαρίου, με σχεδόν όλα τα κύρια νομίσματα να υποκύπτουν στο αμερικανικό, αντικατοπτρίζει επίσης την προοπτική μιας ύφεσης στη χώρα αλλά και της πολιτικής αβεβαιότητας με τη νέα κυβέρνηση. Οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών συμπιέζονται από τον πληθωρισμό που βρίσκεται κοντά στο υψηλό 40 ετών.

Ανάλογα έχει κινηθεί η στερλίνα και έναντι άλλων νομισμάτων. Την Παρασκευή διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021 έναντι του ευρώ.

Η πτώση του βρετανικού νομίσματος στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 37 ετών σημειώθηκε στην επέτειο της «Μαύρης Τετάρτης».

Διαβάστε ακόμη:

Βρετανία: Υποχώρηση του πληθωρισμού από το υψηλό 40 ετών – Στο 9,9% τον Αύγουστο
Keywords
Τυχαία Θέματα