Τουρκία: Εκτοξεύτηκε ξανά ο πληθωρισμός – Κοντά στο 70% παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων

10:56 3/4/2024 - Πηγή: Mononews

Στον απόηχο των εκλογικών αποτελεσμάτων της προηγούμενης Κυριακής, αυξήθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός στην Τουρκία, πλησιάζοντας στο 70%, παρόλο που επιβλήθηκε μια σειρά από επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 68,5% τον Μάρτιο, από 67,1% τον Φεβρουάριο. Η εκτίμηση των οικονομολόγων του Bloomberg ήταν 69,1%.

Τα

στοιχεία έρχονται αφότου η κεντρική τράπεζα εξέπληξε τις αγορές αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 50% στα τέλη Μαρτίου, εν μέσω επιδείνωσης των προοπτικών πληθωρισμού και αυξημένης ζήτησης για σκληρό νόμισμα.

Η «γερακίσια» έκπληξη ήρθε 10 ημέρες πριν από τις εθνικές τοπικές εκλογές και θεωρήθηκε από τους αναλυτές ως ένα μήνυμα ότι η Κεντρική Τράπεζα ήταν ανεξάρτητη από οποιουσδήποτε πολιτικούς περιορισμούς και αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Σε απάντηση, το νόμισμα της λίρας σημείωσε ράλι έως και 2% και έφτασε στο 31,9 έναντι του δολαρίου, αντιστρέφοντας εβδομάδες σταθερής πτώσης.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα δεσμεύτηκε να διατηρήσει αυστηρή στάση έως ότου οι τιμές εμφανίσουν ορατά σημάδια υποχώρησης.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή, μετά το ξεκαθάρισμα της τελικής εικόνας του εκλογικού αποτελέσματος – όπου έδειξε καθαρή ήττα του προέδρου Ερντογάν – ο Τούρκος πρόεδρος αναχώρησε αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη για την Άγκυρα όπου εκφώνησε λόγο, όπως μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Στην ομιλία του επιχείρησε να καθησυχάσει τις αγορές, διαβεβαιώνοντας ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση εφάρμοσε με αποφασιστικότητα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το 12ο αναπτυξιακό σχέδιο.

«Μείναμε μακριά από τον λαϊκισμό που θα κόστιζε στη χώρα μας, στο έθνος μας και στις μελλοντικές γενιές», είπε. Θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα του οικονομικού μας προγράμματος, ιδίως στον πληθωρισμό, από το δεύτερο εξάμηνο του έτους», υποσχέθηκε στον τουρκικό λαό.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στην Τουρκία: Ιστορική νίκη για την αντιπολίτευση – Σημείο καμπής η 31η Μαρτίου, λέει ο Ερντογάν

Τουρκία: Ο Ερντογάν πήγε στην Αγία Σοφία για να πάρει δύναμη ενόψει εκλογών

Τουρκία: Αύξησε στο 50% τα επιτόκια

Keywords
Αναζητήσεις
tourkia-ektoxeftike-xana-o-plithorismos--konta-sto-70-para-tis-afxiseis-ton-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα