Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: Απόδραση στην καρδιά της διασκέδασης

Το μεγαλύτερο πάρτι του χειμώνα είναι έτοιμο να ξεκινήσει και εμείς σας καλούμε να γίνετε μέρος του

Φτάνουμε σιγά σιγά στο τέλος του Τριωδίου, στο απόγειο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη φετινή χρονιά, καθώς το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, όπου παραδοσιακά λαμβάνουν χώρα τα αποκριάτικα καρναβάλια, είναι μόλις λίγα 24ωρα μακριά.

Το Καρναβάλι, η αμαρτωλή αγάπη κάθε ανθρώπου που παλεύει

να ξορκίσει, έστω για λίγο, τις γκρίζες ημέρες, είναι ένα διονυσιακό έθιμο. Πολλοί το αγαπούν, ενώ οι υπόλοιποι λατρεύουν να το μισούν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόκειται για ένα έθιμο που δεν περνάει απαρατήρητο από κανέναν, με τις μεγάλες γιορτές να εκτείνονται από την βόρεια, δροσερή Ελλάδα, έως τον ηλιόλουστο Νότο.

Θέλοντας να ξεφύγουμε λίγο από τα τετριμμένα της καθημερινότητας, αναζητούμε έναν προορισμό ιδανικό για διασκέδαση και ανανέωση.

Η λύση είναι απλή: Αυτό το τριήμερο πηγαίνουμε εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του καρναβαλιού!

Πάτρα, η βασίλισσα του καρναβαλιού!

Η Πάτρα, ο νούμερο ένα καρναβαλικός προορισμός της Ελλάδας μας καλεί και φέτος να μπούμε στην μεγάλη γιορτή της Αποκριάς, γλεντώντας μέχρι πρωίας, με το γνωστό και αγαπημένο πλέον σύνθημα «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα!». Το πατρινό καρναβάλι, το διασημότερο της χώρας, προετοιμάζεται κάθε χρόνο με μεθοδικότητα, για να χαρίσει ξεχωριστές εικόνες σε όσους το παρακολουθήσουν από μακριά, αλλά και ατελείωτο, κέφι, χορό, γέλιο και διασκέδαση σε όσους αποφασίσουν να γίνουν κομμάτι του.

Το Καρναβάλι της Πάτρας διαλέγει κάθε χρόνο ένα θέμα επίκαιρο και περιπαιχτικό και συνθέτει την παρουσία του γύρω από αυτό. Για φέτος, το θέμα του πατρινού καρναβαλιού είναι «υπέρ, περί, ανά, κύκλο κάνω στη χαρά».

Πατρινό καρναβάλι

Η προετοιμασία του καρναβαλιού ξεκινά πολύ καιρό πριν, ενώ οι πρώτες εκδηλώσεις σχετικές με το καρναβάλι λαμβάνουν χώρα ήδη από τον Ιανουάριο. Και φέτος, το καρναβάλι της Πάτρας επιφυλάσσει στους επισκέπτες του μία πλούσια γκάμα εορταστικών εκδηλώσεων, με πολλά και ενδιαφέροντα δρώμενα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν, όπως κάθε χρόνο, τα Μπουρμπούλια, μία παράδοση, όπου οι άνδρες είναι αμεταμφίεστοι και διαλέγουν την ντάμα τους χωρίς να την ξέρουν, αφού οι γυναίκες φορούν ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα. Τα Μπουρμπούλια πήραν το όνομά τους στο μεσοπόλεμο από τον θεατρώνη Ανδρέα Λοβέρδο, που τα παρομοίασε με το «μπουρμπούλι», δηλαδή τον μεζέ από κρέας που βράζει, καθώς δεν απαιτούσαν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.

Η Νυχτερινή Παρέλαση του Σαββάτου της Αποκριάς (στις 29 Φεβρουαρίου φέτος) είναι ο προάγγελος της κορύφωσης όλης αυτής της μεγάλης γιορτής, στην οποία η Πάτρα πρωταγωνιστεί, που δεν είναι άλλη από την μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής (1/3). Σε αυτήν, οι επίδοξοι καρναβαλιστές αποκαλύπτουν τις μεγαλειώδεις προετοιμασίες που έκαναν όλο το χρόνο και η διασκέδαση φτάνει στο απόγειό της. Η παρέλαση καταλήγει φυσικά στο καθιερωμένο κάψιμο του Καρνάβαλου, στο μόλο του Αγίου Νικολάου, στο λιμάνι.

Ρέθυμνο: Μία ατελείωτη γιορτή στον πιο ζωηρό τόπο της Ελλάδας

Αν δεν θέλει κανείς να επισκεφθεί την Πάτρα, είτε για δεν παύει να είναι ένα αστικό τοπίο με γρήγορους ρυθμούς, είτε γιατί δεν θέλει να βρεθεί εκεί που θα πάνε πάρα πολλοί Έλληνες, μπορεί να επιλέξει μία πόλη νοτιότερη, παλιά, όμορφη, που την βρέχει το κύμα και ο χρόνος σταματά: το Ρέθυμνο. Η κρητική πόλη φιλοξενεί το δεύτερο διασημότερο καρναβάλι, μία γιορτή της Αποκριάς που συνάδει αρμονικά με το αστείρευτο κέφι για ζωή των Κρητικών και τον μοναδικό τρόπο που έχουν να διασκεδάζουν. Αυτές τις ιδιαιτερότητες βάζουν και στο καρναβάλι τους οι Ρεθυμνιώτες, που «μπλέκονται» με τους επίδοξους επισκέπτες που επιθυμούν να πάρουν λίγη από την εμπειρία της κρητικής διασκέδασης.

Οι Κρητικοί καταφέρνουν να κάνουν το καρναβάλι τους όλο και πιο εντυπωσιακό με τα χρόνια, χαρακτηριστικό που ούτως ή άλλως έχει κατακτήσει μέσα από την μακρά ιστορία των 100 χρόνων ζωής του. Οι μεταμφιεσμένοι θα λάβουν και πάλι τη θέση τους κατά μήκος των κεντρικών δρόμων της πόλης, ενώ το ρεθυμνιώτικο καρναβάλι «ντύνεται», όπως είναι αναμενόμενο, με ιδιαίτερες, κρητικές παραδόσεις. Η τσικουδιά ρέει άφθονη, ενώ οι κρητικές μαντινάδες δίνουν και παίρνουν: ριζίτες, λυράρηδες και βρακοφόροι από παραδοσιακά φωνητικά σύνολα θα ξεκινήσουν από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη για ένα τουρ σατυρικής μαντινάδας στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και στην παραλιακή Ελευθερίου Βενιζέλου.

Καρναβάλι Ρεθύμνου

Οι πρώτες δράσεις του ρεθυμνιώτικου καρναβαλιού ξεκινούν ήδη από τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, εξακολουθούν δυναμικά μέσα στο Φεβρουάριο με ποικίλες εκδηλώσεις, όπως το περίφημο έθιμο της Καντάδας, που αναβιώνεται από την Δημοτική Χορωδία Ρεθύμνου, μαζί με μουσικούς και καρναβαλικές ομάδες, που γυρνούν στους δρόμους της παλιάς πόλης, κάνοντας καντάδα και, φυσικά, απογειώνεται το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, με την διάσημη πορεία των καρναβαλιστών και το κάψιμο του καρνάβαλου.

Ειδικότερα, οι γιορτές της Αποκριάς στο Ρέθυμνο κορυφώνονται με την Νυχτερινή Παρέλαση Ομάδων Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού (29/2), που ξεκινά από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου και καταλήγει στην πλατεία Μικρασιατών, με live συναυλίες και υπερθεάματα, καθώς και την Μεγάλη Παρέλαση Ομάδων και Αρμάτων την Κυριακή (1/3). Το Σάββατο, επιπλέον, πραγματοποιείται η παιδική παρέλαση για τους μικρούς φίλους του Ρεθύμνου, που πλέον έχει καθιερωθεί και αποτελεί must για τις οικογένειες.

Ξάνθη: Το ξέφρενο πάρτι του Βορρά

Μπορεί για τους Αθηναίους, η Ξάνθη να μην είναι η πρωταρχική λύση για απόδραση, το καρναβάλι της Ξάνθης όμως είναι ένα εκ των δημοφιλέστερων της Ελλάδας, ιδιαίτερα στους κατοίκους των πόλεων του ελληνικού Βορρά. Κάθε χρόνο, πλήθος χαρούμενων ταξιδιωτών καταφθάνει στην Ξάνθη, από πιο κοντά ή πιο μακριά, με στόχο να λάβει μέρος σε αυτή την ξεχωριστή γιορτή.

Το καρναβάλι της Ξάνθης αποτελεί το μεγαλύτερο καρναβάλι της Βορείου Ελλάδας, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τα Βαλκάνια. Κάθε χρόνο, τα γραφικά σοκάκια της Παλαιάς Πόλης υποδέχονται χιλιάδες κόσμου για ένα ξέφρενο γλέντι. Φέτος, η πόλη της Βορείου Ελλάδας χορεύει στους ρυθμούς των αισθήσεων, αφού κεντρικό θέμα του καρναβαλιού της Ξάνθης είναι τα «Όνειρα, Χρώματα, Μυρωδιές και Αρώματα».

Καρναβάλι Ξάνθης

Οι αιώνιοι καρναβαλιστές που θα συμμετέχουν στην φετινή αποκριάτικη γιορτή της Ξάνθης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία σειρά από ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και αυθόρμητα γλέντια, που στήνονται στην κεντρική πλατεία της πόλης, η οποία πρωταγωνιστεί στα καρναβαλικά δρώμενα καθ΄όλη τη διάρκεια του Τριωδίου. Στο ίδιο σημείο, οι ντόπιοι αναβιώνουν κάθε χρόνο και παλιά έθιμα, ενώ οι παραδοσιακοί χοροί δίνουν τον ρυθμό.

Ο θεσμός ολοκληρώνεται, φυσικά, με την θεαματική καρναβαλική παρέλαση (1/3) και το έθιμο της καύσης του Τζάρου.

Όποιο μέρος και να διαλέξετε για μία σύντομη απόδραση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ένα είναι σίγουρο: Οι μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές, με τη φαντασία και τη δημιουργικότητα που βάζουν σε ό,τι έχουν ετοιμάσει υπόσχονται να σας διασκεδάσουν και να σας μεταφέρουν σε ένα ατελείωτο κλίμα χαράς και γιορτής, αφήνοντάς σας τις καλύτερες αναμνήσεις!

Keywords
Τυχαία Θέματα