Τζερόμ Πάουελ: Ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου δεν αλλάζει τη γενική εικόνα

Παρά τη σημαντική του υποχώρηση ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει υψηλός, ανέφερε ο πρόεδρος της FED, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνάντησης της επιτροπής FOMC, η οποία διατήρησε σταθερά τα βασικά επιτόκια για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Όπως ανέφερε ο Τζερόμ Πάουελ η συνέχιση της μείωσης του πληθωρισμού προς το 2% δεν είναι κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί σίγουρο, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως

«το μονοπάτι είναι αβέβαιο».

Ο Πάουελ ανέφερε πως ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο ήταν υψηλότερος του αναμενόμενου, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει τη γενική εικόνα για την πτωτική πορεία προς το 2%, αν και όπως είπε ο δρόμος έχει δυσκολίες.

Δεν θα αντιδράσουμε υπερβολικά στις μετρήσεις των δύο τελευταίων μηνών αλλά δεν θα τις αγνοήσουμε, επισήμανε.

Ο Πάουελ επεσήμανε πως η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, και πως το ΑΕΠ έχει ενισχυθεί από την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση και την εξυγίανση των εφοδιαστικών αλυσίδων. Νωρίτερα, άλλωστε, η FOMC αναβάθμισε στο 2,4% την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2024.

Ο Πάουελ επεσήμανε πως τα υψηλά επιτόκια από τη FED έχουν επιβαρύνει τις επενδύσεις σε σταθερό εισόδημα, ενώ δήλωσε πως είναι πιθανό να υπάρξει μείωση επιτοκίων φέτος (οι αξιωματούχοι της FOMC προβλέπουν τρεις συνολικά μειώσεις). Ωστόσο, επανέλαβε πως το outlook παραμένει αβέβαιο, ενώ πρόσθεσε ότι η Fed είναι αποφασισμένει να κρατήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα αν κρίνει πως είναι αναγκαίο.

Διαβάστε επίσης

FED: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια – Βλέπει ξανά 3 μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024

Goldman Sachs: Τον Ιούνιο αναμένουμε την πρώτη μείωση επιτοκίων από τη FedΛαγκάρντ: Δεν ξέρουμε αν θα κάνουμε άλλες μειώσεις μετά τον Ιούνιο
Keywords
Τυχαία Θέματα