Βεστάγκερ: «Όχι» σε συγχωνεύσεις στις τηλεπικοινωνίες

Σε ενδεχόμενο μεγάλων συγχωνεύσεων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη θα μειωθεί ο ανταγωνισμός και θα παραμορφωθεί η πολύτιμη ενιαία αγορά της Ένωσης, προειδοποίησε η επικεφαλής ανταγωνισμού και τεχνολογιών της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αντικρούοντας ευθέως το αίτημα περί ενοποίησης που εκφράζει νέα έκθεση της ΕΕ.

«Κανένα στοιχείο δεν υποδηλώνει ότι οι πιο συγκεντρωμένες εθνικές αγορές οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε η Βεστάγκερ σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.

«Αντίθετα, θα οδηγούσε σε λιγότερο ανταγωνιστικές εθνικές αγορές και σε μια πιο κατακερματισμένη ενιαία αγορά».

Τα σχόλιά της ακολουθούν την έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα προς τους ηγέτες της ΕΕ, η οποία συνιστά την ενοποίηση των φορέων διαχείρισης τηλεπικοινωνιών ως τρόπο βελτίωσης των κινητών και σταθερών δικτύων της Ενωσης. Τα ευρήματα του Λέτα θεωρήθηκαν ώθηση για όσους φορείς και εταιρείες υποστήριζαν εδώ και χρόνια ότι ο τομέας είναι ώριμος για συγχωνεύσεις, ωστόσο η στάση της Βεστάγκερ βρίσκεται απέναντι σε τέτοιες απόψεις.

Η έκθεση Λέτα —καθώς και τα σχόλια του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι που τονίζουν την ανάγκη να δημιουργηθούν τηλεπικοινωνιακοί φορείς μεγάλης κλίμακας— έδωσε κάποια ελπίδα στους διαχειριστές ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της απέναντι στις συγχωνεύσεις, υπό τη νέα σύνθεση επιτρόπων που θα προκύψει τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα απαιτούνταν πλήρης αλλαγή ρότας από τον αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, για τον οποίο σήμερα δίνει το πρόσταγμα η Βεστάγκερ, γράφει το Bloomberg.

Οι ρυθμιστικές αρχές επιμένουν ότι δεν υπάρχει μαγικός αριθμός εταιρειών στις εθνικές αγορές τηλεφωνίας, ωστόσο έχουν τεθεί υπό έλεγχο συμφωνίες που περιορίζουν τον ανταγωνισμό σε τρεις εταιρείες ανά χώρα. Ως αποτέλεσμα, γεννάται απογοήτευση για εταιρείες που επιδιώκουν να κλιμακώσουν τις δραστηριότητές τους σε σειρά χωρών της ΕΕ ώστε να αποσβέσουν τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές και ασύρματο δίκτυο.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ασκούν πιέσεις εδώ και χρόνια για να υποστηρίξουν συγχωνεύσεις in-market. Οι τέσσερις μεγαλύτεροι πάροχοι της Ευρώπης ανέβηκαν στη σκηνή του Mobile World Congress φέτος για να υποστηρίξουν ότι η ενοποίηση είναι το κλειδί για τη χρηματοδότηση των διακηρυγμένων πλην δαπανηρών αναβαθμίσεων δικτύου 5G και οπτικών ινών στη γηραιά ήπειρο.

Διαβάστε επίσης:
Toyota: Συνεργάτης μετακίνησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας «Παρίσι 2024»!

Γαλλία: Η Μαρίν Λεπέν θέτει ζήτημα νέο βουλευτικών εκλογών

Σχοινάς: Σε λίγα χρόνια το Ευρωπαϊκό Πτυχίο θα είναι πραγματικότητα

Keywords
Αναζητήσεις
vestagker-ochi-se-sygchonefseis-stis-tilepikoinonies.htm
Τυχαία Θέματα
Βεστάγκερ, Όχι,vestagker, ochi