Υπόθεση NIKE: Ομαδική καταγγελία ετοιμάζουν οι 100 Έλληνες επιχειρηματίες – «Θα πάμε μέχρι τέλους», λένε

19:19 2/2/2021 - Πηγή: Mononews

Αποφασισμένοι να πάνε «μέχρι τέλους για να δικαιωθούν» εμφανίζονται οι περίπου 100 Έλληνες επιχειρηματίες που διέθεταν στην ελληνική αγορά προϊόντα της NIKE, μετά την απόφαση της τελευταίας να διακόψει εντελώς αναπάντεχα τη μεταξύ τους συνεργασία.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως μετά από σειρά επαφών κατέληξαν να αναθέσουν σε δικηγορικό γραφείο των Βρυξελλών, το οποίο ειδικεύεται σε εμπορικές διενέξεις την εκπροσώπησή τους, στο «μέτωπο που άνοιξαν» με τον αμερικάνικο πολυεθνικό κολοσσό. Ήδη, ετοιμάζονται να

υποβάλλουν καταγγελία στα κεντρικά γραφεία της Nike Europe στην Ολλανδία, ζητώντας να πάρει πίσω απόφασή της, διαφορετικά θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι διαθέτουν αθροιστικά δίκτυο 300 καταστημάτων αθλητικών ειδών σε όλη την Ελλάδα και απασχολούν πάνω από 1.000 εργαζόμενους θεωρούν πως έχουν σοβαρά επιχειρήματα απέναντι στην καταχρηστική, όπως την χαρακτηρίζουν, συμπεριφορά της NIKE απέναντί τους, η οποία τους οδηγεί σε «ξαφνικό θάνατο». Μάλιστα, υποστηρίζουν πως μέχρι και λίγο πριν τους κοινοποιηθεί η απόφαση της (μέσα από την επιστολή που δημοσίευσε το mononews.gr), αφού αναγνώριζε τη συνεισφορά τους, τους προέτρεπε να εξοικειωθούν με τις νέες εφαρμογές που ανέπτυσσε για το παγκόσμιο δίκτυο των συνεργατών της (παραθέτουμε σχετική ενημέρωση).

«Τίποτα», όπως λένε, δεν προμήνυε πως θα διακόψει τη συνεργασία μαζί τους. Αντίθετα, όλα έδειχναν πως θα συνεχισθεί απρόσκοπτα…». Επιμένουν πως η απόφαση της NIKE ήρθε εντελώς απροειδοποίητα ενώ στερείται επιχειρηματικής ηθικής και συνιστά εμπαιγμό απέναντι σε σοβαρούς και έντιμους επιχειρηματίες. Και αυτό παρ’ ότι διαχρονικά υπήρξαν απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και φρόντισαν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τους αυστηρούς οικονομικούς όρους και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις (επενδύσεις στα καταστήματα) που έθετε η πολυεθνική.

Τα προϊόντα της NIKE, όπως λένε, καταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι της γκάμας τους και αποτελούν βασική πηγή των εσόδων τους (σε πολλές περιπτώσεις συνεισφέρουν από 50% έως και 80% των πωλήσεών τους). Θεωρούν δε πως η προειδοποίηση των 17 μηνών που έλαβαν από την NIKE, ώστε να προετοιμασθούν για την «επόμενη μέρα», σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να αναζητήσουν εναλλακτική λύση, ικανή να καλύψει τις τεράστιες απώλειες που θα υποστούν από τη λήξη της μεταξύ τους συνεργασίας. Και μάλιστα τη δεδομένη στιγμή που το εμπόριο σε παγκόσμια κλίματα ταλανίζεται από την πανδημία.

Δεν φεύγει η NIKE από την Ελλάδα

Όσον αφορά στη συζήτηση που αναπτύχθηκε περί αποχώρησης της NIKE από την Ελλάδα, παράγοντες που γνωρίζουν εκφράζουν την έκπληξή τους, σημειώνοντας πως προϊόντα της αμερικάνικης εταιρείας θα συνεχίσουν να υπάρχουν στην ελληνική αγορά. «Ίσως μπέρδεψαν την κίνηση της εταιρείας να διακόψει τη συνεργασία με ένα μεγάλο μέρος των συνεργατών της στην ελληνική αγορά…», σημειώνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως δεν αποχωρεί κάποιος από μια αγορά που ελέγχει περίπου το 60%.

Αυτή τη στιγμή, η NIKE μέσω της ΝΕΟΝ (Nike European Operations Netherlands) προμηθεύει χονδρική περίπου 140 επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά (συμπεριλαμβανομένων των περίπου 100). Επιπλέον, μέσω της συνεργασίας franchise που ισχύει μέχρι και το καλοκαίρι του 2022 λειτουργεί κάποια καταστήματα NIKE σε όλη την Ελλάδα. Η NIKE αποφάσισε να τερματίσει τη συνεργασία με την Folli Follie μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις.

Το δικαίωμα ανάπτυξης καταστημάτων με franchise έχει αναλάβει σύμφωνα με πληροφορίες Ιταλός επιχειρηματίας. Επιπλέον, η πολυεθνική θα συνεχίσει να προμηθεύει 40 συνεργάτες της στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο μεγάλες εταιρείες λιανικής

Διαβάστε επίσης:

Στα δικαστήρια οδηγούν τη NIKE 100 Έλληνες επιχειρηματίες – Η επιστολή που απειλεί να «κάψει» 1.000 θέσεις εργασίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπόθεση NIKE, Ομαδική, 100 Έλληνες, – Θα,ypothesi NIKE, omadiki, 100 ellines, – tha