Πόλεμος στο Ισραήλ: Στη Χάγη ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στη Γάζα – 12η νύχτα συγκρούσεων

Μέχρι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης φτάνει το θέμα του βομβαρδισμού του νοσοκομείου Αλ-Αχλί στη Λωρίδα της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή, για τον οποίο αλληλοκατηγορούνται το Ισραήλ και η Χαμάς, μια κίνηση που συνεχίζει να συγκλονίζει την παγκόσμια κοινή γνώμη και ενώ ολοκληρώνεται η 12η ημέρα του πολέμου.

Η Χάλα Άμπου Χασίρα, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γαλλία,

δήλωσε ότι «το παλαιστινιακό κράτος κατέθεσε σήμερα (Τετάρτη) έναν φάκελο στο ΔΠΔ, ζητώντας να διερευνηθεί αυτό το έγκλημα. Χρειάζεται μια διεθνής έρευνα», για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας ενώ αλληλοκατηγορούνται Ισραήλ και Χαμάς.

Πάντως, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα (18.10.2023) το Τελ Αβίβ και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι τα στοιχεία «δείχνουν» ότι ο βομβαρδισμός οφείλεται σε «μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση», με το Ισραήλ να κατονομάζει την Ισλαμική Τζιχάντ.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «οι φρικαλεότητές της ξεπερνάνε και αυτές του ISIS» ενώ τόνισε ότι υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης, για να επιτευχθεί η ασφάλεια, η αξιοπρέπεια και η ειρήνη.

«Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς μας θυμίζει αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου. Αν αναλογιστούμε το μέγεθος του έθνους του Ισραήλ, τότε οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς μοιάζουν με 15 αντίστοιχες της 11ης Σεπτεμβρίου», είπε μεταξύ άλλων ο Τζο Μπάιντεν και άφησε υπόνοιες ότι έχει σχέδιο για την απελευθέρωση ομήρων».

«Δεν μπορώ να αναφερθώ δημόσια σε όλες τις λεπτομέρειες αλλά επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω, ως ο Αμερικανός πρόεδρος, ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από την απελευθέρωση και την ασφαλή επιστροφή όλων αυτών των ομήρων», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

100 εκατ. δολάρια ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 100 εκατ. δολαρίων στους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, για την οποία ανέφερε ότι θα περάσει μέσω Ισραήλ και Αιγύπτου. Όμως, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έβαλε μπλόκο στην ανθρωπιστική βοήθεια μέσω Ισραήλ, τονίζοντας ότι δεν θα περάσει τίποτα στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν πρώτα οι όμηροι της Χαμάς.

Η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο Νετανιάχου:

«Υπό το φως της συντριπτικής και ζωτικής αμερικανικής υποστήριξης για την πολεμική προσπάθεια και υπό το φως της απαίτησης του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν για βασική ανθρωπιστική βοήθεια, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:

Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει καμία ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφός του προς τη Λωρίδα της Γάζας, εφόσον δεν επιστραφούν οι απαχθέντες μας.Το Ισραήλ απαιτεί από τον Ερυθρό Σταυρό επισκέψεις στους απαχθέντες μας και εργάζεται για να κινητοποιήσει εκτεταμένη διεθνή υποστήριξη για αυτό το αίτημα.Υπό το πρίσμα της απαίτησης του Προέδρου Μπάιντεν, το Ισραήλ δεν θα εμποδίσει τις ανθρωπιστικές προμήθειες από την Αίγυπτο, εφόσον είναι μόνο τρόφιμα, νερό και φάρμακα για τον άμαχο πληθυσμό που βρίσκεται στη νότια Λωρίδα της Γάζας ή μετακινείται εκεί, και εφόσον αυτές οι προμήθειες δεν φτάσουν στη Χαμάς. Οποιεσδήποτε προμήθειες φτάσουν στη Χαμάς θα ματαιωθούν», αναφέρει η ανακοίνωση.Αιματηρός ο απολογισμός – Οι σειρήνες πολέμου ηχούν σε όλο το Ισραήλ

Τουλάχιστον 3.478 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα. Άλλοι 12.065 Παλαιστίνιοι είναι τραυματίες, εκ των οποίων το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Τουλάχιστον 1.300 άλλοι άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων 600 παιδιά.

Ό,τι απέμεινε μετά από στρατιωτική επιδρομή Ισραηλινών σε σπίτι στη Γάζα / Reuters

Οι σειρήνες ηχούν συνέχεια και παντού. Το Τελ Αβίβ και το κεντρικό Ισραήλ συγκλονίζονται διαρκώς από ρουκέτες της Χαμάς ενώ οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις απαντούν με δικά τους πλήγματα στη βόρεια Γάζα. Παράλληλα, έχει ανοίξει και μέτωπο στα βόρεια με τη Χεζμπολάχ.

Μάλιστα, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τουλάχιστον 5 επιθέσεις κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού, με τον IDF να απαντάει με πυρά πυροβολικού και να εξουδετερώνει τους τρομοκράτες, όπως ανέφερε μια ανακοίνωση νωρίτερα σήμερα το απόγευμα.

Φωτιές από πλήγμα των ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα με τον Λίβανο / Reuters

Σοκ προκαλεί η ιστορία ενός 23χρονου που έπεσε στα χέρια της Χαμάς, όταν πήγε στο φεστιβάλ μουσικής στη Λωρίδα της Γάζας. Η μητέρα του καλεί για βοήθεια με τις φωτογραφίες του και εξιστορεί όλα όσα συνέβησαν.

Παλαιστίνιος πρέσβης: «Η Ελλάδα μπορεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο»

Η Ελλάδα ως φίλος του Ισραήλ και της Παλαιστίνης «μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο» επεσήμανε ο Παλαιστίνιος πρέσβης Yussef Dorkhom σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα.

«Η Ελλάδα πάντα τηρεί μια ισορροπία στις διεθνείς σχέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Είναι η γενέτειρα του πολιτισμού και της δημοκρατίας και προσβλέπουμε σε ένα θετικό ρόλο. Πάντα ήταν υπέρ της λύσης των δύο κρατών και του δικαιώματος του Παλαιστινιακού λαού στην ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους του στα εδάφη του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

«Η Ελλάδα είχε ιστορικά ταχθεί υπέρ του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο πρέσβης. Ο ίδιος ανέφερε ότι «ο Παλαιστινιακός λαός ζει σήμερα μια μαύρη μέρα» και καταδίκασε την επιθετικότητα εναντίον της Γάζας.

«Το τελευταίο αποτρόπαιο έγκλημα ήταν αυτό που διεπράχθη χθες βράδυ εναντίον του νοσοκομείου Αλ Αχλί της αγγλικανικής εκκλησίας στη Γάζα, όταν ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το κτίριο στοχεύοντας σε γιατρούς, νοσοκόμες, ολόκληρες οικογένειες που είχαν βρει καταφύγιο εκεί», τόνισε.

Αλλά, όπως ανέφερε, «το μεγαλύτερο έγκλημα είναι ο αποπροσανατολισμός από το έγκλημα αυτό. Τα ισραηλινά μίντια έχουν ήδη ξεκινήσει προπαγάνδα και πυροβολούν τη διεθνή κοινή γνώμη με σφαίρες γεμάτες μίσος και δηλητήριο. Έχετε δει τα παιδιά μας, γεμάτα αίματα; Τι άλλο χρειάζεται ο κόσμος για να καταδικάσει το έγκλημα του Ισραήλ;»

Γροθιά στο στομάχι… Μια Παλαιστίνια θρηνεί αγκαλιά με το καλυμμένο σώμα νεκρού… / Reuters

Όπως επεσήμανε, όλες οι προσπάθειες για ειρήνη έχουν σταματήσει μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου. Σημείωσε ακόμη ότι «το Ισραήλ ψεύδεται, όταν ισχυρίζεται ότι το νοσοκομείο δεν επλήγη από την ισραηλινή αεροπορία, αλλά από μία ρουκέτα που εξοστρακίστηκε κατά λάθος.

Η απόδειξη που παραθέτει το Ισραήλ είναι ένα βίντεο, που αποδίδει στο Al Jazeera και το οποίο κατόπιν αποσύρθηκε από όλους τους επίσημους λογαριασμούς του Ισραήλ, όταν ένας ρεπόρτερ των New York Times παρατήρησε ότι η στάμπα πάνω στο βίντεο που έδειχνε τον χρόνο ανέφερε 19:59 με 20:00, ενώ η επίθεση έγινε στις 19:20, 40 ολόκληρα λεπτά πριν το συγκεκριμένο βίντεο».

Ο Yussef Dorkhom ερωτήθηκε σχετικά με τη θέση του απέναντι στη Χαμάς και αν τη θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και ανέφερε πως ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού είναι η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και η PLO δεσμεύεται πλήρως από όλες τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο.

Χαρακτήρισε δε την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ενώ έκανε λόγο για 3.600 νεκρούς αμάχους από την αρχή της τελευταίας κρίσης με το Ισραήλ.

«Επαναλαμβάνουμε προς όλο τον κόσμο ότι η μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή δε θα επιτευχθεί χωρίς να αποκτήσει ο λαός μας τα νόμιμα δικαιώματά του με την ίδρυση του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», ανέφερε.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει μια ευκαιρία στην ειρήνη στην περιοχή και αυτό μπορεί να γίνει μόνο παρέχοντας στον Παλαιστινιακό λαό το νόμιμο δικαίωμά του σε ανεξάρτητο κράτος», υπογράμμισε ο ίδιος.

www.newsit.gr

Keywords
ισραηλ, γαζα, νυχτα, χαγη, λωρίδα της γάζας, new york times, το φως, al jazeera, new york, γαλλια, δπδ, οφείλεται, λύση, αιγυπτος, φως, ηπα, ελλαδα, york, times, συγκεκριμένο, newsit, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, newsit.gr, οφειλετες δημοσιου, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, 600 δις, εκλογες ηπα, βιντεο, το θεμα, γνωμη, ηπα, θεμα, μητερα, φωτογραφιες, φως, χθες βραδυ, times, αγκαλια, αξιοπρεπεια, βοηθεια, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γινει, δηλητηριο, δωσει, δπδ, δυτικη, εγινε, εδαφος, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ευθυνη, ιδρυση, θετικο, θυμιζει, ισορροπια, κινηση, κτιριο, λαθος, λεπτομερειες, λύση, λογο, λωρίδα της γάζας, μισος, μπλοκο, ρεπορτερ, νερο, παντα, ομηροι, οφείλεται, παιδια, πρισμα, ρολο, συγκεκριμένο, συνεχεια, σωμα, σπιτι, σχεδιο, το φως, υπουργειο υγειας, φαρμακα, φεστιβαλ, φτανει, χεζμπολαχ, al jazeera, ασφαλεια, δικαιωμα, δικαιωματα, υπουργειο, νεκροι, new york times, new york, νοσοκομειο, υγειας, χερια, york
Τυχαία Θέματα